Ökar kaffe blodtrycket?

Kaffe och lågt blodtryck är polära motsatser eftersom koffein är känt för att höja blodtrycket. Eftersom kaffe redan är en viktig del av den moderna människans kost, har det väckt flera kontroverser, som hur länge höjer koffein blodtrycket?

Kaffetillverkarna har redan passerat gränsen för drycker, och de producerar nu en mängd olika kaffebaserade produkter. Höjer koffeinfritt kaffe blodtrycket? Höjer eller sänker kaffe blodtrycket?

Svaren på dessa frågor fördjupade sig på det faktiska koffeininnehållet i det du konsumerar.

Koffein är ett naturligt stimulerande medel som finns i te, choklad och kaffe. Det fungerar genom att stimulera hjärnan och centrala nervsystemet. När det väl lyckas kan det hålla en person alert och minska effekterna av mental och fysisk trötthet.

Koffeinhaltiga drycker blev en stor hit sedan slutet av 1800-talet, och dess popularitet har fortsatt fram till idag. En av nackdelarna med regelbunden konsumtion av kaffe är dock att det kan utlösa en dramatisk ökning av ditt blodtryck.

Koffeininnehåll i vissa kaffebaserade produkter

Genom åren har kaffebaserade produkter blivit en stapelvara i varje amerikanskt hem. Från kaffedrycker till godis, koffein har blivit en stöttepelare i moderna kostvanor.

Koffein finns i frön, nötter och blad av vissa växter, inte bara kaffebönväxten. För att människor ska kunna njuta av koffeinet i kaffe skördas och bearbetas kaffebönor för att producera olika koffeinhaltiga drycker och livsmedel.

Nedan är några populära kaffebaserade produkter och deras koffeininnehåll:

Kaffe

Åtta uns vanligt kaffe kan innehålla 102-200 milligram koffein. Forskare har identifierat att 200-300 milligram koffein kan ge en 8,1 mmHg ökning av systoliskt blodtryck och 5,7 mmHg ökning av diastoliskt blodtryck. Denna effekt tenderar att försvinna efter 3 timmar.

Espresso

Espresso är ett italienskt sätt att göra kaffe där en liten mängd kokande vatten trycks genom finmalda kaffebönor. Denna metod extraherar en avsevärt koncentrerad mängd koffein per kopp. En liten kopp espressokaffe kan innehålla 240-720 milligram koffein. Denna löjliga mängd koffein kan utsätta en person för en högre risk för förhöjt blodtryck, med långsammare återhämtningstid.

Kolsyrad dryck

Vissa kolsyrade drycker är infunderade med kaffe. Dessa drycker tenderar att ha 50-160 milligram koffein. Trots det lägre koffeininnehållet kan ytterligare ingredienser som sackaros också utlösa en ökning av blodtrycket. Forskare tror att koffein kan blockera vissa hormoner inuti kroppen som är ansvariga för att hålla blodkärlen vidgade.

Choklad

Precis som kolsyrade drycker kombineras även choklad med koffein (i form av drycker eller solida barer). Dessa kaffe-chokladprodukter kan innehålla så mycket som 35 milligram koffein. Denna mängd koffein är endast effektiv för att stimulera CNS och orsakar sannolikt inte högt blodtryck.

Koffeinfritt kaffe

Koffeinfritt kaffe, även känt som koffeinfritt kaffe, är produkten av en tillverkningsprocess som tar bort en del av det naturliga koffeinet som finns i kaffebönor.

Koffeinfritt kaffe innehåller bara 2-7 milligram koffein. Med sin lägre koffeinhalt kan den stimulera din hjärna och nervsystem utan att påverka ditt hjärta. Nyligen genomförda studier visar att koffeinfritt kaffe, på grund av dess lägre koffeininnehåll, till och med kan sänka högt blodtryck och minska risken för högt blodtryck.

Koffein och blodtryck

Taget med måtta är koffein en användbar förening. Det fungerar inte bara som ett stimulerande medel – det kan också förbättra ditt humör och din hjärnfunktion.

En kopp kaffe kan minska depression och höja en persons humör. Koffein kan också förbättra ens ämnesomsättning genom att stimulera det centrala nervsystemet – öka den allmänna ämnesomsättningen med 12 % och kroppens fettförbränningskapacitet med så mycket som 13 %.

Rätt mängd koffein kan minska risken för hjärtsjukdomar hos både män och kvinnor. Koffein som finns i kaffe, te och choklad är kopplat till 18 % lägre risk för hjärtsjukdom, 20 % lägre risk för stroke och 29 % lägre risk för typ 2-diabetes.

Om du är certifierad kaffedrickare kan du uppleva regelbundna toppar i ditt blodtryck.

Människor som dricker koffeinhaltiga drycker regelbundet kan ha högre blodtryck än genomsnittet än de som dricker färre koppar per vecka. Regelbunden konsumtion kan dock så småningom lära kroppen att reagera mindre negativt på förekomsten av koffein, vilket minskar förekomsten av högt blodtryck hos vanliga kaffekonsumenter.

För personer som redan är hypertoni och/eller kan ha medfödd hjärtsjukdom, måste effekterna av koffein från regelbunden konsumtion av kaffe och andra koffeinhaltiga produkter övervakas regelbundet av en behandlande läkare.

Är det säkert att dricka kaffe medan du tar blodtryckssänkande medicin?

Som nämnts tidigare måste personer som utsätts för vissa risker på grund av redan existerande medicinska tillstånd (dvs högt blodtryck, medfödd hjärtsjukdom och andra hjärtkomplikationer) överväga råden från sina läkare.

Forskning publicerade i medicinska tidskrifter har funnit att patienter med högt blodtryck faktiskt minskar effekterna av sina ordinerade mediciner. Koffein kan påverka en person från tre timmar till så länge som två dagar.

Ytterligare studier tyder på att att dricka kaffe innan du tar något blodprov kan öka chanserna att få högre blodtryck efter. Att avstå från att konsumera kaffe i två dagar krävs för att eliminera koffeinet från blodomloppet helt.

Människor som inte är vana vid att dricka koffeinhaltiga produkter kan uppleva en snabb ökning av sitt blodtryck.

Hypertonipatienter som regelbundet konsumerar kaffe och andra koffeinhaltiga drycker måste vänta i en till två dagar innan de besöker sin läkare för en kontroll. Koffeinet i blodomloppet kan ge en falsk blodtrycksavläsning, vilket kan resultera i överförskrivning av blodtrycksmedicin. Du måste också berätta för din läkare att du har druckit drycker som alkohol och kaffe under dina kontroller, eftersom din läkare kommer att korrelera din kost med vad som händer med din kropp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top