Vad Ska man Tänka på När Man Väljer en Skärbräda av trä eller plast?

I huvudsak har alla skärbrädor samma funktion: de fungerar som stabila ytor för matlagning. Vi använder skärbrädor så att vi inte behöver använda köksbänken direkt, eftersom den ytan lätt kan hysa damm och mänskliga patogener.

Men folk är ofta förvirrade över det bästa skärbrädematerialet. Med COVID-19 frodas fortfarande Wuhan-viruset runt omkring oss, och hemmafruar och människor i allmänhet behöver känna till de grundläggande hygieniska principerna för att laga mat. En del av det arbetet kräver att du vet hur man använder skärbrädor på rätt sätt, för att undvika kontaminering med mänskliga patogener som coronaviruset.

Träskärbrädor

Ska vi använda en skärbräda av trä för att skära kött och fisk? Om du ska fråga oss om detta är en idealisk praxis, då skulle det allmänna svaret vara nej, eftersom träet tenderar att absorbera fukt och annan juice från maten vi lagar.

Så om du inte rengör dina skärbrädor ofta bör du undvika att skära kött och fisk på dina skärbrädor i trä. Det rekommenderas att du endast använder skärbrädor av trä på följande föremål: olika sorters ost, tillagat kött (detta inkluderar fågel och skaldjur, som fisk), grönsaker, färsk frukt och alla typer av bröd.

Du kanske undrar: varför är det okej att skiva tillagat kött på samma yta som används för att tillaga färsk frukt? Tja, tillagat kött har betydligt lägre mängder bakterier som kan vara skadliga för människors hälsa.

Denna uppfattning stöds av Sana Mujahid, Ph.D., från Consumer Reports: hon säger att det är bättre att ha en separat skärbräda för alla slags kött och en annan bräda för matvaror som vanligtvis äts som de är, som t.ex. bröd.

Att hålla dina skärbrädor i trä fria från bakterier kan vara enkelt om du vet hur man gör. Det rekommenderade desinfektionsmedlet för trä är inte blekmedel, utan kvartära desinfektionsmedel gjorda av ammoniak.

Quats används korrekt inte bara för att desinficera utan desinficera ytor. Desinfektion kräver ett kemiskt medel för att täcka en yta ett tag. Att skölja bort kemikalien säkerställer att endast en tillåten mängd rester finns kvar på skärbrädan.

Detta kommer att garantera att skärbrädan är säker igen för användning vid matlagning. För att avgöra hur länge du ska hålla din bräda nedsänkt eller täckt med ett quat-desinfektionsmedel, följ bara instruktionerna på etiketten. Observera att quats finns i olika formuleringar och för olika ändamål. Du kommer att vara okej med en quat som är formulerad för köksbruk eller allmänt bruk.

När det gäller knivmärken, som är ett problem eftersom de kan hysa bakterier och andra patogener, måste du slipa din skärbräda av trä när de blir för många.

Om du har en tjock skärbräda gjord av hårdstenslönn eller teak är chansen stor att du kan slipa ner knivskadan och komma fram med en helt ny skärbräda.

Detta är en annan fördel med att använda skärbrädor i trä, även om inte alla vet hur man slipar trä hemma. Men om du gör det, och du har verktygen, bör du prova det, speciellt om du har en dyr skärbräda i trä.

Är plastskärbrädor bättre ?

Om vi ​​tittar på riktlinjerna från jordbruksdepartementet nämns det inget om att skärbrädor i plast uttryckligen är bättre än skärbrädor av trä.

Vad DA anger är att skärbrädor i bambu absorberar mindre fukt eller vatten överlag än lövträ, och de har också en mer robust yta. Vad detta översätts till är att skärbrädor i bambu kommer att motstå knivskador och kommer också naturligt att stöta bort vatten eller fukt bättre än skärbrädor i lövträ.

Plastskärbrädor bör behandlas som att de ligger på samma nivå som skärbrädor av trä. Dessa är inte perfekta ytor. Med tiden kommer knivmärken att skapa små utrymmen på ytan av en skärbräda i plast, vilket kan göra att skivan innehåller bakterier och virus.

Studier visar också att de tenderar att vara de svåraste av skärbrädor om de inte underhålls och desinficeras på rätt sätt. Att diska dem kanske inte heller är en bra idé, eftersom diskning kanske inte ger rätt nivå av rengöring.

Om du använder skärbrädor i plast hemma är det bäst att tvätta dem för hand med varmt tvålvatten. Efter tvätt med tvål kanske du också vill desinficera dem med lite blekmedelslösning.

Kombinera helt enkelt en matsked blekmedel med en liter vatten och använd denna lösning för att översvämma ytan på dina plastskärbrädor. Låt blekmedlet desinficera ytan på plastskärbrädorna i några minuter, innan du sköljer allt igen. Detta säkerställer att inte ens de delar av brädan som redan har en knivskada blir en källa till kontaminering.

På den ljusa sidan rekommenderas skärbrädor av plast för att skära och tillaga olika sorters kött. De är idealiska eftersom plasten inte är porös och skivan i princip inte kan absorbera någon av safterna från köttet.

Ta en tjock och hållbar BPA-fri skärbräda i plast om du inte har en dedikerad bräda ännu för att tillaga nötkött, fläsk, fågel och fisk.

Se bara till att när du börjar se spår och skär på plasten (som många av dem), att du omedelbart kasserar skärbrädan och ersätter den med en ny.

Detta är den mest nödvändiga försiktighetsåtgärden, särskilt nuförtiden när vi står inför virus som kan kvarstå på olika ytor utanför människokroppen i dagar i taget. Att hålla alla dina brädor sanerade är ett utmärkt sätt att säkerställa att ditt hem är relativt rent och fritt från mänskliga patogener.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top