Varför Dricker folk Äppelcidervinäger?

Äppelcidervinäger har länge använts som huskur mot många sjukdomar, från åderbråck till övervikt. Äppelcidervinäger viktminskningsdryck har funnits i decennier, och folk svär upp och ner att det fungerar. Äppelcidervinäger är gjord av äppeljuice.

Äppeljuicen omvandlas först till alkohol och jäser sedan vidare så att den blir till vinäger genom bakteriernas naturliga verkan. Resultatet är en utmärkt vinäger som är underbar i sallader och en perfekt ingrediens till många rätter. Men varför fungerar det egentligen?

Varför använder människor äppelcidervinäger som huskur? Man har länge trott att “mamma”, eller molnet som du ser i äppelcidervinäger, är det som verkligen gör det hälsosamt.

“Modern” är en agglomeration av levande, probiotiska mikroorganismer som är till hjälp för människokroppen. Till skillnad från bakterier som vi är mer bekanta med, hjälper dessa bakterier värden, och de är utmärkta för att återställa kroppens naturliga balans.

Varför hjälper äppelcidervinäger Går du ner i vikt?

Ättiksyra är den ledande förespråkaren för äppelcidervinäger, och i åratal har forskare antytt att ättiksyra kan hjälpa till att minska kroppsvikten.

En vanlig flaska äppelcidervinäger har bara cirka 5% till 6% ättiksyra. Detta är redan idealiskt för viktminskningsansträngningar; det finns ingen anledning att hitta vinäger med en högre procentandel.

Observera också att äppelcidervinäger har andra komponenter i en mindre andel, som äppelsyra. Äppelsyran i sig har olika egenskaper som kan hjälpa till att gå ner i vikt.

Det har associerats med en naturlig ökning av energiproduktionen (på cellnivå), ökad uthållighet under fysisk aktivitet och bättre hantering av muskeltrötthet under träning.

Dessa fördelar är betydande för personer som är engagerade i viktminskning eftersom 50 % av ansträngningen för att gå ner i vikt är att träna tillräckligt varje dag.

Fördelar med äppelcidervinäger

Några ytterligare fördelar med äppelcidervinäger som är kopplade till viktminskning är:

 • I djurstudier har det visat sig förbättra upptaget av blodsocker från blodet. Specifikt gynnades musklerna och levern av ökningen av glukosupptagningen.
 • Har visat sig minska nivån av insulin med glukagon, vilket är gynnsamt för att bränna bort fett mer effektivt. Äppelcidervinäger hjälper till att ändra kroppens läge från sockerförbränning till fettförbränning – det är som en naturlig metabolisk switch som du kan komma åt när som helst från din diet.

Ättiksyra verkar vara en högpresterande kortkedjig fettsyra. Det har också visat sig förbättra produktionen av AMPK, vilket minskar produktionen av fett och socker i levern, och ökar nedskärningen eller metabolismen av kroppsfett.

 • Ättiksyra förbättrade uttrycket av specifika gener i djurförsök som förbättrade kroppens förmåga att avvärja lagring av fett. Detta ledde till en minskning av kroppsfettsammansättningen och minskade också förekomsten av viktökning.
 • Intressant nog visades det också att konsumtion av äppelcider vinäger kan stimulera den del av hjärnan som har med aptit att göra. Äppelcidervinäger har en undertryckande effekt på denna del av hjärnan, vilket innebär att människor som kämpar för att kontrollera sin aptit kan se en förbättring i sina ansträngningar för att kontrollera aptiten om de kan integrera denna mat i sin kost regelbundet.
 • Denna vinäger kan också hjälpa människor att minska den faktiska mängd mat som de känner att de behöver per dag. Detta bidrar avsevärt till kaloriminskningen för viktminskningsprogram.
 • En studie visade att regelbunden konsumtion av äppelcidervinäger kan hjälpa dietare att gå ner två till tre gånger mer vikt per månad än personer som inte konsumerade äppelcidervinäger.

Dosering av äppelcidervinäger

Nedan finns några doseringsriktlinjer för personer som vill ta äppelcidervinäger för viktminskning eller bara för allmän hälsa:

 • Ta en till två matskedar äppelcidervinäger, eller 12 till 30 ml per dag.
 • Du kan blanda äppelcidervinägern med vatten om du inte kan ta det i ren form.
 • Du kan också använda äppelcidervinäger som salladsdressing hela dagen.
 • Det finns ingen “överdos” för äppelcidervinäger om den bara tas som mat.
 • Du kan köpa och använda rå äppelcidervinäger med “mamma” som ingår i flaskan eftersom dessa ger ytterligare probiotiskt stöd för dem som konsumerar ättikan.

Användning av äppelcidervinäger

Ytterligare användningsområden och fördelar med att använda äppelcidervinäger finns nedan:

 • Vinäger har använts i tusentals år för att rengöra och desinficera sår . Applicera äppelcidervinägern med en bomullstuss innan du applicerar ett förband på såret.
 • Väger kan också användas för att förbättra livslängden på tillagad mat . Att tillsätta lite vinäger till dina rätter kan hjälpa till att bevara maten längre, även utan kylning.
 • Lider du av akne och andra hudproblem? Att applicera lite vinäger i ansiktet kan hjälpa till att minska bakterier, vilket i sin tur kan hjälpa till att rensa huden. Lite vinäger kan hjälpa din hud att förbättra sin smidighet och klarhet. Gör det tillräckligt regelbundet, och du kan bara få en strålande, blommande hud.
 • Du kan ta äppelcidervinäger för att minska risken för hypertoni. Det finns också vissa bevis för att äppelcidervinäger kan hjälpa till att sänka blodsockernivåerna, vilket är det kritiska problemet som människor som lider av metabolt syndrom möter, som utvecklas före kroniska, degenerativa sjukdomar som diabetes två och hypertoni också.

Biverkningar av äppelcidervinäger

 • För mycket vinäger kan erodera tandens emalj. Börja med små doser, och överdriv inte.
 • Överdrivet intag av vinäger kan leda till gastropares. Gastropares uppstår när magen är försenad med att tömma sig själv. Detta är vanligare hos personer med typ 1-diabetes.
 • Vissa personer kan uppleva illamående utöver aptitnedsättning. Om du är osäker på om detta är rätt för dig, kontakta din husläkare omedelbart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top