Vad händer när du hoppar över en måltid?

Det är inte bra att hoppa över en eller flera måltider. Att det stämmer är i princip alla överens om.

Men hur farligt är det egentligen att hoppa över måltider, och vad är det som händer i din kropp när du gör det?

Dessa frågor och fler svarar vi på precis nu.

Innan vi börjar

Innan vi sätter igång vill vi ge dig 3 viktiga tips för hur du minimerar risken för att du ska välja att hoppa över måltider.

  1. Ät mellanmål när du är hungrig i stället för att vänta för länge med att äta. Här hittar du bra recept på mellanmål.
  2. Planera för vad du ska äta redan på morgonen. Detta för att du ska minimera risken för att strunta i att äta längre fram på dagen.
  3. Ät lunch med kompisar och/eller din partner. Om du har lovat att exempelvis äta lunch med någon annan kan du inte heller hoppa över lunchen.

5 saker som händer när du hoppar över måltider

  1. Du får en ökad risk för ångest.
  2. Du får mindre energi.
  3. Du får svårt att känna när du är hungrig.
  4. Du äter fler onyttiga saker.
  5. Du kan få brist på viktiga ämnen.

Nedan berättar vi mer om de hälsoeffekter vi precis nämnt i större detalj.

1. Du får en ökad risk för ångest

Enligt en studie ökar risken för att få ångest om du hoppar över måltider. Detta på grund av en kedjereaktion bildas i kroppen.

Närmare bestämt sjunker ditt blodsocker när du hoppar över måltider. Det medför i sin tur att kroppen utsöndrar stresshormonet kortisol, som i sin tur riskerar att ge dig ångest. Förutom ångest orsakar en förhöjd kortisolnivå även irritabilitet och i undantagsfall även yrsel.

2. Din energimängd minskar

Du har säkert hört mottot: Mat är bränsle. Och med tanke på att det mottot stämmer blir du trött när du får slut på bränsle, alltså mat.

Det som händer i kroppen när du är hungrig är att den helt enkelt inte orkar med då det inte finns så mycket näring (t.ex. kolhydrater) kvar att omvandla till energi.

Anledningen till att du känner dig trött i huvudet när du hoppar över måltider beror på att din hjärna endast har en liten mängd glukos att jobba med.

3. Du får svårare att känna att du är hungrig

Om du struntar i att äta när du är hungrig säger din kropp förenklat: Struntar du i att äta när du är hungrig så struntar jag i att säga till när du behöver äta.

Det som händer i din kropp när du hoppar över måltider är alltså att kroppen helt enkelt inte vet när den ska säga till att du är hungrig då du äter så pass oregelbundet.

4. Du börjar äta mer onyttiga saker

Som vi tidigare nämnt sjunker ditt blodsocker när du hoppar över måltider. Det medför att du blir sugen på onyttiga saker med ett högt innehåll av kolhydrater och socker, med andra ord mat som ger dig snabb energi så att blodsockret höjs snabbast möjligt.

Men att äta för mycket kolhydrat- och sockerrik mat gör samtidigt att du går upp i vikt. Utöver det ökar risken för att du utvecklar diabetes, eller att din diabetes blir mer svårkontrollerad om du redan har diabetes.

5. Du riskerar att få näringsbrist

När du äter allt för oregelbundet finns det risk för att du får näringsbrist, och detta om du ersätter bra måltider såsom en näringsrik frukost med socker- och kolhydratrik mat.

När du äter regelbundet äter du i regel mer näringsrik mat och vice versa, så det är därför du riskerar att få näringsbrist av att äta allt för oregelbundet.

Back to Top