Varför är mikrovågspopcorn dåligt för dig?

Många vill veta: är mikrovågspopcorn ett hälsosamt mellanmål? Med nyheterna om stämningsansökan mot cancer i mikrovågspopcorn är det lätt att oroa sig och tänka – är brända popcorn dåligt för dig? Låt oss inte ens nämna mikrovågspopcornkalorierna som kan göda våra magar. Men tillbaka till saken: hur säkert är mikrovågspopcorn?

Sanningen om mikrovågspopcorn

Popcorn har en ganska enkel premiss: en enda popcornkärna har fukt i mitten och luftfuktigheten exploderar med införandet av värme. Skrovet är trasigt, och du får popcorn efter att du kokat dina råa kärnor. På egen hand är det inget fel på popcorn. Kommersiella beredningar av detta typiska livsmedel verkar dock utsätta konsumenterna för risker. Mikrovågspopcorn för en tycks dölja sina hemligheter för konsumenterna.

När det kommer till mat är säkerhet liktydigt med. Popcorn är verkligen ett näringsrikt mellanmål, men du måste vara mer försiktig med hur du lagar det, eftersom bearbetade popcorn designade för mikrovågsugnar kan äventyra din hälsa.

Men innan vi pratar om dessa risker, låt oss prata om godheten som popcorn är. Popcorn är naturligt rikt på fytokemikalier och polyfenoler. Dessa kemiska föreningar är kända för att bromsa cellulärt åldrande genom att hjälpa till att ta bort skadliga fria radikaler i kroppen.

Fria radikaler är naturliga biprodukter av cellulär aktivitet, men med tiden kan dessa skada dina celler och till och med orsaka cancer. Att äta mat rik på antioxidanter kan hjälpa till att bromsa ackumulering och skador orsakade av fria radikaler.

Tyvärr kan fördelarna med popcorn vändas av problemen som är förknippade med popcorn som kan användas i mikrovågsugn. För en, Environmental Working Group har avslöjat att de kemiska föreningar som tillverkare använder för att belägga behållaren med mikrovågsugn popcorn lätt kan läcka in i maten du lagar. Dessa föreningar är potentiellt cancerframkallande också. Och även om FDA redan har förbjudit många av dessa kemikalier från produktionen av mikrovågspopcorn, återstår det att se hur säkra strömbearbetningsmetoderna är.

En annan fråga som har sett ett uppsving på senare tid är användningen av ingredienser som är GMO-härledda. Det finns en hel del debatt om användningen av GMO och GMO-härledda ingredienser. I slutändan är detta en fråga om preferenser eller val för konsumenterna. Om du är okej med genetiskt modifierade organismer som GMO-växter, borde detta inte vara ett verkligt problem.

Kommer du ihåg den varma, smöriga smaken som folk älskar så mycket i mikrovågspopcorn? Tyvärr uppnås denna smak vanligtvis med användning av konstgjord smörarom.

Den konstgjorda föreningen som används för att skapa den omtyckta smörsmaken i popcorn som kan användas i mikrovågsugn har kopplats till många medicinska problem, inklusive lungskador och skador på hjärnvävnad. Föreningen kallas diacetyl. Andningsproblemet i samband med konsumtion av diacetyl kallas “popcornlunga”, och det är en fruktansvärd sjukdom.

Lungorna kan bli mycket inflammerade och få ärr, och effekterna av popcornlunga är oåterkalleliga.

Människor som har fått sjukdomen kommer att behöva hantera effekterna av tillståndet på lång sikt. Lyckligtvis verkar det som om denna sjukdom främst har observerats hos personer som är involverade i tillverkningen av kommersiella popcorn, så exponeringslängden är också en viktig faktor att ta hänsyn till.

Men om du är den typen av person som gillar att äta mikrovågspopcorn regelbundet, kanske du vill ompröva om popcornen listar diacetyl i ingredienslistan. Om du ska äta popcorn regelbundet är det bäst att förbereda det på gammaldags sätt, som är i en gryta, med lite olja eller smör.

Den traditionella metoden att tillaga popcorn kanske inte är tilltalande för människor som föredrar mer omedelbara sätt att laga mat, men det kommer att bli säkrare, garanterat. Om detta fortfarande inte lockar dig att äta mer traditionellt tillagade popcorn, notera att bara inandning av diacetylångorna kan skada dina lungor.

Som om diacetyl inte räckte för att oroa konsumenterna tittar en annan skadlig förening: den här gången är föreningen från själva påsen. Perfluoroktansyra finns vanligtvis i engångspåsar för mikrovågsugn. Denna förening ger en cancerframkallande effekt på kroppen, och den kan också läcka ut i maten som tillagas i påsen. Perfluoroktansyra har varit känt för att orsaka utvecklingsproblem hos laboratorieråttor i djurstudier.

Och låt oss inte glömma att bearbetade livsmedel i allmänhet innehåller konserveringsmedel. Konserveringsmedel är nödvändiga för att bibehålla färskheten hos livsmedelsprodukter som lagras under långa perioder. Men till vilken kostnad? Ett sådant konserveringsmedel som finns i mikrovågspopcorn är propylgallat. Propylgallat har kopplats till tumörbildning i laboratoriestudier som involverar råttor, så det är säkert att säga att det inte är den säkraste föreningen att ha runt maten.

Förutsatt att du vill gå över till traditionellt tillagade popcorn nu, rekommenderar vi att du använder olja som har en högre rökpunkt. Anledningen till detta är att när du använder oljor med lägre rökpunkt, så skapar du kemiska föreningar som också är skadliga för hälsan.

Det kan sluta med att du skadar din kropp med biprodukterna från matlagning vid hög temperatur. Medicinska experter är överens om att det inte är säkert att äta mat med bränd olja, oavsett vilken mat det handlar om. Så oavsett om du äter popcorn eller kycklingfiléer måste du använda rätt sorts olja och laga mat vid temperaturer som inte bränner oljan du använder.

Och slutligen, om du vill ha den hälsosammaste möjliga metoden för att tillaga popcorn, gå till luftpoppade popcorn istället. Elektriska air-poppers är idealiska eftersom de tar bort olja från ekvationen helt. Oroa dig inte: du kommer fortfarande att få samma typ av popcorn som du tycker så mycket om – lyxiga, fluffiga popcorn som är perfekta när som helst på dygnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top