8 sätt att Göra Tomatsoppa Tjockare (Snabbt och Enkelt!)

Det finns inget som varm tomatsoppa en kall vinterkväll, särskilt tillsammans med en rejäl servering av knaprig vitlöksbröd.

Ibland, tomatsoppa kan bli ganska rinnig när du använder färska tomater. Och alla vet att den bästa tomatsoppan är tjock och krämig, inte så vattnig att den rinner av din sked.

När det händer, hur kan du tjockna den?

Det bästa sättet att tjockna tomatsoppa är att koka ner den, lägg till en majsstärkelseuppslamning, använd tomatpuré, snabbröra, tung grädde och snabbsoppapulver. Du kan till och med lägga till ris eller tortillachips för extra smak.

Det finns ingen bästa metod för förtjockning tomatsoppa. Den idealiska metoden är den som är lättast för dig och ger det godaste resultatet. När du är osäker, läs vidare för att ta reda på hur du tjocknar din soppa med var och en av dessa metoder!

1. Koka soppan mer

Att koka soppan ner är förmodligen den mest underskattade metoden på vår lista. Det tar lite längre tid än de andra sätten på det, det är säkert, men det är felsäkert och kräver inga extra ingredienser.

Metod:

För att koka ner din tomatsoppa, ta av locket på grytan och sjud vätskan på låg värme, rör om då och då. Det som är viktigt är att sänka värmen till låg, annars kan soppan fastna i botten och brännas.

Du kommer att märka att soppan blir tjockare – och aromerna och smakerna mer koncentrerad – eftersom fukten sakta men säkert avdunstar.

Anmärkningar:

Att koka ner din tomatsoppa innebär att den kommer att ha mycket mindre vätska eftersom vattnet i den avdunstar, men den blir tjockare. Det är en utmärkt ekonomisk metod om du inte har ett förtjockningsmedel i ditt skafferi.

2. Tjocka till din soppa med en stärkelse

En stärkelse är en standardmetod människor använder för att tjockna såser, soppor och grytor, och den fungerar lika bra till tomatsoppa som till andra rätter. Du kan göra en stärkelse med generiskt mjöl eller majsstärkelse.

Vi rekommenderar majsstärkelse; det ger en mer behaglig smak till din tomatsoppa än mjöl gör, och det gör soppan genomskinlig snarare än ogenomskinlig. I slutändan beror det dock på din personliga smak och preferenser, så prova båda och bestäm dig.

Metod:

Blanda 1-2 matskedar majsstärkelse eller önskat mjöl med dubbelt så mycket innehåll vatten eller buljong. Använd förhållandet 1:2 mellan mjöl och vatten. Vispa den väl för att ta bort eventuella klumpar och häll den sedan i tomatsoppan, rör om i drygt 1-2 minuter för att blanda in den.

Notera:

Du måste låta din gryta med tomatsoppa låt sjuda i cirka 5-10 minuter för att koka in mjöl eller majsstärkelse, och det kommer att tjockna inom några minuter. Beroende på hur stor gryta med soppa du har kokat kan du behöva göra och tillsätta mer av slamblandningen. Experimentera och justera vid behov.

3. Lägg till tomatpasta i soppan

Tomatpuré är en viktig ingrediens i amerikansk chili. Det hjälper inte bara att göra en tjockare sås i chilis, utan det kan också tjockna den där grytan med tomatsoppa du nyss tillagade på spisen.

Metod:

Lägg till en matskedar eller två tomatpuré tillsammans med färska tomater i tillagningsprocessen. Om din soppa redan är kokt och är rinnig kan du lägga till hela burken med tomatpuré i grytan (förutsatt att det är en liten sådan) och koka den i 5-10 minuter för att smälta smakerna.

Notera:

Tomatpurén kommer att förstärka den traditionella tomatsmaken som tomatsoppa redan har. Om du upptäcker att tomatpurén gör din soppa lite bitter eller sur, tillsätt ett stänk (cirka 1 tsk) socker för att balansera ut syran, och du kommer att vara ganska bra att gå.

4. Lägg till potatismos till soppan

Potatismos eller potatisflingor är två fantastiska alternativ för att förtjocka soppor, så länge du är okej att blanda smaken av tomater med smaken av spuds.

Vissa säger att det förstärker smaken och gör rätten mer rejäl genom att skapa en såsliknande konsistens. Andra ogillar den här metoden och rekommenderar starkt att du håller dig till något mer… tomatigt.

Metod:

Blanda 1-2 matskedar (mängden beror på hur mycket soppa du har) med 2-4 matskedar vatten eller buljong. Använd ett 1:2-förhållande mellan mospulver och vätska. Tillsätt denna blandning till din tomatsoppa och rör ner den. Du kommer att märka att din soppa börjar tjockna något. Tillsätt mer av mosblandningen efter behov.

Obs:

Det fantastiska med instant mos är att du inte behöver koka soppan ytterligare. Du kan till och med lägga till moset efter att du tagit bort grytan från spisen. Det är ett snabbt, bekvämt och allmänt välsmakande alternativ för dem som gillar att deras tomatsoppa smakar potatis.

5. Använd snabbsoppspulver

Att använda snabbsoppspulver för att tjockna tomatsoppa liknar metoden för snabbmos. Men, som vi förklarar nedan, bör du bara använda den här metoden om din soppa inte är saltad och kryddad ännu.

Metod:

Använd 1:2-förhållandet mellan sopppulver och vätska med 1-2 matskedar snabbsoppa med vatten eller buljong. Vispa blandningen väl för att säkerställa att det inte finns några klumpar, och tillsätt den sedan till din soppa, rör ner den. Din soppa kommer att tjockna inom en minut när du låter den sjuda.

Obs:

Snabbsoppa pulver innehåller kryddor, särskilt salt, och kan ändra smaken på din tomatsoppa. Denna metod kräver lite sjudning för att koka bort den pulveraktiga smaken av snabbsoppan.

6. Tjocka till din tomatsoppa med ris

Ris är ett fantastiskt spannmålsalternativ att lägga till din tomatsoppa eftersom det absorberar vätskan när det kokar och tjocknar såsen. Soppan blir chili-liknande och får en viss innerlighet som tomater ensamma inte har.

Metod:

Häll ungefär en kvarts kopp tvättat okokt ris i soppan under de sista 5-10 minuterna av tillagningsprocessen. Riset kommer att koka igenom och absorbera all överflödig rinnande vätska samtidigt som du lämnar en rejäl, tjock soppa med tillsatt struktur av korn.

Nyckeln är att röra om ofta för att förhindra ris från att fastna i botten av grytan. Annars kommer den att fastna, bränna och ge en skarp, bitter smak till soppan, vilket effektivt förstör resultatet.

Obs:

Du kan behöva tillsätta ytterligare salt när du använder ris i din tomatsoppa och håll även koll på att riset inte överkokar och blir mosigt eller torkar ut din maträtt.

7. Tjocka tomatsoppa med matlagningsgrädde

Matlagningsgrädde kommer inte bara att tjockna din soppa utan kommer att göra den utsökt krämig. Det innehåller vanligtvis tung grädde, men du kan till och med använda kokosgrädde.

Metod:

Tillsätt cirka 7 uns tung grädde, matlagningsgrädde eller kokosgrädde i din gryta med tomatsoppa och rör om det väl.

Låt det puttra en stund så att smakerna blandas, och din soppa kommer att få en tjock krämighet. Du kan börja med 7 ounces, och beroende på mängden av din soppa kan du lägga till mer efter behov.

Obs:

Grädden kan ändra smaken på din soppa, vilket gör smaken något subtil . För att skapa samma resultat kan du byta ut vanlig och kokosgrädde mot gräddfil om du föredrar det.

Du kan också göra en slurry med något av krämalternativen. Blanda en matsked majsstärkelse till din grädde innan du lägger den i soppan men se till att det inte finns några klumpar.

8. Tjocka tomatsoppa med krossade tortillachips

Tortillachips är bra för att tjockna din tomatsoppa samtidigt som du lägger till lite textur och smak . Det här är förresten ett bra sätt att använda gamla tortillachips från gårdagens bowl-match.

Metod:

Du kan skära tortillas i små bitar och steka dem knapriga. Lägg sedan till dem i din soppa, och de kommer att absorbera överflödig vätska samtidigt som din maträtt får extra konsistens.

Obs. :

Du vill använda den här metoden precis innan du serverar soppan eftersom tortillachipsen kan bli blöta i rätten om den står länge.

Slutsats

Du kan använda de nämnda teknikerna för att tjockna din tomatsoppa. Kom ihåg att tillsats av en extra ingrediens som snabbrörspulver eller grädde kommer att förändra smaken, medan tomatpuré kommer att förstärka den traditionella tomatsmaken i soppan.

Du kan välja metoder som är mest bekvämt för dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top