Ägg som Blivit Gröna – Är det Säkert att Äta?

Du kanske har märkt att i vissa fall kan ägg bli gröna. När du sett detta undrar du såklart om det är säkert att äta.

Beroende på omständigheterna finns det två möjliga svar på din fråga.

Om ett ägg har en hög nivå av vitamin B12 eller riboflavin, kan det vita ha en grön färg. Detta är ett bra tecken och inte alls dåligt för dig.

Alternativt kan ibland en stor sats äggröra bli gröna. Återigen är färgförändringen ofarlig. Det beror vanligtvis på en kemisk förändring orsakad av värme om äggen kokas vid för hög temperatur. Det kan också vara ett problem om äggen inte serveras direkt och hålls vid för varm temperatur.

För att göra en stor mängd äggröra och förhindra att de blir gröna, använd utrustning av rostfritt stål och koka i små satser vid låg tillagningstemperatur. Servera så snart som möjligt efter tillagningen.

Om du inte kan servera äggröra direkt, undvik direkt värme. Placera en panna med varmt vatten mellan äggpannan och värmekällan.

Varför blir hårdkokta ägg gröna – och är de säkra att äta?

Om du kokar hårdkokta ägg kan du ha sett en gröngrå ring runt äggulan. Bortsett från att se konstig ut kan denna färg färgen få dig att ställa många frågor såsom varför de kokta äggen blir gröna och om de är säkra att äta.

Denna gröna färg har att göra med hur länge du väntade på att ta äggen ur det varma vattnet. Du kanske glömde att ställa in en timer eller gick bort längre än du tänkt, men även bara några minuter kan göra stor skillnad.

Ringen orsakas av en kemisk reaktion som involverar svavel (från äggviten) och järn (från äggula), som naturligt reagerar för att bilda järnsulfid vid ytan av äggula. Detta händer när du kokar dina ägg för mycket eller om det är mycket järn i vattnet du kokar.

Du kan undvika problemet genom att kyla äggen omedelbart efter att ha tagit dem ur vattnet (eller ugnen) genom att rinna kallt vatten över dem eller lägga dem i en skål med isvatten. Detta bör hjälpa även om du av misstag tillagar dem lite för länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen