Kan man Laga Fryst Lax i Ugnen?

Många förvarar lax i ugnen. Men när lax är fryst kan det ta ett tag att tina uppp den. Med det sagt kanske du funderar på om man kan laga fryst lax i ugnen.

När du ska äta frusen lax måste du normalt tänka på att stoppa de frysta filéerna från frysen innan i kylen för att tina dem. Men livet kan vara hektiskt och därför måste du ha god framförhållning.

Lyckligtvis är det helt säkert att laga lax som är fryst, och den kan smaka lika utsökt som korrekt tinad och kokt lax också. Det bästa sättet att laga fryst lax är i ugnen. Så svaret på frågan är ja, man kan laga fryst lax i ugnen!

Är det säkert att laga fryst lax?

Ja! Så länge den frysta laxen tillagas till en säker inre temperatur är den säker att äta. Naturligtvis är den verkliga utmaningen att laga fryst lax så att den är lika mör och som tinade filéer. Nyckeln är att använda en tvåstegs tillagningsmetod i ugnen – täcka laxen för att börja baka och sedan laga den utan lock tills den når temperaturen.

Denna metod fungerar bäst för små laxfiléer. Spara större bitar av lax för korrekt upptining och matlagning.

Du behöver en bakform och kraftigt aluminiumfolie.

Filéerna bakas vid 223 grader i femton minuter täckta och åtta till tio minuter. Lax bör uppnå en lägsta inre temperatur på 63 grader för att bli färdig.

Laga fryst lax

Skölj inte laxen. Några recept föreslår detta steg innan du lagar mat som ett sätt att ta bort iskristaller och tina dem. Det är bra för frysta räkor, men det gör att laxen smakar vattnig.

Gör en smakrik sås. Det här är en bra idé, men det hjälper laxångan och skyddar den under dess korta tillagning.

Använd kraftig folie för täckning. Det ser bara till att all ånga fastnar och trollar på dina filéer.

Vissa proteiner har skjutits ut i snabb upptining och tillagning i ugnen, och du kan få några vita fläckar längs kanten av din lax. Med hjälp av ugnen kan du laga fryst lax på under 30 minuter. Inte dåligt!

Metod

Förvärm ugnen till 218 ° C och skölj 2 laxfiléer under kallt vatten. Ta bort 2 frysta laxfiléer från förpackningen och skölj dem under kranen tills isbitarna smälter.

Kom ihåg att det inte finns något behov av att tina filéerna. Att skölja dem snabbt för att ta bort isen förhindrar att fiskfiléerna blir fuktiga när de tillagas.

Klappa laxen torr och borsta varje sida med smält smör. Använd en pappershandduk för att klappa bort fukten från filéerna. Smält sedan en matsked (15 ml) smör i en liten skål och doppa en bakverk i den. Borsta vardera sidan av laxen med smöret.

Om du föredrar att använda ett annat matfett kan du använda vanlig olivolja (även kallad lätt), raps eller kokosnötolja.

Lägg filéerna med skinnsidan ner i en kastrull och krydda fisken. Du kan använda alla örter eller kryddor du gillar. Strö en tesked (5 g) salt, 1/4 tesked (0,5 g) malt svartpeppar, 1/2 tesked (1 g) vitlökspulver och 1/2 tesked (1 g) för en enkel krydda. av torkad timjan över filéerna.

Täck över bakformen och koka laxen i 10 minuter. Täck bakformen tätt så att ingen ånga kan komma ut när fisken lagar mat. Sätt skålen i den förvärmda ugnen och koka laxen tills den släpper ut vätska.

Täckning av pannan när fisken börjar koka hjälper den att vara öm och förhindra att den torkar ut.

Ta bort folien över laxen och baka den i ytterligare 20 till 25 minuter. Bär ugnshandskar för att dra av aluminiumfolien från skålen och se till att den utgående ångan inte bränner dig. Rosta den otäckta laxen tills den når 63 ° C med en direktavläst termometer.

Om dina filéer är tunna [under 1 tum (2,5 cm)], kontrollera dem efter 20 minuter. Vänta tills närmare 25 minuter om filéerna är över 3,8 cm tjocka.

Ta bort laxen och vila den i 3 minuter innan den serveras. Ställ bakformen på ett rack och låt fisken vila. Filéerna slutar laga mat och absorberar en del av vätskan på nytt. Överför sedan filéerna till tallriken och servera fisken med dina favorit tillbehör som rostade grönsaker, ångat ris eller en trädgårdssallad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen