Är det Farligt att äta Okokt Ris?

Funderar du på om det är farligt att äta okokt, rått ris?

Svaret på den frågan är ja. Att konsumera okokt ris är inte att rekommendera, och här är varför.

Bacillus cereus är en typ av bakterier som kan orsaka matförgiftning. Bacillus cereus-bakterien finns i en mängd olika livsmedel – inklusive rått ris – med olika stammar associerade med en mängd potentiella hälsofördelar och negativa biverkningar.

Vissa stammar av denna bakterie konkurrerar med andra bakterier i matsmältningssystemet, fungerar som en probiotikum och minskar mängden potentiellt skadliga bakterier som salmonella. Andra stammar är dock potentiellt skadliga för människor. Av dessa skadliga stammar är den emetiska, eller kräknings- och illamåendeinducerande, stam främst associerad med risprodukter.

När ris är okokt eller underkokt, producerar denna stam av Bacillus cereus ett toxin som kallas cereulide, vilket kan leda till kräkningar och illamående inom 24 timmar. Diarréformen av Bacillus cereus-inducerad matförgiftning har en inkubationsperiod på åtta till 16 timmar. Efter denna tidsram uppstår magkramper och diarré.

Lektin och mag-tarmfrågor

Lektin är ett protein som fungerar som en naturlig insekticid med stark affinitet för kolhydrater. Detta finns på okokt ris och bönor och är en av de främsta orsakerna till matförgiftning. Det kan leda till illamående, diarré och kräkningar när man äter i överflöd.

Detta inträffar på grund av lektins förebyggande av reparation av mag-tarmceller som skadas när de äter. Denna naturliga process med skador och reparationer är förknippad med gastrointestinal hälsa och regelbundenhet, och när den hämmas kan den leda till symtom på matförgiftning. På lång sikt är lektinerna på okokt ris associerade med utvecklingen av celiaki, diabetes och kolorektal cancer.

Men värt att veta är att matlagning inte förstör allt lektin som finns i okokt ris. Som ett resultat kan gas och uppblåsthet också uppstå från att äta kokt ris.

Cellulosebeläggning, gas och uppblåsthet

Den yttre cellulosabeläggningen på ris, som liknar den som finns på bladen på de flesta gröna växter, hjälper till att skydda kornen från skador. Denna skyddande egenskap är också associerad med dålig matsmältning, med det mänskliga matsmältningssystemet som inte kan bearbeta de flesta cellulosarika livsmedel.

Medan cellulosarika livsmedel tjänar som kostfiber och främjar matsmältningshälsan, minskar oförmågan att smälta cellulosabeläggningen av ris dess näringsinnehåll. Vid tillagning vid temperaturer på eller över kokvattentemperaturen skadas dock denna cellulosaöverdrag. Detta leder till en ökad matsmältning av ris, liksom ökad absorption av dess proteiner och andra näringsämnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen