Är det Dåligt att Dricka för Mycket Juice?

Givetvis beror svaret på den frågan vilken typ av juice du dricker.

En ny studie visar att risken för dödlighet från alla orsaker från överkonsumtion av fruktjuice är betydande. Andra sockrade drycker är fortfarande dåliga för dig, men för mycket fruktjuice kan faktiskt vara lika dåligt eller till och med värre.

Fruktos, ”äkta” eller ”naturlig”, är fortfarande fruktos och problematisk.

Medan fruktjuice till stor del behåller sitt rykte som en hälsosam sak att dricka, är det inte precis nyheter att den kan innehålla lika mycket socker som socker-sötade drycker såsom läsk.

Tillsammans med allt detta socker kommer naturligtvis fördelaktiga vitaminer, och tidigare forskning har kopplat antioxidanter och flavonoider i apelsinjuice. Dessutom förbrukar hjärnor i alla åldrar merparten av kroppens tillgängliga socker för energi.

En studie visade att konsumtionen av fruktjuice mer än fördubblar risken för ”allrounddödlighet” jämfört med sockersötad dryck.

Studien handlade om effekten av fruktjuicekonsumtion på ”dödlighet runt om”. Tidigare studier har undersökt den möjliga kopplingen mellan konsumtion av juice och riskfaktorer för kranskärlssjukdom, såsom dyslipidemi, diabetes och fetma. Så den aktuella studiens avsikt var att se om konsumtion av juice på samma sätt ökade risken för dödlighet i allmänhet.

Denna fann att de som intog över 10 procent av sin energi från sockerläsk och fruktdrycker hade en 44 procent större risk för CHD-dödlighet och 14 procent av dödligheten av alla orsaker.

Fruktos

Huvudfrågan verkar vara matsmältningen av fruktos när för mycket juice konsumeras. Forskarna föreslår att metabolismen av fruktos, som är unik från alla andra sockerarter, förekommer oreglerad och nästan uteslutande i levern. Fruktosförbrukning är känd för att förändra blodfettnivåer, markörer för inflammation och blodtryck, medan hög glukosförbrukning har varit associerad med insulinresistens och diabetes, oberoende av viktstatus. Även om sockret i 100 procent fruktjuicer förekommer naturligt snarare än tillsatt, är det biologiska svaret i stort sett detsamma när det väl har metaboliserats.

Annan forskning har visat att en måttlig nivå av juice konsumtion kan sänka risken för CHD-problem. Samtidigt kommer den höga nivån av socker i juice att fortsätta att utgöra ett hot som en potentiell utlösare för viktökning, diabetes, fettleversjukdom och andra allvarliga hälsoproblem.

Riktlinjerna rekommenderar att juiceintag begränsas till:

  • 1 till 2 dl per dag för barn i åldrarna 1–6
  • 2 dl per dag för barn över 7 år, ungdomar och vuxna

Dessutom rekommenderas att man konsumerar endast 100 procent fruktjuice utan tillsatt socker i båda standarddrinkens smoothies.

Kan för mycket fruktjuice vara dåligt för dig?

För mycket av i princip alla livsmedel är inte bra, och man kan argumentera för att det inte är naturligt att ha så mycket juice varje dag.

Å andra sidan finns det ett antal fördelar med att dricka juice, inklusive ett högt intag av C-vitamin och kalium som kommer att gynna ditt immunförsvar, hud och blodtryck.

Med det sagt är fruktjuice okej så länge resten av din kost är balanserad och du inkluderar också ”hela” frukt och grönsaker som ger fiber som inte finns i juice.

Andra försiktighetsåtgärder är att dricka saften med eller efter måltiderna eftersom socker och syra kommer att påverka tänderna dåligt om du dricker juice mellan.

Undvik också att rengöra tänderna direkt efter juice – det är faktiskt bättre att vänta en halvtimme eller så för att undvika att borsta bort försvagad emalj.

Du bör inte räkna med massor av fruktjuice som flera portioner frukt dagligen – vanligtvis räknas juice bara som en portion oavsett hur mycket du har.

Slutsatsen och svaret på frågan är ja, det är dåligt att dricka för mycket juice, trots att det har en rad olika fördelar. Den främsta nackdelen är att juice innehållermycket socker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen