Är det Farligt att Äta för Mycket Kalium?

Kalium är ett viktigt mineral och elektrolyt som spelar en viktig roll i mänsklig matsmältning, absorption och metabolism. Hjärtfunktion, nervimpulser och muskelsammandragningar underlättas av kalium. Reglering av hjärtfrekvens, hydrering, elektrolyt och kemisk balans kräver noggrann kontroll av blodkaliumnivåerna. Överdrivna nivåer av kalium i blodomloppet kallas hyperkalemi och kan vara livshotande.

Kalium är därför viktigt för kroppen, men precis som med allt annat kan det vara farligt att äta för mycket kalium.

Orsaker till hyperkalemi

Hyperkalemi orsakas sällan av ett högt intag av kalium i kosten på grund av njurarnas förmåga att utsöndra överflöd i urinet. Höga nivåer av kalium är ofta en bieffekt av njursvikt. När njurarna inte kan filtrera och utsöndra överskott av kalium i urinen, byggs nivåer upp i blodomloppet. Äldre har ökad risk eftersom deras njurar på ett mindre effektivt sätt eliminerar avfall. Stora infektioner, gastrointestinal blödning och vissa mediciner kan höja kaliumnivån i blodet i frånvaro av ett högt kostintag. Farmakologiska preparat kan också avsevärt höja kalium till farligt höga nivåer och därmed resultera i toxicitet.

Biverkningar av hyperkalemi

Kaliumnivåer i blod upptäcks genom ett rutinmässigt blodprov. Tidiga symtom på hyperkalemi inkluderar illamående, kräkningar, diarré, magont och svarta avföring. Högre nivåer av toxicitet resulterar i muskelsvaghet, onormal hjärtfrekvens och bröstsmärtor. Om de lämnas obehandlade blir nivåerna giftiga och kan leda till hjärtstillestånd och dödsfall.

Kostkällor av kalium

Kostrekommendationen för kalium är 4700 mg per dag för en genomsnittlig vuxen. Kalium är det vanligaste näringsämnet som finns i livsmedel och finns i färska och obearbetade livsmedel. Frukt och grönsaker, särskilt potatis, gröna bladgrönsaker, citrus, bananer, torkad frukt och baljväxter, är de viktigaste källorna till kalium. Fullkornsbröd och spannmål, nötter, frön, soja, fisk, kyckling och mjölk är också rik på kalium. En diet rik på kalium kommer troligen inte att orsaka hyperkalemi.

Behandling för hyperkalemi

Trots en hög kaliumdiet kommer blodnivåerna i allmänhet att ligga inom ett normalt intervall utom vid vissa sjukdomstillstånd eller när du tar särskilda mediciner. En kaliumfattig diet kan vara nödvändig i sådana fall. Minskning av kalium i kosten rekommenderas dock inte om det inte är medicinskt riktat på grund av de hälsofördelar, näringsämnen och fibrer som finns i frukt, grönsaker och fullkorn. Läkemedel som binder med kalium i tarmkanalen ordineras också för att minska blodnivåerna.

Det finns ett par sätt på vilket du kan få hyperkalemi:

Felaktig njurfunktion

Överskott av kalium i kroppen spolas ut via utsöndringssystemet, vilket innebär att kissa hjälper till att bli av med oönskade mängder kalium. Så om dina njurar inte fungerar så bra kan dina kaliumnivåer bli förhöjda.

Överdosering av kosttillskott

Oavsett om det kombineras med andra vitaminer och mineraler eller på egen hand, kan piller med kalium orsaka att kaliumhalterna i kroppen når farliga nivåer.

Men kan du få hyperkalemi när du konsumerar mycket kaliumhaltiga livsmedel? Det är möjligt, säger forskare.

När det gäller matkällor av kalium är banan alltid högst upp på listan eftersom den är mycket rik på nämnda mineral. För att sluta med höga nivåer av kalium i kroppen säger experter att du måste äta över 200 bananer bara för att få dödliga nivåer av kalium. Dina njurar måste också vara i en fruktansvärd form för att du ska kunna överdosera kalium med din kost.

Så hur skulle du veta om du helt enkelt får mer kalium än vad som behövs? Här är några talande tecken:

Kittlande känsla

Kalium är viktigt för att nerverna ska fungera korrekt. Men för mycket av detta mineral kan få dem att fungera fel, vilket resulterar i att du har stickande känsla, särskilt i dina extremiteter. Ibland kan du känna domningar i olika delar av kroppen.

Muskelsvaghet eller förlamning

Eftersom kalium är en elektrolyt, kan stora mängder av det hålla dina muskler från att samlas ordentligt. Faktum är att dina muskler kan bli svaga eller ibland förlamade. Vad som gör ett sådant resultat mycket farligt är det faktum att ditt andningsorgan kan påverkas.

Andningssvårigheter

Membranet är muskeln som gör att lungorna kan expandera och slappna av, vilket får luft att rusa in och ut ur dem. När för mycket kalium i kroppen påverkar membranet kan du uppleva andningssvårigheter eller i värre fall kanske du inte andas alls!

Onormala hjärtrytmer

Känns det som att ditt hjärta slår oregelbundet? En av de vanliga orsakerna till sådana är alltför stora mängder kalium i kroppen. Om du lämnar okontrollerad kan du få hjärtstillestånd! Rusa till akuten om din oregelbundna hjärtfrekvens åtföljs av yrsel och andfåddhet.

Det finns många matkällor av kalium där ute, så det finns inget behov av att ta ett kaliumtillskott om du har hälsosamma matvanor. Ta ett tillskott med kalium endast efter instruktion från din läkare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen