Är det Farligt att Äta för Mycket Zink?

Zink har många hälsofördelar. Men precis som med i princip allt annat är det faktiskt farligt att äta för mycket zink, och kan leda till en rad olika bieffekter.

Hur vanligt är zinkbrist?

Det bör noteras att även om vegetariska och veganska dieter vanligtvis har lägre zink, är det möjligt att upprätthålla hälsosamma zinknivåer på växtfoder med rätt planering.

I västvärlden är akut svår zinkbrist sällsynt, men som med magnesiumbrist är det en riktig fråga som kan gå obemärkt förbi. Men i utvecklingsländerna, där zinkbrist är mycket vanligare, kan det orsaka hämmad tillväxt, svår dysfunktion i immunsystemet och till och med tidig död.

Man har uppskattat att zinkbrist påverkar så många som 2 miljarder människor i tredje världsländer. För det första är mild zinkbrist, som vi ser i väst, till stor del subklinisk, vilket betyder att det är mycket svårt att identifiera.

Fytinsyrorika livsmedel kan blockera zinkabsorptionen. Om du äter mycket av denna mat, såsom havregryn, bönor och nötter som innehåller mycket fytinsyra, kan det blockera mineralabsorptionen.

Hitta rätt dos zink

Den övre gränsen för dosering av zink 40 mg per dag. Detta kan verkaa som en mycket hög dos.

Du vill inte överdriva det med zink. Att ta för mycket zink kommer så småningom att minska dina koppar- och magnesiumnivåer, som båda kan orsaka hälsoproblem. Du bör därför försöka hålla dig till nivåer på cirka 15 mg zink ett par dagar i veckan.

Zink stärker immunförsvaret

Forskningen är tydlig att zinktillskott kan ha en positiv inverkan på immunsystemet genom ett antal olika mekanismer.

De två primära drivkrafterna verkar vara IL-2-aktivering och motsvarande ökning av T-celler. 6 7 T-celler ”jagar” och dödar dåliga celler, som bakterier / infektioner och cancerceller.

Zink ökar testosteron

Det finns bevis för att komplettera med zink kan hjälpa kroppen att göra mer testosteron

Histaminintolerans och allergi

Histamin frigörs från immunceller när kroppen upplever ett hot, både verkligt (ett virus) eller föreställt (pollen). När du lägger till histamin i mat och genetiska dispositioner till ekvationen börjar vissa människor utveckla symtom.

Zink har visat sig hämma frisättningen av histamin från mastceller, vilket är en välsignelse för alla som försöker ta kontroll över sina histaminnivåer.

Obs! Om du tittar på zink på grund av ett problem med histamin, kom ihåg koppar. Zink drar ner på kopparnivåerna och koppar är en medfaktor för diaminoxidasproduktion, enzymet som rensar extracellulär histamin. För mer, kolla in vår AOC1-gen sida.

Zink och infektionssjukdom

Det finns flera studier på både äldre och yngre befolkningar, som funnit att zink spelar en viktig roll för att bekämpa smittsam sjukdom. Zinktillskott har visat sig minska svårighetsgraden och förekomsten av diarré hos spädbarn och småbarn i Indien.

Denna studie visade att zinktillskott räddade barnens liv i utvecklingsländer med infektioner i nedre luftvägarna.

Att komplettera med zink har också visat sig minska antalet infektioner hos äldre.

Som vi nämnde i ett hälsopost för män Gene Food gjorde vid kronisk prostatit, är adekvata nivåer av zink i prostata associerade med ökad förmåga att avvärja trichomonas vaginalis, en parasit som kan infektera prostatakörteln. Detta är viktigt eftersom zinknivåerna är tio gånger högre i prostata än i annan mjukvävnad.

Denna metaanalys fann en signifikant minskning av varaktigheten av förkylningssymtom när patienter fick doser zink> 75 mg.

Zink fungerar som en antioxidant och minskar oxidativ stress

En studie har visat att kompletterade med zink minskar oxidativa stressmarkörer hos patienter som tar 45 mg zink.

Enkelt uttryckt använder våra mitokondrier syre som en del av processen att generera ATP, som är kroppens energivaluta. Det här är bra. Men som med alla bränsleprocesser finns det avfallsprodukter som är associerade med syreomsättning. En av dessa kallas superoxid, som är en skadlig fri radikal som kan skada våra celler om de inte kontrolleras.

För att neutralisera superoxid genererar våra kroppar en naturlig, eller ”endogen” antioxidant som kallas superoxiddismutas. Superoxiddismutas omvandlar den skadliga fria radikalsuperoxiden till den mycket mindre skadliga väteperoxiden, som våra kroppar bryter ner därifrån. Men när vi saknar denna och människor som är födda med vissa varianter i denna gen tros ha lägre SOD2-nivåer, är våra kroppar inte lika bra på att städa upp fria radikaler.

Slutsatsen på frågan är alltså ja, det är farligt att äta för mycket zink. Samtidigt kan det också vara farligt att äta för lite zink, vilket är varför det är vitkigt att hitta en balans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen