Är det dåligt att svälja tuggummi?

Är det sant att svälja tuggummi kan döda dig? Hur tar man bort tuggummi som svalts? Det här är bara några av de vanliga frågorna som vi stöter på när människor av misstag sväljer tuggummi. Gummi har funnits i decennier, och folk är ofta osäkra på vad de ska göra om de sväljer tuggummi. Dagens blogg borde kasta lite ljus över vad som egentligen händer när man råkar svälja tuggummi.

Mycket av ståhej om att svälja tuggummi härrör från folkhistorier och folktro kring detta godis. Förut trodde man att om du av misstag sväljer tandköttet kommer du att drabbas av matsmältningsproblem eftersom tandköttet kommer att sitta inne i din mage eller tarm i sju år innan det slutligen smälts. Denna folktro härrör antagligen från det faktum att tuggummi fastnar på ytor som betong och trä, och då trodde man förmodligen att det var möjligt att tuggummi lika bra fastnar i din inre.

När du sväljer tuggummi finns det ett par saker som du bör tänka på som också bör göra dig lugn. För det första, tuggummi bryts inte ner på samma sätt som andra livsmedel gör. Vi tuggar mat i munnen för att göra det lättare för våra magar att bryta ner maten.

När den tuggade maten når magsäcken bryter magsafter/syror ner maten så att maten kan absorberas. Tuggat tuggummi följer inte de allmänna reglerna för matsmältning. Magsyror kan inte bryta ner tandköttet, så allt tandkött som du av misstag har svalt kommer att förbli relativt intakt inuti matsmältningskanalen.

Mycket av det kommersiella tuggummi som vi ser idag är tillverkat av syntetiska polymerer, speciellt butylgummi. Men oroa dig inte – butylgummi kommer inte att förgifta dig, främst för att kroppen inte kan bryta ner det till sina molekylära komponenter.

Så tandköttet förblir intakt, och kroppen hanterar denna pirriga matbit på samma sätt som den gör när det finns andra svårsmältbara föremål inuti kroppen. Tarmarna flyttar tuggummit så att det naturligt stöts ut tillsammans med annat fast avfall inuti kroppen.

Vad ska man göra om ett barn sväljer tuggummi?

Vi kan egentligen inte göra någonting när ett barn sväljer tuggummi, eftersom man inte kan dra ut tuggummit från magen (det vore skrämmande). Du bör dock se upp för alla beteenden som tyder på att ditt barn rutinmässigt sväljer tuggummi. Det är då problem kan börja. I vissa sällsynta fall sväljer människor rutinmässigt tuggummi eftersom det känns behagligt för dem, men tandköttet kan faktiskt ansamlas i magen och tarmarna på detta sätt. För mycket svalt tandkött kan orsaka tarmblockeringar som kanske inte alltid löser sig av sig själva.

När för mycket tuggummi sväljs är det möjligt att det samlas i en del av dina tarmar och stannar där. Fast avfall skulle börja ansamlas och orsaka svullnad och smärta. Så om du vill undvika detta problem, undvik att svälja tuggummi och svälj inte rutinmässigt tuggummi även om det känns bra att göra det.

En bezoar beskrivs som en fast eller stenig blockering som finns i tarmarna hos djur, inklusive människor. I vissa delar av världen anses en stenig bezoar vara ett folkmedel mot vissa åkommor, men naturligtvis stöder ingen vetenskap eller medicin sådana påståenden.

Det var ett fall av en 18-årig israelisk kvinna som hade en riktigt dålig borste med en bezoar eftersom det upptäcktes att hon sväljer tuggummi i genomsnitt fem gånger per dag. Den här anekdoten angav att tarmblockeringen eller tuggummibezoaren hade vuxit sig så stor inuti hennes tarmar att läkarna inte kunde ta bort bezoaren i ett stycke.

Vad de gjorde var att de införde skärande uppdrag till damen så att de kan skära upp den stora massan av tuggummi. När gummibezoaren till slut skurits upp fortsatte de att ta bort den bit för bit. Låter smärtsamt, eller hur? Människokroppen kan ta hand om sig själv, men med den här typen av beteende skulle den inte veta hur man flyttar en så stor massa utåt eftersom massan inte bröts ner som andra typer av mat gör.

Medicinsk information om svalt tandkött

Tuggummi beskrivs som minimalt giftigt, även om det finns risker, särskilt om personen som har svalt tandköttet är ett barn.

Om ett barn sväljer bara en eller två bitar av tuggummi, bör det inte finnas några symtom. Men om barnet plötsligt upplever smärta och andra gastrointestinala problem efter att ha svalt tandköttet, kan en gastrointestinal blockering ha uppstått.

Att svälja tuggummi utgör också en kvävningsrisk för riktigt små barn. Om ditt barn kvävs av tandköttet är det nödvändigt att dra ut tandköttet.

När ett barn av misstag sväljer tuggummi, ge ditt barn lite vatten för att se om de inte kvävs och om de fortfarande kan svälja normalt. Oförmågan att svälja kan bero på att tandköttet fastnar i halsen, vilket redan är en medicinsk nödsituation.

På sällsynta tillfällen kan barn som har utvecklat tvånget att svälja tuggummi regelbundet utveckla blockeringar. Detta beteende bör åtgärdas så snart som möjligt. Föräldern bör definitivt avskräcka sina barn från att svälja tuggummi, eftersom detta farliga beteende kan leda till en ansamling av tuggummi i tarmarna. Om massan blir större och kroppen inte kan röra den, kan en manuell extraktion behövas senare.

Det upprepade sväljandet av tuggummi kan orsaka en mängd olika symtom, inklusive buksmärtor, sår i munnen, smärtsam och kronisk förstoppning, diarré och närvaro av gaser. Alla dessa symtom är ganska smärtsamma och om de härrör från en pågående blockering kan de fortsätta att plåga patienten tills blockeringen slutligen tas bort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top