Dödar alkohol coronaviruset? |

Dödar sprit corona-virus? Folk vill nu veta hur alkohol dödar viruset, och dödar alkohol virus i allmänhet?

Coronavirus och alkohol

Är det sant att alkohol kan döda coronaviruset?

Det korta svaret på denna fråga är ja, det gör det. Att applicera alkohol på händerna är ett av sätten du kan skydda dig mot överföring av covid-19 i samhället. Vi kommer att diskutera detta i detalj om lite. Men innan dess måste du veta vad vi skyddar oss mot – det nya coronaviruset 2019, eller COVID-19.

COVID-19 är inte unik i den meningen att den tillhör en familj av virus som kallas coronavirus. Enligt

World Health Organization är koronavirus en stor grupp virus som är kända för att orsaka sjukdomar hos både djur och människor. Flera koronavirus är kända för att orsaka andningsproblem hos människor, inklusive säsongsinfluensa och covid-19. Mellanösterns respiratoriska syndrom (MERS) och allvarligt akut respiratoriskt syndrom (SARS) är också en del av denna familj.

Forskning pågår fortfarande med COVID-19 eftersom det är ett nytt virus som nyligen har kommit in i befolkningen. Covid-19 var okänd till dess första massiva utbrott i Wuhan, Kina, i december 2019. Covid-19 anses nu vara en pandemi och har påverkat många länder i Asien, Europa och Amerika.

Varför dödar alkohol coronaviruset?

Alkohol har länge varit känt för att döda en mängd olika mikroorganismer, inklusive skadliga mänskliga patogener (bakterier och virus). Även om COVID-19 är ny, betyder det inte att dess struktur skiljer sig från andra koronavirus, så det är fortfarande mottagligt för handtvätt och applicering av desinfektionsmedel och desinfektionsmedel som tvättsprit. En nyligen genomförd studie publicerad den 23 april 2020 i tidskriften Emerging Infectious Diseases visade att vanliga desinfektionsmedel, inklusive tvättsprit, visade sig vara effektiva virusinaktivering när den väl applicerats på huden.

För att göra appliceringen av alkohol och andra desinficeringsmedel mer effektiva är det viktigt att lämna desinfektionsmedlet på huden så länge som möjligt för att ge det tid att döda eventuella patogener som lurar på hudens yta.

Enligt Donald Schaffner, en mikrobiolog från Rutgers University, “är en viktig generell regel att du inte omedelbart ska torka av en rengöringslösning av så snart du har applicerat den på en yta. Alkoholen måste stanna på ytan så länge som möjligt för att kunna döda bakterier och virus. Det gäller även ytor som folk brukar ta vid.” Gör detta för att enkelt förhindra spridning av mänskliga patogener.

Nyligen har det upptäckts att COVID-19 kan hålla sig vid liv på plast så länge som 16 timmar, så det är säkert att säga att du bör sanera ditt hem regelbundet, nu när viruset är bland befolkningen. Det är lätt att föra viruset vidare till andra.

Vad ska man vara uppmärksam på om man använder alkohol för desinfektion?

Som en allmän tumregel bör du aldrig kombinera olika rengöringsmedel, eftersom att blanda dem kan orsaka att skadliga kemikalier bildas. Till exempel, att kombinera väteperoxid och blekmedel är ett stort nej, eftersom den resulterande lösningen skulle vara skadlig för hälsan. Det sista vi behöver är giftiga gaser som strömmar genom våra hem bara för att vi ville rengöra ytor.

Hur kan du ytterligare undvika att bli smittad av covid-19?

Det här är några av de saker du kan göra för att säkerställa att din risk att bli smittad av covid-19 minimeras:

 • Träna regelbunden handtvätt hela dagen. Använd en antibakteriell tvål och tvätta händerna i minst 20 sekunder innan du sköljer bort tvålen.
 • Använd alkohol -baserade handgnuggningslösningar regelbundet, speciellt när du är ute. Torka inte bort någon rengöringslösning när du applicerar den på dina händer; ge det tillräckligt med tid för att döda patogener. Ju längre en alkoholbaserad lösning förblir på dina händer, desto bättre är chanserna att utplåna eventuella virus som lurar där.

 • Öva självisolering och undvik trånga platser så mycket som möjligt. I trånga områden är sannolikheten att komma i kontakt med någon som kan ha covid-19 mycket högre. Trånga områden gör det också svårare för dig att hålla minst en meters avstånd från andra människor. Du behöver minst en meters avstånd för att vara säker från viruset om någon hostar eller nyser.
 • Undvik att röra vid någon del av ditt ansikte, särskilt ögon, näsa och mun. Virus kan överföras från händerna till öppningarna i ditt ansikte, och detta kan bli infektionskällan inte bara för covid-19 utan andra sjukdomar som kan överföras på detta sätt.

  Om du har symtom som andningssvårigheter, hosta, etc., var noga med att rådgöra med en vårdgivare.

  Vad mer kan du använda för att döda coronaviruset?

  Utöver handtvätt finns det ett par andra saker som du kan använda för att säkerställa din och omgivningens säkerhet. Blekmedel eller natriumhypoklorit kan användas för att desinficera din omgivning och framför allt de ytor som människor vanligtvis rör eller håller i. Blekmedlet måste stanna på ytan i tio till femton minuter innan ytan torkas av igen med en fuktig trasa. Blekmedel fungerar eftersom det lösgör proteinet i virusets RNA, vilket gör viruset inaktiverat eller “dött”.

  Se till att du följer tillverkarens instruktioner på flaskorna med blekmedel som du använder. Om du inte gillar att använda blekmedel kan du också använda kirurgisk sprit för desinfektion av hushållsytor.

  Liksom blekmedel måste du applicera operationsspriten med en ren trasa, och operationsspriten måste stanna på ytan i tio till femton minuter för att inaktivera virusen där. Alkohol förstör också proteinet i RNA hos virus. Du kan också använda antibakteriella våtservetter för att rengöra händer och andra ytor. Bensalkoniumklorid är ofta det antibakteriella medlet för våtservetter.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Back to Top