Är det möjligt att öka ämnesomsättningen?

Folk vill ofta veta hur man kan öka ämnesomsättningen utan träning. Men återigen, vi vet alla att det är en övning för att öka ämnesomsättningen naturligt som verkligen tar viktminskningskrigare till mållinjen.

Hur man ökar ämnesomsättningen

Vad orsakar snabb ämnesomsättning?

Metabolism avser den grupp av processer som påverkar hur vi förbränner energi, rör oss effektivt och i allmänhet använder de resurser som finns tillgängliga för oss i kroppen.

Korrekt ämnesomsättning säkerställer en frisk och vältränad kropp, medan problematisk ämnesomsättning kan leda till kroniska och degenerativa tillstånd som högt blodtryck och typ 2-diabetes.

Med tiden kan långvariga dåliga livsstilsval leda till defekt eller långsam ämnesomsättning. Vanligtvis upplever människor nästan konstant trötthet, och de kan inte bränna kalorier och lagra fett effektivt, vilket leder till fetma.

Metaboliska problem kan också resultera i leptinbrist, vilket kan göra att kroppen bränner av proteindepåer i musklerna snarare än fettdepåer. Människor med ätstörningar upplever ofta brister relaterade till hormoner som ansvarar för normal ämnesomsättning, och detta orsakar många medicinska problem, inklusive hjärtproblem, muskelsvinn, vätskeretention och onormal fettretention trots mindre än idealvikten.

Kan du öka din ämnesomsättning för att gå ner i vikt?

Det finns två skolor här som ofta korsar varandra, men som aldrig riktigt konvergerar. Å ena sidan tror vissa människor att ämnesomsättningen kan ökas eller till och med förstärkas genom att äta rätt sorts mat – te, kaffe, magert kött och så vidare. Det här är människorna som tror på vetenskapliga data som visar att vissa komponenter i mat interagerar med hormoner och gener i kroppen som är förknippade med att växa muskelmassa och bränna bort fett.

Den andra skolan angående ämnesomsättning menar att det är i rätt övningar som du snabbt kan öka din ämnesomsättning. Denna tankeskola säger att ju mer du ägnar dig åt fysisk kondition, desto mer snabbar din ämnesomsättning upp.

Som vi ser det är dessa två tankeskolor komplementära, och det är ingen skada att tillämpa principer från båda sidor. Vi vet att vissa livsmedel kan störa kroppens naturliga rytm, såsom socker, så högt socker mat och dryck bör undvikas så mycket som möjligt om du försöker förbättra din ämnesomsättning och kontrollera din vikt. Naturligtvis kan personer som tränar mycket ha mer spelrum när det kommer till att konsumera kalorier eftersom de tränar mer dagligen. Professionella cyklister kan till exempel bränna tusentals kalorier i sina dagliga träningspass.

De kräver så mycket energi att de till och med konsumerar så kallade energigeler, som är sportenergitillskott i en gelform som när de väl har konsumerats omedelbart kan användas av kroppen som bränsle. Det är olika för varje person eftersom varje person har sin konditionsnivå och fysisk aktivitet.

Kan du påskynda din ämnesomsättning?

Om du precis har börjat med din viktminskningsresa, vet att var du än tittar är det en aerob aktivitet som ger mest vinster för människor när de försöker påskynda sin ämnesomsättning. Aerob aktivitet påskyndar också förbättringen av de olika vägarna som gör att en person kan göra mer fysiskt.

Om du till exempel ägnar dig åt aeroba övningar och aktiviteter som löpning och simning, kommer du att kunna öka din uthållighet, uthållighet, hjärtminutvolym och lungkapacitet efter veckor och månader.

När din kropp förbättras ökar också din kapacitet att träna mer, och du kommer att kunna träna mer och gå ner mer i vikt i processen. Alla dina ansträngningar för att öka din ämnesomsättning kommer så småningom att belöna dig i slutändan – fortsätt bara att trycka på.

Vad sägs om andra träningsmetoder?

Vi rekommenderar att du provar dem alla eftersom du inte skulle veta om något kan fungera för dig om du inte försöker. Ryska kettlebells, till exempel, är bättre för personer som har starka ramar som kan svänga vikter på ett ballistiskt sätt. Kettlebells används också för sjukgymnastik och för att stärka människors magmuskler samtidigt som man arbetar på en annan stor muskelgrupp.

HIIT är en snabb metod för att öka din kaloriförbränningshastighet genom att höja din hjärtfrekvens och utmana flera stora muskelgrupper samtidigt. Högintensiv intervallträning varvar långsamma och snabba rörelser under en tid för att få kroppen till fettförbränningsläge snabbare.

Mat som ökar ämnesomsättningen

Läkare och sportexperter är alltid försiktiga med att rekommendera specifika livsmedel för att öka din ämnesomsättning, men här är några näringsriktlinjer som stöds av vetenskap och medicin:

  • Håll dig själv hydrerad, för när du tränar och bränner av fett måste din kropp reglera sig själv mer och filtrera bort orenheter som ett resultat av konstant fysisk rörelse. Om du inte vill köpa sportdrycker finns det inget behov av dessa då kroppen behöver rent vatten, främst för att återhämta sig. 
  • Men om du känner dig illamående och trött kan du lida av utarmade elektrolyter, så blanda gärna ett högt glas kallt vatten och en liten nypa salt för att kontrollera vattenförlust, under och efter ett bra träningspass.
  • Kryddad mat verkar ha en positiv effekt på ämnesomsättningen. Du kan antingen äta kryddig mat eller lägga till chili till dina favoritmåltider. Capsaicin som finns i chili verkar öka kroppens förmåga att bränna kalorier. Det är ingen skada att försöka.
  • Ät frukt och grönsaker som är rika på kalium och viktiga näringsämnen. Kalium är specifikt hjärtskyddande och minskar vävnadsinflammation. Att äta bananer, som är naturligt rika på kalium, kan inte bara hjälpa till att stärka hjärtat under träning, utan det kan också minska smärta och inflammation efter ett träningspass.
  • Drick grönt te och kaffe. Grönt te och kaffe innehåller koffein, vilket har visat sig öka människans ämnesomsättning med så mycket som 11%. Det finns också bevis för att grönt te naturligt främjar förbränning fettdepåer i kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top