Är det Farligt att Äta för Mycket Selen?

Att ta för mycket selen över tiden kan leda till selenos, vilket kan orsaka håravfall, nagelförlust, illamående, irritabilitet, trötthet och viss nervskada. I svåra fall kan selenstoxicitet orsaka skakningar, njursvikt, hjärtsvikt, andningsbesvär eller till och med dödsfall. Lyckligtvis är selenos sällsynt.

Selen är en av de mindre kända mikronäringsämnena, och det finns en anledning till det. En vuxen behöver inte så mycket selen dagligen, och bris på denna mineral är sällsynt. Selen spelar dock en roll i reproduktion, metabolism, DNA-syntes och skydd mot oxidativ skada orsakad av fria radikaler. På grund av selenens antioxidantegenskaper, som är källan till skydd för fria radikaler, har det tillsatts tillskott, vilket ökar risken för att ta för mycket regelbundet och orsaka mer skada än nytta.

Säker dosering av selen

De rekommenderade intaget av selen är cirka 55 mikrogram dagligen för de flesta människor som är 14 år och äldre. Det föreslås dock 60 mikrogram per dag för kvinnor som är gravida och 70 mikrogram för kvinnor som ammar. Den säkra övre gränsen, vilket innebär mängden en person i allmänhet kan konsumera utan skadliga hälsoeffekter, är inställd på 400 mikrogram per dag för vuxna.

Överdoseringsrisker av selen

Den första indikatorn att du har nått toxiska nivåer av selen, eller selenos, är en vitlökslukt i andan och en metallsmak. Därefter kan du märka håravfall och spröhet, såväl som gastrointestinala och neurologiska problem. För mycket selen kan också orsaka diarré och illamående, hudutslag, hudskador, irritabilitet och trötthet. I sällsynta och allvarliga fall kan selenos också orsaka njursvikt, hjärtsvikt och dödsfall.

Men hur mycket är för mycket selen per dag?

De flesta människor kan få sitt rekommenderade dagliga intag av selen från maten. I vissa studier för att avgöra om selen skulle kunna hjälpa till att förebygga prostatacancer tog män 100 mikrogram dagligen. Den säkra övre gränsen för selen är 400 mikrogram per dag hos vuxna. Allt ovan som anses vara en överdos.

Vlka är biverkningarna av att ta selen? Selen biverkningar

  • illamående, kräkningar
  • brist på energi, känner sig irriterad eller mycket trött.
  • håravfall, milt utslag, spröda eller smärtsamma naglar eller vita ränder på naglarna;
  • darrningar, känsla av yr;
  • muskel ömhet
  • rodnad (värme, rodnad eller stickande känsla)
  • metallisk smak, dålig andedräkt, stark kroppslukt

Är det säkert att ta selen varje dag?

När det tas i munnen är selen säkert för de flesta när det tas i munnen i doser mindre än 400 mikrogram dagligen. Selen är emellertid ganska osäkert när det tas i munnen i höga doser eller under lång tid. Att ta doser över 400 mikrogram kan öka risken för att utveckla selenstoxicitet.

Är 200 mcg selen för mycket?

Vuxna bör inte konsumera mer än 400 mikrogram selen per dag. Vissa selentillskott innehåller 200 mikrogram. Men vissa människor har svårt att få tillräckligt med selen, trots en hälsosam kost. Med det sagt, ja, det kan vara farligt att äta för mycket selen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen