Är det Nyttigt att Äta Gurkmeja?

Gurkmeja är en riktigt hälsosam krydda/grönsak som alla bör konsumera. Det har vuxit i popularitet över åren och med god anledning. Det har så många hälsofördelar, hjälper till med vissa hälsotillstånd och får många rätter att smaka fantastiskt.

Förmodligen den mest populära användningen av gurkmeja är i curryrätter. Det lägger till strålande smak, färg och doft för att göra att curryrätten glädjer dina sinnen och smak. Med peppar, varma, bittra toner och en mild doft har gurkmeja en ljusgul färg och kommer från roten till curcuma växten, som har en tuff brun hud och djupt orange kött. Faktum är att om du någonsin har lagat mat med gurkmeja förstår du hur livfull färgen är.

Så vi vet att det är utsökt och vackert – men vad den så nyttig? Det har länge använts i kinesiska och indiska medicinska system, och det är dags att lära sig varför. Svaret på frågan är ja, det är nyttigt att äta gurkmeja, och i denna artikel ska vi gå igenom varför.

Minskar inflammation

Kanske är en av de mest kända fördelarna med gurkmeja dess antiinflammatoriska egenskaper. Först och främst, vad är inflammation? Inflammation kan stiga i kroppen av ett antal skäl – vanligtvis identifieras som något som är smärtsamt, rött, varmt eller svullet. Inflammation kan vara tyst och inte märkbart smärtsam, men inflammationen finns kvar och påverkar vår hälsa. Inflammatoriska medlare är föreningar som produceras för att försöka hantera skadan – men när dessa föreningar inte försvinner orsakar det kronisk inflammation eller sjukdom. Inte bra!

Pigmentet i gurkmeja kommer från curcumin och curcumin är ett kraftfullt antiinflammatoriskt jämförbart även med föreskrivna smärtstillande medel. Medan de flesta medicinska antiinflammatoriska medel kommer att arbeta för att minska ett par inflammatoriska medlare (dvs. de föreningar som orsakar smärtan), är curcumin effektivt mot ett dussin av dessa föreningar – vilket innebär att det attackerar mer av de smärtstillande medlen än andra smärtstillande medel och lämnar dig smärtfri! Det fungerar i alla typer av yttre inflammatoriska tillstånd från stukade anklar, artrit och bursit till inre inflammatoriska tillstånd som neurologiska störningar – men mer om det nedan. Just nu vet du att gurkmeja kan hjälpa till att dämpa alla inflammatoriska tillstånd för dig!

Förbättrar kognitiv hälsa

Kanske en av de viktigaste och mest intressanta applikationerna för gurkmeja är för kognitiv hälsa. Tillstånd som åldrande, demens och tillstånd i hjärnan kan betraktas som inflammation. Ökningen av dessa inflammatoriska medlare kan orsaka skador på hjärncellerna eller hämma deras funktion, och detta kan bidra till kognitiv nedgång, minnesförlust och andra tillstånd.

Demens och Alzheimers kan båda klassificeras som inflammatoriska tillstånd. Demens är ett paraplybegrepp som hänvisar till någon försämring av kognitiv funktion, och Alzheimers är den vanligaste formen av åldersrelaterad nedgång.

Alzheimers kännetecknas av onormala proteinavlagringar i hjärnan, och dessa verkar öka i antal, topp och platå ibland decennier innan symtomen på Alzheimers visar sig. Genom att se det vet vi att det inte bara är dessa proteinavlagringar som är problemet – utan vad de gör när de sitter där. De skadar vävnaden med fria radikaler och inflammation.

Vad har detta att göra med gurkmeja? Gurkmeja har curcumin och curcumin har minst 10 kända neuroprotektiva åtgärder, så det hjälper vår hjärna på minst 10 olika sätt. Några av dessa sätt inkluderar:

Gurkmeja är:

  • En utmärkt antioxidant som hjälper till att bekämpa oxidationsskador och fria radikaler som vår hjärna utsätts för under förhållanden som Alzheimers
  • Det hjälper till med avgiftning av tungmetaller, och tungmetaller som kan skada hjärnmekanismer
  • Det hjälper till med regenerering av hjärnceller på ett liknande sätt som träning gör
  • Det hjälper också till att bromsa ackumuleringen av dessa onormala proteinavlagringar i hjärnan som kan leda till tillstånd som Alzheimers

Kan hjälpa till med hjärtsjukdomar och kolesterol

Återigen är curcumin i gurkmeja det som gör jobbet här. Curcumin fungerar också på ett antal olika sätt för att hjälpa till med hjärtsjukdomar. Det hjälper till med LDL-kolesterol på två sätt: det ena fungerar som en antioxidant för att förhindra oxidation av LDL-kolesterol, vilket håller det fördelaktigt istället för skadligt; två, det ökar LDL-receptorer för att ge LDL-kolesterol fler ställen att gå och göra sitt jobb, vilket förhindrar att det spenderar för länge i vår blodomlopp och oxiderar. Båda dessa är utmärkta steg att ta i riktning mot hälsosamma kolesterolnivåer och kardiovaskulär hälsa!

Curcumin är också till hjälp för endotelfunktionen. Vi har detta foder av alla våra blodkärl som kallas endotel och dess uppgift är att hålla blodkärlen friska. När det inte fungerar, är det ett misslyckande eller sjukdom eller brist på åtgärder på denna endotelplats. Curcumin hjälper endotelarbetet bättre och hjälper fartygen att använda sina egna säkerhetsmekanismer för att hålla sig friska.

Kan förbättra leverfunktionerna

Levern utför 500 olika funktioner i kroppen – och kan därför lätt bli överväldigad.

Fet leversjukdom kan uppstå genom överdriven alkoholkonsumtion eller, oftare nuförtiden, genom sockerkonsumtion. Det blir mycket vanligt och allt vanligare hos yngre människor. Den goda nyheten är att genom att fixa kosten för att undvika raffinerat socker och saker som lätt bryts ner till socker kan du ta ett stort steg mot att undvika fettlever. Curcumin hjälper också! Det har visats att de sänker leverenzymer som är markörerna som används för att mäta leverfunktionen.

Antiinflammatorisk

De flesta som tänker på inflammation tänker på artrit — och gurkmeja, genom dess innehåll av curcumin, hjälper definitivt smärtan i samband med detta tillstånd. I själva verket hjälper det också med reumatoid artrit!

Dess kraftfulla antioxidanteffekter neutraliserar fria radikaler. Fria radikaler skadar friska celler och cellmembran, och de är ganska vanliga vid tillstånd som artrit eftersom de är ansvariga för att orsaka ledvärk och skada. Genom att neutralisera dessa fria radikaler hjälper curcumin att stoppa deras spridning i kroppen och skyddar cellerna och lederna från deras skadliga effekter. I själva verket visade en nyligen genomförd studie att effekterna av curcumin på reumatoid artrit var jämförbara med effekterna av en medicinsk antiinflammatorisk när man behandlar morgonstelhet och ledsvullnad.

Kan förbättra sköldkörtelfunktionerna

Gurkmeja är en rik källa till många vitaminer och mineraler, inklusive mangan. Faktum är att bara 2 teskedar ger 17% av ditt dagliga rekommenderade intag av detta viktiga mineral. Vad gör mangan för dig? För det första hjälper det till att upprätthålla korrekt sköldkörtelfunktion. Det har uppskattats att 200 miljoner människor i världen har någon form av sköldkörtelsjukdom.

Sköldkörteln spelar en avgörande roll i vår allmänna hälsa. Om det inte fungerar med topprestanda kan det ge livsförändrande symtom som påverkar din hälsa och lycka. Vilka är några tecken på att din sköldkörtel kan vara lite trög? Torra eller gryniga ögon, tunnare hår, viktökning, domningar eller stickningar i någon kroppsdel, förstoppning, tinnitus, hjärtklappning, torr hud, trötthet, kall känsla … gör någon av dessa en ringklocka?

Du kan se varför det är viktigt att ha din sköldkörtel i rätt fungerande skick, och gurkmeja ger den mangan du behöver som kan hjälpa till att göra det. Dessutom hjälper det till med hormonsyntes som gynnar en mängd olika hälsoproblem som viktminskning, aptit, ämnesomsättning och organeffektivitet. Det hjälper också till med vitaminabsorption för vitaminer som B & E, och även magnesium, vilket betyder att mangan hjälper dig att få ut mer av den hälsosamma maten du äter!

En bra källa till pigmentrika vitaminer

Slutligen är gurkmeja en bra källa till andra vitaminer och mineraler, såsom järn, fiber, vitamin B6, koppar och kalium. På bara två teskedar har den 10% av ditt rekommenderade järnintag. Vi vet att järn främst är ett hjälpmedel i vår energi, eftersom det hjälper till att metabolisera proteiner och spelar en roll i produktionen av hemoglobin och röda blodkroppar.

Men det är viktigt att inte bara få järn från rött kött, eftersom det faktiskt kan orsaka en börda för kroppen. Gurkmeja är en utmärkt köttfri järnkälla! Och hur är det med vitamin B6? 2 teskedar innehåller 5% av ditt dagliga B6-intag, vilket hjälper till att stimulera samenzymaktiviteter, skydda immunsystemet och ge positiva effekter på saker som ämnesomsättning, PMS, hormoner, hudförhållanden och liknande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen