Vad stimulerar leptin? |

Forskning om leptinhormonet pågår, men det vi vet om det borde ge många människor hopp, om de vill ha en mer naturlig och hållbar metod för att gå ner i vikt och hålla den.

Leptin är en speciell typ av hormon som utsöndras från kroppens fettdepåer. Leptinets huvudsakliga uppgift är att hjälpa kroppen att känna sig mätt, så det utför en avgörande reglerande funktion som hjälper till att hålla övervikten borta. Leptin är också ansvarig för att signalera till hjärnan att du inte längre är hungrig, vilket har en direkt inverkan på känslan av mättnad efter en måltid.

Dessutom stimulerar leptin kroppen så att den börjar bränna bort fettdepåer som finns i kroppen. Så när du känner dig hungrig för att du har missat en måltid och du fortfarande kan fortsätta med din dag, är det möjligt att din kropp har gått över till fettförbränningsläge och håller på att skära ner några av fettlagren i din kropp.

Leptinfunktion

Vad utlöser frisättningen av leptin?

Lite är känt om de exakta mekanismerna som skapar förutsättningarna för leptinutsöndring. Vad läkare vet är att insulin, ett relaterat hormon, fungerar som en regulator för utsöndringen av leptin. Så om du har typ 2-diabetes kan din leptinutsöndring också vara obalanserad på grund av eventuell insulinresistens. När det finns för mycket leptin i kroppen finns det också möjlighet att utveckla det som kallas leptinresistens, vilket kan vara den direkta orsaken till viktökning. Situationen är olika för varje person, men i allmänhet är detta vad du kan förvänta dig med leptinresistens.

Experter har påpekat att frisättning av kortisol när en person är under någon form av stress kan ha en inverkan på kroppens mottaglighet för leptinhormonet.

Detta kan vara anledningen till att vissa människor går upp i vikt när de ständigt är stressade – deras kroppar förlorar en del av förmågan att metabolisera fettdepåer effektivt. Tyvärr, eftersom vi fortfarande äter, fortsätter fettlagren att ackumuleras, och med leptinresistens betyder det att dessa fettdepåer inte utnyttjas effektivt för energi.

Leptin och fetma

Ett intressant fynd av leptin produktion i kroppen är att under bantning kan leptinnivåerna sjunka, vilket betyder att kroppen är mindre redo för det hela för att bränna bort fettdepåer. Och eftersom leptin är ett hormon som spelar en reglerande roll för att bränna bort fetter och minska känslan av att behöva äta, är det uppenbart att alla metabola tillstånd som påverkar dess utsöndring och efterföljande användning i kroppen så småningom kommer att bidra till viktökning, och mycket möjligt även fetma. I djurstudier gör förlusten av leptin att möss håller ännu mer på fettdepåerna. Deras kroppar, istället för att bränna bort fettdepåer, bränner bort eventuellt kvarvarande glukos (socker) och proteiner som finns i musklerna.

Detta fenomen kan observeras hos hälsosamma dieter och en mer allvarlig form hos personer som lider av ätstörningar. När hjärnan inte upptäcker tillräckligt med leptin i kroppen går den in i svältläge och håller kvar på fettet mer. Tänk på detta nästa gång du går in på en diet som sätter ett långvarigt grepp om ditt kaloriintag, eftersom svältläget kommer att få dig att behålla vatten och fett och inte utveckla mager muskelvävnad.

Leptinmat

Hur kan jag naturligt öka mina leptinnivåer? Vilka livsmedel innehåller mycket leptin?

Det finns en diet som lämpligen kallas leptindiet, och den utvecklades av en amerikansk affärsman vid namn Byron J. Richards.

Denna diet syftade till att främja den naturliga produktionen av leptin genom att vara mer selektiv när det gäller maten vi äter och genom att vara strategisk när det gäller vårt makronäringsintag. Leptindieten har fem huvudprinciper. Den första principen är att du måste konsumera 20 till 30 gram protein till frukost.

Därefter måste du hålla dig till middagen och inget mer efter den. Eventuella fler måltider efter middagen, såsom frekvent mellanmål, kommer att kasta av planen. Du måste vänta fem till sex timmar innan du äter något, så det blir tomma områden mellan måltiderna där du bara litar på vad du åt i din tidigare måltid.

Den tredje principen är att du kommer att hålla dig till tre kvadratiska måltider per dag: frukost, lunch och middag. Återigen, mellanmål avskräcks, och du måste tajma dina måltider effektivt om du vill att denna diet ska fungera. Den fjärde principen är att kontrollera ditt kolhydratintag.

Detta är en lågkolhydratdiet, men den tar inte bort kolhydraterna helt, oroa dig inte. Och slutligen måste du träna mycket självbehärskning när det kommer till dina portioner. Portionskontroll är en hörnsten i denna diet, och om du inte kan kontrollera mängden mat som du lägger på tallriken kommer det inte att vara lika effektivt.

Det finns ett förhållande för leptindiet så att du kan ögonglob de flesta dagar vad som ska finnas på din tallrik. Leptindieten består av 40 % protein, 30 % fett och 30 % kolhydrater. Den lägger största vikt vid protein för att antända kroppens fettförbränningskapacitet.

De bästa typerna av mat för leptindiet är komplexa kolhydrater, magert kött och fibrer. Nyberedda grönsaker rekommenderas, men för mycket frukt är det inte. Du måste dra ner på din konsumtion av fruktos också och alla andra typer av enkla kolhydrater som kan smyga in alla dessa onödiga kalorier.

Leptindieten kan paras ihop med träningsplaner som betonar HIIT eller högintensiv intervallträning som får musklerna att tända och redo att bränna av kalorier. Om du redan testar träningsprogram som CrossFit är du i det gröna. Och slutligen – se till att du normalt sover varje natt och får tillräckligt med timmars sömn varje gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top