Är det Nyttigt att Dricka Mjölk?

Du har säkert hört att mjölk har många hälsofördelar.  Och det är helt rätt. I denna artikel ska vi gå igenom hälsofördelarna med mjölk.

Du har hört mjölk är bra för dig, och det beror på att det finns många fördelar med mjölkens näringsämnen som hjälper dig att få fram en välbalanserad ätplan.

Men med fler som är intresserade av välbalanserade ätplaner är eliminationsdieter på uppgång. Dessa typer av ätplaner tar ofta bort mejeriprodukter, vilket kan få människor att undra om mjölk är dåligt för dig. Mjölk är inte dåligt för dig eller dina barn. I själva verket är mjölk ett näringsrikt kraftverk. Varje glas mjölk innehåller nio viktiga näringsämnen.

Mjölk upprätthåller bentätheten

Mjölk är en utmärkt källa till kalcium och fosfor som är nödvändiga för utveckling och underhåll av starka, friska ben och tänder. Dessa minskar risken för osteoporos och benfrakturer senare i livet. Mjölk främjar därför benhälsan.

Mjölk främjar muskeltillväxt

De viktigaste proteinerna i mjölk är kasein och vassle. Båda hjälper till att bygga muskelmassa och minska kroppsfett.

Mjölk innehåller B-vitaminer

Mjölk är rik på vitamin B12, riboflavin (vitamin B2) och niacin (vitamin B3) som underlättar omvandlingen av mat till energi. Vitamin B12 behövs också för bildandet av röda blodkroppar och för att det centrala nervsystemet ska fungera normalt.

Mjölk berikas ofta med andra näringsämnen

Andra näringsämnen inklusive vitamin A och D tillsätts vanligtvis i mjölk. Vitamin A är nyckeln till god syn och stärker immunförsvaret, medan vitamin D förbättrar kroppens förmåga att absorbera kalcium.

Mjölk kan skydda mot kroniska sjukdomar

I en tidskriftsartikel granskade forskare i Europa vetenskapliga bevis från befintliga studier om hälsoeffekterna av mjölk och mejeriprodukter.

De tillgängliga bevisen tyder på att mejeriintag är förknippat med en lägre risk för fetma, typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar, såväl som cancer i kolon, urinblåsa, mag- och bröstcancer. Deras analys fann mycket få rapporterade fall av biverkningar.

Vi vet att näringsämnen i mjölk bygger starka ben och tänder. Vi lärde oss det i skolan och våra föräldrar sa till oss “det är därför mjölk är bra för dig” under frukosten. Fördelarna med kalcium brukade vara mjölkens främsta anspråk på berömmelse, samt en perfekt häll för varje måltid. I själva verket är mjölk den bästa källan till kalcium i våra dieter.

Det är sant närings- och hälsoexperter rekommenderar barn och ungdomar att få mer kalcium och D-vitamin från livsmedel, som mjölk, för starka, friska ben. Vad du kanske inte vet är att dina ben fortsätter att växa till sin högsta benmassa fram till 18 års ålder för kvinnor och 20 år för män och de kan fortsätta växa under dina tidiga tjugoårsåldern. Vuxna bör också dricka mjölk, för det är viktigt att bibehålla starka ben under hela livet.

Alla mjölksorter – vanliga eller organiska, smaksatta eller laktosfria – är säkra och hälsosamma.

Är mjölk hälsosamt för en välbalanserad diet?

Om du någonsin undrar, “är det bra att dricka mjölk” är riktig mjölk en viktig del av en hälsosam kost. Mjölk är ett näringsämne utan tillsats av socker eller konserveringsmedel, en kombination som är svår att hitta från andra livsmedelskällor. Den krämiga, läckra smaken av mjölk kommer från bara tre enkla ingredienser: mjölk, vitamin A och vitamin D.

Studier visar upprepade gånger fördelarna med att dricka mjölk (två till tre portioner varje dag). Viktiga näringsämnen som finns i mjölk hjälper till att bygga och bibehålla benstyrka och har visat sig öka muskeltillväxten och stödja hälsosam vikt.

Det finns långtgående hälsofördelar med att dricka mjölk som en del av en balanserad, näringsrik kost. Att konsumera mejeriprodukter ger hälsofördelar – särskilt förbättrad benhälsa. Nuvarande vetenskapliga bevis tyder också på en potentiell fördel för viktkontroll, diabetes och hjärthälsa.

Även tillsats av ytterligare ett glas mjölk kan göra skillnad när det gäller typ 2-diabetes, enligt forskning. Forskare analyserade 17 studier som inkluderade data från mer än 370 000 män och kvinnor för att bestämma sambandet mellan mejeriintag och diabetesrisk och fann att för nästan ett extra dagligt glas hade mjölkdrinkare 13 procent lägre risk för typ 2 diabetes.

Studier tyder också på att regelbundet dricka mjölk under de växande åren (hela slutet av tonåren / tidiga tjugoårsåldern) är förknippat med större höjd under tonåren och större benstorlek och benmineralisering. Medan andra studier har kopplat regelbundet att hoppa över mjölk till minskad höjd och ökade frakturer.

All mjölkmjölk du köper i livsmedelsbutiken är säker att dricka – det är faktiskt en av de säkraste livsmedel du kan köpa. Mjölk genomgår obligatoriska, noggranna tester – på gården innan den transporteras och vid mejeriproduktionen – för att säkerställa att mjölken är hälsosam och säker. Du kan vara säker på att mjölken du köper aldrig innehåller antibiotika.

I själva verket görs lite hantering för att mjölka från gården till ditt kylskåp. Ett av få steg innan det når ditt bord är pastörisering, en enkel värmebehandlande process som säkerställer att mjölken du köper är säker att dricka. Pastörisering minskar eller förändrar inte näringsämnena i mjölken. Mjölk är ett val du alltid kan må bra med att servera till din familj.

Är mjölk hälsosamt för människor?

Så är mjölk bra för dig? Ja, experter är överens om att fördelarna med att dricka mjölk gör det till en viktig del av en hälsosam diet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *