Är det Säkert att Äta Kött som Stått Framme?

Livsmedelsburna sjukdomar är ofta förknippade med rått kött som står framme längre än de borde.

Kött är den perfekta miljön för bakterier att växa i, så därför varnas konsumenter för att tina rått kött vid rumstemperatur. I själva verket bör rått kött aldrig sitta ute i temperaturer över 4 grader under längre perioder – och aldrig längre än två timmar.

Typen av kött spelar ingen roll när det gäller två-timmarsregeln. Om det är rått är det inte längre säkert att äta när det stått ute i rumstemperatur i två timmar. När du väl har nått tidsgränsen på två timmar börjar bakterier som naturligt finns på rått kött växa till nivåer som är osäkra för konsumtion. Kyl eller tillaga inte kött som står ute i mer än två timmar. Släng det.

Kylning

Låt inte rått kött stå framme efter att du köpt det. Kyl istället rått kött direkt efter att du köpt det. Även om kylning inte förstör bakterier på rått kött hämmar temperaturen på 4 grader eller mindre i kylskåpet deras tillväxt. Den låga temperaturen skyddar rått kött från överflödig bakterietillväxt.

Kylen & frysen

Att stoppa kött i kylen efter köpet ger dig ungefär tre till fem dagars lagringstid innan du lagar mat. Fågel och malet kött håller lite kortare i kylen – upp till två dagar. Samma råa kött håller i obestämd tid i frysen, ofta upp till ett år innan smak och konsistens börjar förändras. Även om ändringarna inte är ett säkerhetsproblem, kan de påverka den avsedda smaken på de rätter du förbereder.

Patogena bakterier

Det finns två typer av bakterier: patogena bakterier och förstöringsbakterier. Bortskämda bakterier får maten att lukta och smaka konstigt, men att konsumera det kommer inte att skada dig. Patogena bakterier är å andra sidan skadliga bakterier som inte påverkar maten eller lukten på maten på något sätt men kan få dig att bli sjuk.

Salmonella, Listeria, Campylobacter, Staphylococcus aureus (Staph) och Escherichia coli (E. coli) är några av de typer av patogena bakterier som kan drabba kött.

Patogena bakterier trivs mellan 4 och 60 grader. Rumstemperaturen faller vanligtvis inom detta temperaturområde, känt som riskzonen. I detta temperaturintervall kan patogena bakterier ibland fördubblas i antal inom 20 minuter.

Om bakterier kan fördubblas på bara 20 minuter, föreställ dig siffrorna om köttet har stått framme över natten. Mat som har utelämnats vid rumstemperatur i över två timmar bör slängas för din egen säkerhet. Om temperaturen är över 32 grader är fönstret en timme.

Eftersom patogena bakterier inte påverkar smak, lukt eller syn på mat på något sätt har du inget sätt att veta om det finns där.

För att anses vara säkert för konsumtion, måste köttet tillagas till över 62 grader. Malet kött måste passera en inre temperatur på 71 grader, och fågel måste passera 73 grader. Om du inte äter köttet direkt, måste du förvara den i kylskåpet vid temperaturer under 4 grader.

Konsekvenser av att äta utgånget kött

Konsumtion av patogena bakterier orsakar matförgiftning och resulterar i många sjukhusvistelser och dödsfall varje år. Diarré, illamående, kräkningar, magkramper och feber är de vanligaste symptomen på matförgiftning. De kan förekomma så tidigt som fyra timmar efter att ha ätit förgiftad mat eller så sent som en vecka efter att ha ätit den.

Matförgiftning kan vara i allt mellan en dag och en vecka.

Vissa grupper av människor är mer benägna att bli sjuka än andra; Dessa inkluderar gravida kvinnor, barn, äldre vuxna och personer med försvagad immunitet, som transplantationspatienter och personer med diabetes, njursjukdom, cancer eller HIV / AIDS. För dessa grupper med ökad sårbarhet kan matförgiftning till och med vara dödlig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen