Kan man Äta Lax som Gått ut?

Lax är en av de populäraste fiskarna i hela världen. Men precis som med all annan mat är det viktigt att se till att äta färsk mat. Gammal lax kan rentav vara farligt, och i denna artikel ska vi gå igenom huruvida man kantat lax som har gått ut och passerat sitt bäst före datum, men även hur du ser om laxen blivit dålig.

Det finns många rätter från olika delar av världen som har lax som huvudingrediens. De näringsmässiga egenskaperna hos den här uppskattade fisken har gjort den till en mångsidig bästsäljare runtom i hela världen.

Lax som har blivit dålig är någonting som du inte vill äta!

Svaret på frågan är att färsk fisk och skaldjur bör ätas inom två dagar efter köpet och förvaras i kylskåpet. Om du planerar att äta fisk och skaldjur efter dessa dagar, linda den ordentligt och förvara den i frysen i upp till sex månader, beroende på dess fettinnehåll. Oljig fisk, som lax och tonfisk, kan bli härsken om den inte förvaras ordentligt.

Varför det är viktigt att undvika gången lax

Du bör aldrig äta kött eller fisk som har blivit dålig, stått framme, eller kylts fel. Om du gör det kan du utveckla sjukdomar som sträcker sig från milda symptom som magont, till allvarliga problem såsom parasitiska infektioner som trikinos.

Detta beror på att när kött eller fisk inte lagras ordentligt är det det perfekta förhållandena för bakterier och parasiter att växa och sprida sig som en löpeld. Även om några av bakterierna kan dödas av laxens kokningsprocess, kommer andra tillsammans med de producerade toxinerna att stanna kvar i fisken och göra dig sjuk.

Hur man vet om laxen är dålig?

Även om det är mycket viktigt att veta om laxen är dålig är det inte alltid lätt. Detta kan innebära att vi som inte är så vana med hur lax normalt smakar, ser ut och luktar kan ha svårt att veta när den blivit dålig

Här är en snabb och enkel guide för att veta hur man skiljer dålig och gammal lax från den goda.

Visuella tecken på lax har blivit dåligt

Under normala förhållanden och i sitt bästa tillstånd ska laxen se rosa och aptitretande ut, även när den är rå! Fiskens kött ska se ljusrosa ut och ha fina vita linjer vilket är dess lagrade fett. Detta indikerar att laxen är färsk och säker att äta. Men hur ser dålig lax ut?

Dålig lax har en slö, grå nyans, i motsats till färsk lax ljusa och rosa utseende. Om den ser gråaktigt ut bör du undvika att äta den.

Om du köpte din lax som hel fisk, kolla på ögonen. Friska laxögon ska vara vita med en mörk pupil och de ska bula lite utåt. Om de ser att ögonen är sjunkna, vitaktiga eller grumliga har laxen blivit gammal och dålig.

Se också till att gälarna är rena. Klibbiga, vita eller snäva utseende är alltid ett tecken på fara.

Om du ser mögel, missfärgning, slemmiga rester eller udda tillväxt, bör du undvika att äta den.

Mörka fläckar betyder alltid att din lax är dålig. Om din lax påvisar detta bör du också undvika den.

De visuella tecknen på dålig lax är ganska lätta att upptäcka. De är dock inte alltid närvarande, såsom missfärgning eller mögel då det kan ta ett tag att utvecklas – men din lax kan fortfarande ha blivit dålig. Nedan är andra tecken på att din lax blivit dålig.

Doft tecken på lax har gått dåligt

Din näsa är särskilt bra för att upptäcka dålig lax – även innan några visuella tecken dyker upp. Detta kan rädda dig från att äta utgången och dålig lax.

Lax, även när den är helt färsk, kommer alltid att lukta lite fiskaktig. Men hur luktar färsk och normal lax? Här är några av de vanliga symptomen av dålig lax:

Normal och säker lax, men med några fiskiga toner, ska alltid lukta fräsch. Din näsa vet när du luktar riktigt färsk fisk. Den kommer inte att lukta unket.

När laxen blir dålig, började proteinerna i köttet sönderdelas på grund av bakterier, parasiter och mögel. Detta gör att lukten förändras märkbart.

Det kommer att finnas en tydligt sur doft i dålig lax som är nästan som ammoniak.

Lax som är dålig kommer att ha en genomträngande fiskaktig lukt. I detta fall vill du inte äta det.

Hur länge håller lax? Hållbarheten för lax beror på en mängd olika faktorer, såsom bäst före datum, beredningsmetod och hur laxen förvarades.

Lax innehåller omega-3-fettsyror (även känt som det goda kolesterolet) som har visat sig minska risken för hjärtsjukdomar och hjälpa till med många andra hälsoproblem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen