Kött som Legat i Frysen – Hur Länge Håller Den?

Det är ingen nyhet att man kan förvara kött i frysen för längre hållbarhet. Men hur länge håller kött som legat i frysen?

Plast får köttet att svettas, så det är en bra idé att ta bort kött från plasten så snart som möjligt efter att ha köpt och lagrat i kylen.

Kött bör överföras till en icke-plastförpackning och täckas med folie eller löst täckas med plast för att tillåta lite luftflöde.

Rått och tillagat kött bör förvaras separat. Färskt kött kommer att hålla 3-5 dagar i kylen. Tillagat kött 5-7 dagar.

Hur länge kan du frysa kött?

Beroende på styckningen kan okokt kött förvaras i upp till 6 månader i frysen. Större styckningar, som biffar kan förvaras säkert i upp till 6 månader. Mindre styckningsdelar bör inte frysas i mer än 4 månader och malet kött bör inte frysas i mer än 3 månader.

Kött som lagras i frysen bör förvaras vid -18 °C.

Frysförvaringstiderna för tillagat kött är kortare än rått kött på grund av kryddor och smaksättningar. Vissa smaker oxiderar i frysen efter en tid.

Om fryst kött har upptinats rekommenderas inte frysning om det inte kokas först, på grund av ett antal skäl:

Kvaliteten lider varje gång fryst kött upptinas och återfryses. Frysning skapar iskristaller i köttets struktur (eftersom kött innehåller en hög andel vatten). Dessa iskristaller spricker fibern som får köttet att blöda när det avfrostas. Om det upprepas kommer köttstrukturen att vara mycket torr.

Kyl aldrig kött som har tinats och förvarats vid rumstemperatur.

Hur ska du tina kött?

Dy bör tina kött i kylskåpet: Planera i förväg eftersom det här är den långsammaste upptiningstekniken. Små frysta föremål kan tina över natten i kylen, medan större föremål tar betydligt längre tid.

Den kan även tinas upp ien mikrovågsugn på avfrostningsinställningen: Planera att laga maten direkt efter att den har tinats i en mikrovågsugn, eftersom vissa delar av maten kan ha börjat tillagas under avfrostningscykeln.

Hur länge håller fryst kött?

Hur länge håller kött i frysen?

Det finns inga hårda och snabba regler som reglerar exakt hur länge en bit kött ska förvaras i din frys, eftersom det finns flera faktorer som spelar in. Frysning använder mycket kalla temperaturer för att stoppa mikrobiell aktivitet under lagring, samtidigt som näringsämnena bibehålls.

Frysning dödar inte mikroorganismerna i maten, det pausar bara deras tillväxt. På grund av detta kommer frysta livsmedel att förbli säkra att äta oavsett hur länge de har varit frysta, men kvaliteten kommer att påverkas efter en viss tid.

Frystiderna skiljer sig åt för olika kött på grund av produktens sammansättning och dess inneboende fuktinnehåll. Mer fukt möjliggör längre frystid.

Du kan maximera fuktinnehållet ytterligare genom att pressa ut så mycket luft ur den frysta maten du packar. Att använda en vakuumförslutare för att stänga vanliga fryspåsar är det säkraste sättet att suga ut mest luft, vilket skyndar både kemisk nedbrytning och mikrobiell förstörelse av många livsmedel.

Här är några grundläggande riktlinjer för olika typer av rått kött.

Köttfärs

För kvalitet kan malet okokt kött frysas tre till fyra månader. Kött förlorar mycket fukt i malningsprocessen, så frysens livslängd är relativt kort.

Frystid: 3-4 månader

Biffar, kotletter och andra stora köttstycken

Helkött (biffar, kotletter, stora styckningar) kan frysas fyra till tolv månader och bibehålla samma kvalitet eftersom det har en relativt hög vattenhalt och kommer att behålla sin struktur och fukt längre i frysen. Som en allmän regel kommer stora styckningar som stekar att hålla längre än mindre styckningar som individuella biffar eller kotletter.

Frystid: 4-12 månader

Bacon och korv

Eftersom bacon och korv har bearbetats kraftigt innan de fryses kommer de bara att behålla sin kvalitet upp till ett par månader i frysen.

Frystid: 1-2 månader

Kyckling

Kyckling kommer att hålla sin kvalitet i upp till nio månader eftersom de förlorar fukt i slaktprocessen.

Frystid: 9 månader

Mager fisk

Mager fisk kan bibehålla kvaliteten sex till åtta månader om den är fryst. Denna typ av fisk är känslig, så för mycket tid i frysen kan verkligen äventyra dess struktur.

Frystid: 6-8 månader

Fet fisk

Fryst fet fisk såsom lax kan hålla kvaliteten två till tre månader på grund av dess relativt höga fett och låga fuktinnehåll.

Frystid: 2-3 månader

Skaldjur

Skaldjur är mitt emellan mager och fet fisk.

Frystid: 3-6 månader

Tillagad kyckling

Eftersom mycket av saften går vilse i tillagningsprocessen kommer kokta proteiner att hålla i två till fyra månader i frysen. Allt i vätska  håller längre än allt som är fryst utan vätska.

Frystid: 2-4 månader

Frysskador på kött

Frysförbränning/frysskador uppstår när kött kommer i kontakt med luft som cirkulerar i frysen. Kanske tätade du inte behållaren eller kanske har en påse hål i sig.

Frysbränt kött har frost på ytan och ser blekt eller missfärgat ut. Det är inte osäkert men det kommer inte att smaka gott. Vi har alla smakat frysta livsmedel som när de tinas bara smakar frys.

Du kan skära frysbrända delar bort före eller efter tillagningen av köttet. Men om ditt kött är frybränt överallt, borde du antagligen kasta det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen