Är Kaffe Nyttigt? Här är Svaret

Kaffe är en magisk dryck. Det är det som hjälper folk upp på morgnarna och avnjuts av enormt många personer världen över.

Det driver arbetsplatser över hela världen, motverkar morgonens trötthet och är ett fantastiskt avslut på en måltid.

Trots detta har kaffe haft oberättigade misstankar om dess inverkan på hälsan. Informationen som spridits på vissa håll är att det är laddat med koffein, beroendeframkallande och onyttigt.

Men faktum är att kaffet inte är dåligt för dig. Sanningen är att det är det motsatta enligt forskning. Och visst, koffein är beroendeframkallande, men det är knappast heroin. Att sluta med koffein kan ge dig huvudvärk i ett par dagar, men det kommer inte att resultera i hallucinationer.

För ett tag sedan kom en översyn av bevis som hänför sig till hälsoriskerna och fördelarna med kaffe och fann att dess hälsofördelar eller nolleffekter tydligt övervägde riskerna för måttlig konsumtion. Granskningen tittade på alla typer av sjukdomar och tillstånd, inklusive hjärt-kärlsjukdomar, cancer och total dödlighet.

Om det inte räcker för att övertala dig att omedelbart ta en kopp kaffe, läs vidare om de främsta skälen till att kaffe är nyttigt.

1. Kaffe minskar risken att utveckla prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancern hos män med en av åtta som får den under sin livstid. Ett sätt som du kan minska din risk för prostatacancer är att dricka tre espressos om dagen, enligt en studie från Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed (IRCCS) i Pozzilli, Italien.

Studien spårade 7 000 män och deras kaffekonsumtionsvanor under fyra år. De som drack tre eller fler koppar espresso per dag befanns ha 53% minskad risk att få prostatacancer jämfört med de som drack två eller färre koppar. Effekten berodde troligtvis på koffeinet i kaffet, snarare än något annat ämne. Med det sagt kan det vara fördelaktikt att dricka koffeinkaffe snarare än att välja koffeinfritt när du beställer din espresso.

2. Motverkar typ 2-diabetes

En studie fann att sex koppar kaffe om dagen kan minska risken för att få typ 2-diabetes med upp till en tredjedel. Det är mycket kaffe utöver det rekommenderade dagliga maximala intaget av 400 mg koffein.

3.Skyddar mot vissa sjukdomar

Den ökade livslängden i samband med kaffekonsumtion är meningsfull när du tänker på att drycken också är förknippad med minskad sjukdomsrisk. Forskning publicerad i den amerikanska tidskriften Neurology fann en koppling mellan vanlig kaffekonsumtion – så lite som en kopp om dagen – och en lägre risk för Parkinsons.

Tre stora: cancer, Parkinsons och Alzheimers.

Lever- och kolorektalcancer är respektive den tredje och fjärde ledande orsaken till cancerdöd i Usa. Studier har visat att regelbundet kaffeintag minskar din risk för levercancer med 40 procent, medan den minskar din risk för kolorektal cancer med 15 procent.

Samtidigt är Alzheimers och Parkinsons de första och näst vanligaste neurodegenerativa tillstånden. Gott om forskning visar att koffeinfritt kaffe kan bidra till att minska risken för båda med 30-65 procent.

4.Kan hjälpa till med matsmältningen

Det är ingen hemlighet att dricka kaffe stimulerar en tarmrörelse hos många människor. Huruvida det är bra beror på. Om du redan har problem med att gå på badrummet kanske det inte är idealt, men om du tenderar att ha långsam matsmältning och hård mage kan det vara en bra idé att dricka mer kaffe.

5.Ökar produktiviteten hos vissa

Studier visar att en lämplig mängd kaffe kan ha goda – till och med stora – effekter på din totala hjärnfunktion. Detta beror på att koffein blockerar en hämmande neurosändare som kallas adenosin. Detta får andra neurosändare att öka, vilket leder till förbättring av neuron.

6.Bekämpar depression

Enligt viss forskning minskar risken för depression, en av de vanligaste psykiska störningarna och självmord, att dricka fyra eller fler koppar kaffe varje dag.

2013 tittade forskare på studier som hade följt mer än 200 000 människor under 14 år och fann att de som drack två till fyra koppar kaffe om dagen var 50% mindre benägna att begå självmord än de som antingen inte drack koffein eller färre koppar kaffe.

7. Potentiell skyddande effekt mot Alzheimers

Forskning visar att kaffe leder till förbättrad avfyrning av nervceller i hjärnan, vilket förbättrar kognitiv funktion vilket minskar din sannolikhet för att utveckla demens.

8. Det ökar din ämnesomsättning med 3-11%

Kaffe hjälper dig att förbränna fett mer effektivt.

9. Det kan vara bra för ditt blodtryck

Efter att ha analyserat 36 olika studier med 1 270 000 deltagare, drog forskarna slutsatsen att personer som drack i måttlighet, definierade som tre till fem koppar om dagen, faktiskt sänker sin risk att utveckla hjärtsjukdom eller stroke.

10. Det förbättrar din atletiska prestanda

Kaffe gör detta genom att bryta ner kroppsfett, släppa ut fettsyror i blodet, som sedan används som bränsle.

11. Det skyddar din lever

Forskare vid World Cancer Research Fund International fann att dricka två eller fler kaffe om dagen minskar risken för att utveckla levercancer med så mycket som 40%. Resultaten tyder på att om du dricker tre koppar om dagen minskar riskerna med mer än 50%. Kaffe är också starkt inblandat i att bekämpa effekterna av alkohol på levern – att dricka två eller flera koppar kaffe varje dag kan minska risken för dödsfall på grund av levern  med 66%.

12. Kan hjälpa dig att leva längre

När forskare samlade in data om kaffedricksvanor för 130 000 män och kvinnor och följde dem i över 20 år, fann de att människor som dricker två till fem koppar om dagen har en något lägre dödlighet av alla orsaker. När det gäller hälsofördelar av kaffe blir det verkligen inte bättre än detta.  Fortsättningsvis, en studie från 2012 fokuserade på 402 260 personer i åldern 50–71 år. I slutändan var det mindre troligt att de som drack mest kaffe hade dött under den 12–13-åriga studieperioden

Fördelar att dricka kaffe och när du bör dricka det

1. Efter ett maraton

Eftersom koffein har visat sig hjälpa till att absorbera kolhydrater, kommer ett kaffe efter loppet att hjälpa dig att återupplöpa när du är redo att äta.

2. Innan en tandkontroll

Forskning publicerad i Journal Of Applied Microbiology, Brazil, fann att kaffe med ett högt koffeininnehåll, druckit utan mjölk eller socker, kan skydda dina tänder. Kaffe, särskilt de surare bryggningarna, har en antibakteriell kvalitet som kan bryta ner och döda bakterien på tänderna som orsakar plack och leder till tandröta.

3. En timme före ett träningspass

Koffein, ett lagligt stimulerande medel enligt Internationella olympiska kommittéreglerna, är det mest populära läkemedlet inom idrott. Coventry University fann att idrottare presterade 16% bättre om de hade intagit koffein 70 minuter i förväg. Koffein ökar fettsyrorna i ditt system, vilket gör att musklerna kan absorbera och bränna fett och utnyttja det som bränsle.

4. Huvudvärk eller migrän

Migränpatienter rapporterar att en stark kopp kaffe kan stoppa en attack i dess spår. Koffein är en viktig aktiv ingrediens i många receptbelagda läkemedel mot huvudvärk och har visat sig göra dem 40% effektivare än de utan koffein.

5. Drick kaffe senare

Ny forskning visar tidigt på morgonen är den värsta tiden på dagen för kaffe på grund av de höga halterna av kortisol (ett hormon frisatt som svar på stress och lågt blodsocker) i våra kropps morgon. Att ta in koffein när kortisolnivåerna är höga kan innebära att kroppen slutar att producera mindre av det när det behövs, så drick kaffe senare på dagen eller morgonen.

Organisk kontra icke-organiskt kaffe

Under odlingsprocessen besprutas ofta kaffebönor med syntetiska bekämpningsmedel och andra kemikalier.

Det finns vissa kontroverser kring användningen av dessa bekämpningsmedel. Vissa säger att de är farliga, andra säger att de är ofarliga i små mängder, men det bästa sättet att helt undvika dem är att köpa ekologiskt kaffe.

Ljus kontra mörkrostat kaffe

En koreansk studie 2017 publicerad i Journal of Medicinal Food analyserade kaffe med olika rostningsnivåer.

Forskarna fann att även om de båda har massor av antioxidanter, har ljusrostat kaffe mer än mörkrostat.

Dessa resultat är meningsfulla: Mörkare rostningar utsätts för luft längre under rostningsprocessen och oxidation tappar antioxidantmolekylerna som finns i kaffet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *