Så Tillagar du Sparris – Allt du Behöver Veta

Färsk, grön sparris är en älskad och uppskattad grönsak. Sparris är fräsch, söt, krispig, och god att äta som tillbehör till många måltider.

Sparris är otroligt mångsidig: den kan ångas, simmas, rostas, grillas, sauteras eller wok-stekas. Tunnskivad är den är till och med underbar rå i en sallad. Sparris kan tillagas på en enorm mängd olika sätt, från enkel salt- och pepparkryddning med smör eller olivolja till mer komplexa såser som beurre blanc. Men den passar också ganska bra till fet kryddiga tillbehör.  Ansjovis, vitlök, oliver och chili passar alla mycket väl med sparris.

Att veta om sparris

Sparris är bäst och färskast på våren från en lokal källa.

I affären eller på marknaden bör du leta efter sparris som är färgglada och har kompakta, tätt stängda spetsar. Sparris som är skadad eller ser torr ut har tappat smaken. Kontrollera rotändarna för att se hur uttorkade de är; om de är verkligen bruna, undvik den.

För matlagning i spishäll är en rostfritt stål eller emaljbelagd gjutjärnspanna bäst. Om du friterar, behöver du en wok eller en djupsidig gjutjärnspanna. Använd en bakplåt eller en liten stekpanna för rostning.

Sparris går snabbt att tillaga, så se till att ha alla ingredienser redo.  Det är bäst att servera den varm eller i rumstemperatur; iskall sparris tappar mycket av sparrisens smaskiga personlighet.

Sparris finns i olika nyanser och storlekar, och var och en har sina fördelar. Här är några tips om hur du bäst väljer, rengör och lagrar den.

Grön, lila, vit sparris

Det finns tre färger av sparris: grön, lila och vit.

Grön sparris är överlägset den vanligaste och finns tillgänglig året runt i de flesta butiker. Du hittar tunna, medelstora och feta gröna sparrisar på nästan alla marknader. Oavsett dess tjocklek bör grön sparris kokas al dente.

Vit sparris är vanligare i Europa. Den är vit eftersom växterna är täckta av jord för att förhindra dem från att utveckla klorofyll, vilket ger växterna deras gröna färg. Vit sparris måste skalas helt från spets till svans, och till skillnad från grön ska den vara väl kokt. Det är ett misstag att laga grön och vit sparris tillsammans.

Lila sparris har en vacker violett hud som blir mörkgrön när den tillagas. Dess smak liknar grön sparris.

Tunn, medium jumbo sparris

Sparris finns vanligtvis i tre storlekar: Penntunn, medium och jumbo. Sparrisens tjocklek indikerar inte dess mognad; ett tunt sparrisspjut växer inte till ett tjockt. Det du väljer är baserat på personlig preferens och vad du lagar för mat. Vissa beskriver tunna spjut som gräsiga och tjockare som köttiga.

Tunn sparris är utmärkt för  stekpannor.

Fett sparris är bra för rostning eller grillning, och bäst när du vill servera hela sparris eller till och med ångad.

Medium sparris fungerar i nästan vilken matlagningsmetod som helst.

Förvaring av sparris

Förvara din sparris i en låda, insvept i en fuktig pappershandduk och sedan i en plastpåse, inte längre än tre dagar. Rengör den inte först, utan endast precis innan du ska äta den.

Du kan även förvara sparris upprätt i en behållare med lite vatten.

Innan du börjar laga mat, ta en minut för att skära eller klippa av den hårda bottenänden på sparrisen. Om du har feta sparrisarr med skal bör du också ta bort tjocka skal.

Bryta sparris

Genom att bryta av träiga sparrisar får du spjut av lite olika längder.

För att bryta, håll en sparris med båda händerna och hitta den naturliga punkten nära botten av stjälken. Se till att dina händer verkligen är nära botten, annars riskerar att bryta bort för mycket; en stjälk kommer att knäppas i mitten om du inte är försiktig. Spjutet bör bryta vid en punkt där sparris har börjat förlora sin fukt.

Det är bra att klippa spjut så länge du tar hand om att undvika de träiga ändarna.

Skala sparris

Skalet/huden på större sparrisar mjuknar inte med matlagning. Det är därför bäst att skala de nedre stjälkarna av medelstora eller feta spjutar, både gröna och lila. Skala alltid vit sparris.

För att skala, placera spjutet plant på arbetsytan. Med en grönsaksskalare, helst en med ett svängbart blad. Skala sparris från ungefär halvvägs upp på sparrisen mot rotänden. Skala aldrig spetsarna. Använd en lätt hand. Annars tar du bort för mycket av den söta kärnan.

Sparris kan skalas några timmar i förväg, lindas och kylas.

Steka sparris

Stekning av sparris möjliggör en lätt karamellisering av grönsakens hud, vilken är välsmakande.

Här är en mycket enkel metod för stekning som bara kräver olivolja, salt och peppar, men du kan också lägga till andra kryddor: cayenne, röd paprika-flingor eller rökt salt. Eller prova hackade valnötter, ett strö med riven parmesan och en balsamvinäger.

Värm ugnen till 425 grader och kläd sparrisen lätt med olivolja och krydda med salt och peppar. Sprid dem på en bakplåt eller i en stekpanna i ett lager och stek tills de är lättbrunna och fräsda och mjuka. Om du rostar på en bakplåt, bör det ta 10 till 12 minuter, eller cirka 15 minuter i en tungbotten stekpanna. Tricket här är att få ytan fint färgad utan att översteka dem. Och kom ihåg att sparris fortsätter att koka av värmen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen