Är Kyckling Bra för Hälsan?

Inte bara smakar kyckling gott, men den har även gott om hälsofördelar att erbjuda. Det är känt att det är fullt av viktiga näringsämnen som din kropp behöver, varav några kan innehålla proteiner, hälsosamma fetter, vitaminer och mineraler.

Men är det nyttigt att äta kyckling och är kyckling bra för hälsan?

Kyckling är en stor proteinkälla , B-vitaminer, vitamin A och D och mineraler som fosfor och järn. Man kan äta kyckling dagligen, men det är bra att använda tillagningsmetoder som kokning, grillning, rostning eller bakning snarare än att steka eftersom det kan leda till olika hälsoproblem. Personer med njurproblem, kronisk hjärtsjukdom och dyslipidemi bör undvika intaget.

Kyckling är en utmärkt källa till protein, B-vitaminer, vitamin A och D och mineraler

Kyckling näringsinnehåll:

  • Per 100 gram ätbar portion – Kycklingbröst utan hud
  • Kalorier – 168 Kcal
  • Protein – 21,8 g
  • Fetter – 9 gram

Nedan är några av de främsta näringsfördelar som kyckling erbjuder.

En av de bästa proteinkällorna

Protein är tillverkat av aminosyror som är byggstenar i våra muskler. Kyckling är känd för att vara en av de bästa proteinkällorna som också är ansvariga för byggandet och underhållet av andra strukturer i kroppen som celler och ben tillsammans med nedbrytningen av toxiner.

Proteiner består av aminosyror, som också upprätthåller och stärker andra vitala funktioner i kroppen, inklusive celler, ben och nedbrytning av toxiska ämnen.

Kan visa sig vara antidepressiv

Kyckling är en utmärkt källa till en aminosyra som kallas tryptofan som ger dig en känsla av lättnad och komfort. Att äta något av denna glädje kan öka serotoninnivåerna i din hjärna, vilket ytterligare förbättrar ditt humör. Inte konstigt, kyckling ger en komfortmat för många.

Kan ha sjukdomsbekämpande föreningar

Kyckling är en utmärkt källa till selen, en antioxidant som antas ha positiva effekter på degenerativa sjukdomar inklusive inflammatoriska sjukdomar, kardiovaskulära och neurologiska problem. Det är också känt att bekämpa cellskadliga fria radikaler.

Reglerar och bibehåller kolesterolnivåer

Kyckling innehåller vitamin B3, även känd som niacin, som ansvarar för att omvandla kolhydrater till energi och upprätthålla friska kroppsceller. Det har också visat sig minska kolesterolnivåerna och risken för hjärtsjukdomar hos dem som har högt kolesterol.

Stimulerar kroppens metaboliska aktivitet

Närvaron av vitamin B6 eller pyridoxin hjälper till i den metaboliska processen av kolhydrater och proteiner. Utan detta vitamin kan ditt nervsystem, ämnesomsättning och immunsystem inte fungera ordentligt.

Även om kyckling kan vara hälsosam, rekommenderas att du är försiktig när du väljer din kyckling. Det kan orsaka matförgiftning på grund av närvaron av salmonella, bakterier som i allmänhet orsakar livsmedelsburna sjukdomar.

Rik på vitaminer

Förutom proteiner är kyckling också rik på vitaminer. Genom att äta kyckling får dina gäster bland annat viktiga B-vitaminer som stärker immunförsvaret, förbättrar nervsystemet och generellt ger mer energi i vardagen.

Dessutom producerar kyckling ett bra tillskott av vitamin D, vilket är en sällsynt vara under mörka vintertider, medan vitamin A i kyckling säkerställer en skarp syn.

Lågt fettinnehåll

Kyckling utmärker sig också genom att vara ett magert köttprotein, med ett lågt innehåll av mättat fett jämfört med röda kötttyper som nötkött och fläsk. Detta bidrar inte bara till en hälsosam vikt utan gynnar också kolesteroltalet.

Massor av mineraler

Kyckling är rik på järn, vilket hjälper de röda blodkropparna att leverera syre till cellerna, fosfor, vilket bidrar till starka tänder och en frisk hjärna, och selen, som spelar en viktig roll i cellens försvar mot sjukdomar som cancer.

Bra för magen

Proteinerna, vitaminerna, mineralerna och det låga mättade fetthalten bidrar till en hälsosam mage. Och detta, som du säkert vet, ger välbefinnande. Tänk dock på att kött inte innehåller kostfiber, vilket också är viktigt för matsmältningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen