Hur kan man Minska Svullnad i Ögonen?

Alla vill veta hur snabbt behandling av svullna ögonlock fungerar. Normalt kan människor få svullna ögon av att gråta, vilket kan ge dem en dag lång med svullna och lätt röda ögon. Samma sak händer om insektsbett inträffar, och när du får smuts i ögonen av misstag, kan detta snabbt ge svullnad under ena ögat.

Vi vill fortfarande veta hur man kan minska smärta på grund av svullna under ögat. Här är några snabba förslag för att lindra dina bekymmer.

Vad orsakar svullna ögonlock?

Innan vi går vidare med att behandla svullna ögon måste vi identifiera orsakerna. Enligt medicinska experter finns det flera anledningar till varför dina ögonlock kan vara svullna.

Konjunktivit, även känd som “pinkeye” är vanligt under förkylningar och influensasäsongen.

Ögonen är infekterade av bakterier och virus, eller inflammerade av irriterande ämnen. Den sandliknande känslan i ögat som kan orsaka skorpa på ögonfransarna kallas blefarit.

Blefarit är den medicinska termen för ögonlocksinflammation. Ögonödem, eller svullna ögonlock, uppstår när det finns en överproduktion av ödem (ögonvätska) i bindväven runt ögonen.

Sammantaget finns det många möjliga orsaker till svullna ögon: ögoninfektioner, ögonskador, ögonkänslighet, ögontrauma – och till och med allergier mot damm och smuts. I allmänhet försvinner svullnaden naturligt inom 24 timmar.

Varma eller kalla kompresser kan minska svullnaden, men behandlingen varierar beroende på orsaken. Allvarliga fall eller svullnad som går utanför 24-timmarsfönstret kräver professionell ögonbehandling för att förhindra ytterligare komplikationer.

Ögontillstånd Svullna ögonlock kräver olika behandlingar, beroende på orsaken till inflammationen. Nedan finns specifika metoder för inflammatoriska tillstånd som kan göras i bekvämligheten av ditt hem.

Cysta

Om du känner att ditt övre eller nedre ögonlock är smärtsamt eller ömt vid beröring kan det finnas en cysta. Vanligtvis sväller cystor i mitten av ögonlocket och det kan ta några dagar att rensa bort.

Felaktig eller långvarig behandling av en cysta kan leda till en hård och ojämn cysta. För att behandla en eventuell cysta, håll en fuktig, uppvärmd trasa över ögat.

Varmare temperaturer kan hjälpa till att minska blockeringar och förbättra oljeutsöndringen. Applicera en varm kompress fyra till fem gånger om dagen. Om symtomen kvarstår, kontakta en ögonläkare som kan utföra en extraktion av cystan.

Vagel

Om du märkte en väldefinierad röd bula vid botten av ögonlocket, kan det vara en vagel. Vaglar kan vara inre eller externa och kan frigöra var från de svullna knölarna. Liksom cystor kan en vagel behandlas med en varm kompress för att lindra dina svullna ögon. Om du använder smink och andra kosmetika, avstå från att använda dem tills vidare, eftersom de kan irritera din stye.

Pink Eye

Om var dyker upp på ögonfransarna och i ögonvrån kan det vara rosa ögon eller konjunktivit. Som nämnts tidigare orsakas pinkeye av bakterier, virus och allergier som kan ge inflammation på ena sidan av ögat – som sedan kan spridas till båda sidor.

För att behandla rosa ögon kan rengöring av de knapriga ögonlocken med varmt vatten och ren bomull ge omedelbar lättnad. Det rekommenderas också att avstå från att röra vid ögonen och hålla sängen och örngott rena för att förhindra att smuts irriterar de svullna ögonen ytterligare.

Cellulit

Om huden runt ögat blir röd och smärtsam kan det bero på cellulit, en form av hudinfektion. Vanligtvis bildas cellulit i ben och armar, men det kan vara smärtsamt när det väl produceras nära huden på ögonen. Svullnad på grund av cellulit kräver antibiotika och ytterligare konsultationer med en specialist.

Kliande ögon

Om dina ögon bara känns kliande kan det bero på allergier. Mest troligt orsakas kliande ögon av en allergi mot ett specifikt ämne som pollen, damm, päls, smuts och bland annat.

Allergener frigör föreningar som kallas histaminer runt ögat, och detta resulterar i svår klåda, rodnad och svullnad. Orala och topikala antihistaminer och att undvika allergener kan lindra klåda i ögonen på grund av säsongsbetonade allergier.

Rinnande ögon

Om dina tårkanaler producerar många tårar kan detta också göra dina ögon inflammerade. Rinnande ögon kan orsaka generell svullnad och kan ge en svullnad och smärtsam känsla på grund av överproduktion av tårkörtlarna. Ögondroppar, antibiotika och heta kompresser från butiken kan lätt behandla rinnande ögon.

Ögontrauma

Om något föremål träffar ditt öga kan blod samlas under ögonlocken, vilket också kan leda till svullnad. Om ögat upplever ett lätt trauma, rekommenderas en kall kompress starkt. Att lägga en iskall handduk nära det skadade ögat kan minska ytterligare blödningar.

Vid applicering av kalla kompresser bör man inte placera den kalla kompressen direkt på ögat utan snarare runt det skadade området och endast med minimalt tryck. Om smärtan kvarstår kan receptfria paracetamol eller ibuprofen minska den stickande smärtan. Men om blödning, dimsyn och svår smärta uppstår, kontakta en läkare omedelbart.

Graves sjukdom

Vissa fall av inflammation i ögonen kan också bero på en autoimmun sjukdom på grund av överproduktion av sköldkörtelhormonet – detta tillstånd är också känt som Graves sjukdom. Graves sjukdom ger flera komplikationer i hela kroppen, inklusive ögonen.

När ska man använda varm kompress och kall kompress?

Varmkompress och kall kompress är två av de vanligaste behandlingarna för svullna ögonlock. Vanligtvis görs varm kompress för att hjälpa till att öppna blockerade porer och för att förbättra oljeutvinningen.

Denna behandling rekommenderas starkt för infekterade, svullna ögonlock där det redan bildas pus på ögonlocken. Å andra sidan kan du applicera kall kompress på alla ömma områden på kroppen, eftersom det kan minska svullnad i allmänhet. Kallkompress kräver mindre tryck och är endast effektiv som en blodbegränsande kompressionsmetod (dvs svullnad på grund av lätt eller tungt trauma).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top