Hur man gör sig av med Sur mjölk

Om du har sur mjölk, har vi dig täckt. Här är allt du behöver veta om att bli av med sur mjölk.

Även om du är den mest pedantiska personen i världen när det kommer till matavfall, förr eller senare kommer du att glömma en kartong mjölk på disken längre än 1-2 timmar, eller lämna en kanna av den i kylen några dagar längre än du borde ha.

Mjölken förstörs. Och för din egen säkerhet och dina familjemedlemmars säkerhet – vilket vi kommer att ta upp i detalj – har du inget annat val än att göra dig av med det.

Frågan du är här för att besvara är, “Hur gör man sig av med sur mjölk?”

För att kassera sur mjölk, spola ner mjölken i toaletten eller häll den i avloppet. Bind sedan behållaren i en gammal matkasse för att hålla nere lukten och släng den i soptunnan utanför.

Släng inte sur mjölk i originalförpackningen, eftersom gas från bakterieaktiviteten kan byggas upp inuti den och trycket kan få den att explodera.

Bakterierna i mjölken producerar gas som ackumuleras i kannan eller kartongen. Om du är för långt borta från sopdagen kan mjölken explodera och du får en ännu större röra att städa upp.

Spola ner den sura mjölken i toaletten

De flesta, inklusive mig, gör sig av med bortskämd mjölk genom att spola ner den i toaletten. Sedan binder de den tomma kartongen i en förseglad matkasse för att hålla nere lukten och slänger den i papperskorgen utomhus.

Om du vill rengöra din toalett efter att ha kasserat den bortskämda mjölken i den, kan du strö en kopp bakpulver i skål, tillsätt en kopp vit vinäger — stäng sedan locket och låt lösningen fräsa och bubbla i 30 minuter.

Häll den sura mjölken i avloppet

Andra häller den sura mjölken i avloppet och gör sedan av med kannan eller kartongen. Om du föredrar den här metoden kan du tvätta din diskbänk när du är klar med en lösning av 1 del blekmedel till 8 delar vatten.

Det hjälper till att förhindra en kvardröjande lukt av bortskämd mjölk, den sista sak du vill lukta i köket.

Surmjölk vs sur mjölk

Många använder termen “surmjölk” och “sur mjölk” omväxlande. Men faktum är att det är en stor skillnad i arom, smak och konsumtionssäkerhet för de två.

Surmjölk smakar surt, men på ett behagligt och jäst sätt som liknar kimchi och surkål. Sur mjölk har en avskräckande lukt och en bitter, obehaglig smak. Dess konsistens kan också bli tjock och klumpig, och dess färg kan iögonfallande ändras till gul.

Den huvudsakliga Anledningen är att bakterierna som är ansvariga för sur och bortskämd mjölk inte nödvändigtvis är desamma. I vissa fall kan de samexistera, men deras typ och biprodukterna av deras aktivitet är väldigt, och jag menar väldigt, olika.

Varför surmjölk luktar och smakar surt

Surmjölk har odlats med mjölksyrabakterier, den goda sorten, som bryter ner laktossockret i mjölken, livnär sig på det och fiser ut mjölksyra syra—syran som ansvarar för yoghurtens distinkta lukt och smak—som en biprodukt.

Processen att odla obehandlad mjölk med mjölksyrabakterier och låta bakterierna utöva sin magi på en varm temperatur, kallas jäsning.

Varför sur mjölk är osäker att dricka, värma eller laga med

Bortskämd mjölk har tagits över av patogena bakterier, th e dålig sort. De patogena bakterierna livnär sig också på mjölken, men istället för att producera mjölksyra producerar de enzymer som kallas proteaser och lipaser, som kan ge mjölken en dålig lukt och en bitter smak, och värmebeständiga enterotoxiner, som kan ge dig matförgiftning.

Processen att få mjölk att förstöras på grund av tid och/eller temperatur kallas förstöring.

Nyckeln som du säkert kan föreställa dig vid det här laget är att jäsning inte är samma sak som förstörelse.

Jäsning är en kontrollerad process som syftar till att odla mjölken med en specifik ras av tarmfriska bakterier för att ge det en distinkt konsistens, arom och smak. Förstöring är en okontrollerad process som lämnar mjölken med alla typer av bakterier, bra och dåliga, och en farlig cocktail av enterotoxiner.

Kan sur mjölk göra dig sjuk?

Sur mjölk kan ge dig matförgiftning – och det är inte på något sätt säkert att dricka eller laga mat med.

När mjölk börjar lukta eller smaka illa, snälla ät den inte , värm den eller gör majsbröd med den. Kasta istället omedelbart så att ingen medlem i ditt hushåll gör misstaget att konsumera det.

En del av oss tror felaktigt att sur mjölk blir ätbar igen genom att koka, även om den fortfarande smakar surt. Värmen dödar de flesta av de sjukdomsframkallande bakterierna, men eliminerar inte de värmeresistenta enterotoxiner som de lämnade efter sig.

Enligt Centers for Disease Control and Prevention ( CDC), 48 miljoner amerikaner drabbas av en livsmedelsburen sjukdom varje år. Enkelt uttryckt är det ungefär en av fem personer! Av dessa är 128 000 inlagda på sjukhus och 3 000 dör.

Lätta fall av matförgiftning, rapporterar CDC, kan ge dig illamående, magkramper, orolig mage, diarré och kräkningar; allvarliga fall kan leda till kronisk artrit, hjärn- och nervskador och till och med njursvikt.

Det kan inte betonas nog, gott folk:

Säkerhet ska alltid komma först när det kommer till hälsan för dig och dina nära och kära. Som kock och huvudansvarig för vad som går in i kylskåpet – och vad som stannar där – vilar bördan av den säkerheten till stor del på dina axlar.

Kan du vattna växter med sur mjölk?

Vissa säger att du kan vattna dina växter med den istället för att spola ner sur mjölk i toaletten eller hälla den i avloppet. Men att använda för mycket mjölk kan vissna eller förstöra dina växter – och det faktum att själva mjölken redan har blivit förstörd hjälper inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top