Hur Marknadsför man en Matblogg på Instagram?

Har du en matblogg med dina egenskapade utsökta recept, smarta matlagningstips eller recensioner av olika hushållsapparater? En matbloggares bästa verktyg för att nå en större publik är idag sociala medier som Instagram. Via Instagram kan man hålla följare uppdaterade om nya inlägg i din blogg, locka nya personer till bloggen och även svara på frågor från följare och på så sätt skapa en större engagemang för bloggen. Hur gör man då för att på bästa möjliga sätt marknadsföra sin matblogg på Instagram?

Snabba tips på hur du kan nå fler med din matblogg:

Ha en plan och ett schema

Det är viktigt att ha en plan och strategi för ens blogg och för marknadsföringen av bloggen. I strategin bestämmer man när och hur ofta man ska lägga upp nya inlägg, vad inläggen ska handla om och vad som är viktigt att ta upp i varje enskilt inlägg. Med en konkret strategi och ett schema för kommande inlägg kan man nämna kommande inlägg för att skapa ett större intresse hos läsare och tittare. Du kan se hur bra din strategi fungerar med verktyg som Statista, där du helt gratis kan se se statistik på din matblogg och dina inlägg.

Försök att sticka ut – Skapa unika recept eller ha ett unikt koncept

Det finns tusentals aktiva matbloggar på Instagram och andra plattformar och för att sticka ut behöver man ha något unikt som särskiljer ens blogg från alla andra. Testa att skapa unika recept med exotiska ingredienser eller ha ett helt nytt koncept där du bara använder ingredienser från ett specifikt land eller fokuserar på en populär råvara. Det finns gott om metoder för att sticka ut, så hitta något som passar just din matblogg.

Köpa Instagram likes

När fler personer interagerar med inlägg på Instagram dyker inlägget upp på fler skärmar och lockar nya följare. Har du en matblogg som du försöker marknadsföra på sociala medier är det därför viktigt att varje inlägg får många likes. Genom att köpa Instagram likes varje gång du lägger upp ett nytt inlägg garanterar du att dina inlägg får tillräckligt med uppmärksamhet för att fånga upp nya följare på Instagram.

Använd rätt hashtags

Hashtags är order eller fraser som markeras med tecknet “#” och hjälper personer att hitta det de söker på Instagram. Kika på andra matbloggar och se vilka hashtags som används på de mest populära inläggen och börja använda dessa i din blogg. Förutom populära hashtags är det även viktigt att lägga till specifika hashtags för det aktuella inlägget. Är det ett recept på vegetarisk carbonara? Testa att använda #vegetariskt #carbonara #carbonarautankött och liknande hashtags.

Använd dig av snygga videor och bilder

Instagram är först och främst en visuell plattform och därför blir marknadsföring på plattformen mer framgångsrik om man använder sig av snyggt redigerade videor och bilder. Man behöver dock inte anlita en professionell fotograf för att få snygga resultat, det finns massor av gratis appar som kan användas för att redigera bilder och videor. Instagram har även filter inbyggda i sin app som kan höja bilder och videor till nya höjder.

Engagera dina följare

Precis som med likes är även kommentarer och delningar av inlägg viktigt för att nå en större publik. För att bättre engagera följare kan man be följare dela med sig av sina åsikter eller svara på frågor som ställs i inläggen man lägger upp. Svara alltid på så många kommentarer du kan på sociala medier, så att dina följare känner att de har en personlig kontakt med sin favoritmatbloggare.

Samarbete med andra bloggare

Ett riktigt bra sätt att nå många nya personer snabbt är att samarbeta med en annan matbloggare. Med ett samarbete “lånar” båda bloggare varandras publik och lockar förhoppningsvis nya följare till sin egen blogg. Leta efter bloggare som bor nära dig och skicka iväg ett förslag på att samarbeta och kanske spela in en matlagningsvideo tillsammans.

Marknadsför din matblogg på sociala medier och börja tjäna pengar på din blogg

Att ha många följare av ens matblogg och på Instagram är inte bara något som ser bra ut, man kan även använda denna popularitet till att börja tjäna pengar på bloggen och kanske till och med jobba med den på heltid. Följer du tipsen i denna artikeln kan du snabbt locka nya följare och när du har tillräckligt många kan du börja få produkter och tjänster som du kan göra reklam för via sponsrade inlägg. Med rätt strategi och många följare kan en matblogg gå från ett litet hobbyprojekt till en helt ny karriär.

Tillbaka till toppen