Hur mycket kalium är det i en banan? |

Många undrar vad är fördelarna med bananer för kvinnor? Vad sägs om bananfördelar för män? Dagens blogg handlar om den ödmjuka gula frukten, bananen och vad den kan ge för att hjälpa dig att behålla en hälsosam kropp.

Banannäring

Det är obestridligt att bananerna är bland de viktigaste grödorna globalt. Den är näringstät, kan ätas även av de som är sjuka eller sjuka och ger flera viktiga näringsämnen i livskraftiga mängder per portion.

En kopp mosade bananer innehåller följande näringsämnen i specifika volymer: vitamin A (144 IE), vitamin C (19,6 mg), vitamin E (0,2 mg), vitamin K (1,1 mcg), tiamin (0,1 mg), riboflavin (0,2) mg), niacin (1,5 mg), vitamin B6 (0,8 mg), folat (45 mcg), pantotensyra (0,8 mg), kolin (22 mg), betain (0,2 mg), kalcium (11,3 mg), järn (0,6) mg), magnesium (60,8 mg), fosfor (49,5 mg), kalium (806 mg) och zink (0,3 mg). Baserat på de 23 % RDA av kalium som tillhandahålls av en kopp mosade bananer, måste du konsumera 3-4 bananer per dag för att få din 100 % RDA för kalium.

Vad är kaliumbrist?

Kaliumbrist uppstår när en person under ett tag inte kan konsumera mat eller dryck som innehåller det viktiga näringsämnet kalium. Tillståndet är medicinskt känt som hypokalemi, och om du har hypokalemi kan du uppleva en mängd olika symtom.

Det vanligaste symtomet på hypokalemi är oförklarlig trötthet och kroppslig svaghet. Kalium är nödvändigt för regelbundna och friska muskelsammandragningar. När vi rör oss förbrukar kroppen sina förråd av kalium, så när du inte har tillräckligt med det kommer det att ta hårt på dig efter en mens.

Det näst vanligaste symtomet på hypokalemi är muskelkramper. Muskelkramper är okontrollerbara spasmer eller sammandragningar av specifika muskler. Även om kramper uppstår under fysiska ansträngningar på grund av ansamling av mjölksyra i muskelvävnaderna, är det också möjligt att få kramper av att inte ha tillräckligt med kalium.

Hypokalemi kan också orsaka ett tillstånd där hjärnan och matsmältningssystemet inte kan kommunicera med varandra på lämpligt sätt. Detta resulterar i långsam matsmältning, vilket i sin tur kan göra att personen också känner sig uppsvälld och förstoppad. I extrema fall av felaktigt intag kan tarmarna bli helt förlamade, vilket är ett riskfyllt tillstånd.

Det tredje vanligaste (och alarmerande symtomet) på kaliumbrist är hjärtklappning. Hjärtklappning är i huvudsak hjärtslag som kan kännas av personen.

Vanligtvis bör du inte kunna känna eller märka dina hjärtslag. När det finns en brist på kalium förlorar hjärtat sin förmåga att pumpa blod effektivt. Minskningen av blodflödet kan utlösa hjärtklappning. Observera att hjärtklappning skiljer sig från arytmi. Om du känner att du lider av det senare är det bäst att omedelbart rådfråga din läkare.

Personer med kaliumbrist kan också drabbas av muskelsjukdomar (utöver kramper). En person kan uppleva stelhet och oförklarlig värk överallt, även om han inte gör någonting. Återigen kan detta spåras till kaliums uppgift att tillåta muskler att dra ihop sig generellt under rörelse.

Hypokalemiska individer kan också drabbas av parestesi, som vanligtvis uppstår längs armar, händer och ben. Parestesi är intermittent stickningar eller domningar, och signalerar ofta en mineralbrist som påverkar det centrala nervsystemet. Ignorera inte tecknen – om du känner att du är hypokalemisk är det viktigt att du börjar lägga till mat som är rik på kalium till din kost, som bananer.

Det är också möjligt för en hypokalemisk individ att lida av allvarliga humörsvängningar och till och med andningssvårigheter, så du kommer att vara i trånga ställen, faktiskt om du råkar ha denna mineralbrist.

Banan fördelar och biverkningar

Enligt Storbritanniens National Health Service bör en frisk vuxen få i sig cirka 3 500 mg kalium dagligen. Missuppfattningen att sju bananer kommer att döda en person är falsk. En frisk person skulle vara hårt pressad att skada sig själv genom att äta bananer till den grad att hans hjärta stannar. Du kommer att behöva konsumera cirka 400 bananer för att göra det, och detta är långt utöver vad en normal person skulle konsumera vid en enda sittning ändå. Bananer innehåller mineralet kalium som hjälper till att generera elektriska laddningar som får musklerna att dra ihop sig. Hjärtat är som bekant gjort av rena muskler, varför det drar nytta av kaliumet i bananer.

Bananer innehåller också en viss mängd strålning (cirka 0,1 mikrosievert), men låt inte detta hindra dig från att äta dem. För att sätta saker i sina rätta sammanhang kan en typisk CT-skanning stråla upp till 15 millisievert strålning, och 0,1 mikrosievert är en lång resa till bara en millisievert. Men varför är vi oroliga för de här sakerna? Bananer smakar gott; de innehåller vatten, protein, kolhydrater, fibrer och fett. De är en av de idealiska typerna av mat på planeten, och det krävs inte mycket för att odla ett gäng av dem.

Fibrerna i bananer är också resistent stärkelse, vilket betyder att den kommer att passera genom ditt matsmältningssystem utan att brytas ner. Fibern fungerar som en kvast som tar bort orenheter som fastnar i slemhinnan i matsmältningskanalen. För förstoppade individer som alltid har lite fiber är detta en välsignelse. Bananer innehåller också dopamin, men i samband med att man äter dopamin passerar det inte alls blod-hjärnbarriären, så det fungerar bara i kroppen som en av många antioxidanter som finns naturligt i frukt och grönsaker.

Antioxidanter är ansvariga för att rensa upp fria radikaler i kroppen, som har kopplats till för tidig celldöd och åldrande. Vid sidan av dopamin finns katekin, som är en typ av flavonoid. Flavonoider har förknippats med att minska förekomsten av olika typer av cancer, från bröstcancer till prostatacancer. Så när du äter bananer skyddar du inte bara ditt hjärta, du förhindrar också cancerceller från att dominera dina vävnader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top