Hur mycket Koffein är det i Cola?

Hur mycket koffein i kaffe? Hur mycket koffein är för mycket? Om du tänker efter så är koffein ett naturligt stimulerande medel som har funnits med oss ​​så länge vi kan minnas.

Koffein finns naturligt i många livsmedel, inklusive potatis, och det verkar som om naturen har försett mänskligheten med ett ämne som bokstavligen håller oss vakna. Men vad är skillnaden mellan koffein i cola kontra kaffe? Hur mycket koffein finns i en portion kaffe?

Kaffe vs. Cola Debatt

Det är obestridligt att amerikaner är anslutna till koffein. Hur de får i sig sitt koffein är en annan fråga för debatt eftersom amerikaner (och andra globala konsumenter) på något sätt vill vara lite friskare i hur de skaffar koffein i första hand. Men vilken dryck har störst kraft när det gäller att ge mer koffein?

Enligt jämförelser ger kaffe fortfarande mer koffein per portion än läsk som cola.

En portion läsk som cola ger någonstans mellan 25 och 50 milligram koffein. En kopp Arabica, å andra sidan, ger i genomsnitt 70 milligram rent koffein. Det motsvarar minst 1,5 portioner vanlig cola. Multiplicera denna siffra med två om din kopp på sex uns är gjord av Robusta istället för Arabica.

Men varför verkar läsk ge människor mer energi än kaffe? Den plötsliga energiökningen kan bero på det tillsatta sockret som läsk innehåller.

Så upplevelsen är annorlunda varje gång du sträcker dig efter en viss typ av läsk. Till exempel, om du sträcker dig efter en lite version av din favoritläsk, kommer socker-“kicken” att saknas. Du kan dock få i dig mer koffein eftersom mindre versioner av läsk tenderar att ha mer koffein än vanliga versioner av trädgårdsvarianter med mycket tillsatt socker.

En typ av läsk som heter Coca Cola Life har gjort bort tillsatt socker genom att använda steviaextrakt som ett alternativt sötningsmedel. Coca Cola Life tillverkades först i två länder (Argentina och Chile) efter år av ritning och design.

Denna variant av Coca Cola innehåller bara 28 gram koffein per portion och 24 gram tillsatt socker. Den har också 35 milligram natrium. Många säger att Coca Cola Life smakar annorlunda än vanlig Cola, men det är också att föredra förmodligen för att den inte har majssirap i den. Många Coca Cola-produkter innehåller nu HFCS eller majssirap med hög fruktoshalt, som smakar något annorlunda än raffinerat socker från sockerrör.

Vilket är hälsosammare?

Överlägset skulle det hälsosammare valet alltid vara kaffe. Varför? Eftersom uns per uns, skulle beredd kaffe ha fler näringsämnen än bara vanlig läsk. Soda är vatten, socker, koffein och konserveringsmedel. Med kaffe har du kontroll över vad som ingår i din dryck, och du kan göra den så näringsmässigt sparsam eller så näringsrik som du vill.

Kaffekonsumtionen bör vara måttlig om du vill dra nytta av denna dryck.

För mycket av det kan orsaka sömnstörningar eller mild sömnlöshet hos vissa människor. När det konsumeras med måtta kan kaffe hjälpa till att hålla ditt hjärta friskt, minska risken för stroke, minska förekomsten av olika typer av cancer (som levercancer), förbättra dina chanser att undvika degenerativa tillstånd som Parkinsons sjukdom, och det kan till och med skydda dig från Alzheimers sjukdoms härjningar senare.

Observera dock att många av fördelarna med kaffe är begränsade till själva kaffet, och inte de saker som vi vanligtvis lägger till för att göra kaffet mumsigare, som socker och massor av grädde. Att tillsätta för mycket mejeriprodukter till ditt kaffe kan också snabbt öka ditt kaloriintag per portion.

Ändå kan vi inte bortse från det faktum att kaffe kan ge dig mycket mer än det tar bort. Ytterligare fördelar med att dricka kaffe inkluderar minskning av muskeltrötthet och smärta efter träning (upp till 48 % smärtreduktion), en naturlig ökning av fiberintaget (en kopp innehåller 1,8 gram fibrer), en minskning av risken för att utveckla typ 2-diabetes (de som dricker koffeinhaltigt kaffe får en riskminskning på 8 %, medan de som dricker koffeinfritt får 6 %) och starkare DNA (individer som drack kaffe regelbundet upplevde mindre DNA-brott än de som inte drack kaffe).

Förskaffa ditt koffein någon annanstans

Om du vill försöka få en koffeinfix från andra drycker än kaffe kan du prova följande:

Kombucha te – Kombucha är en typ av jäst som kan fermenteras med te och ytterligare ingredienser som socker. Medan forskning fortfarande pågår, har det sagts att Kombucha-te kan hjälpa till att lindra symtomen relaterade till minnesproblem och hjärtproblem.

Yerba mate – Yerba mate utses som ett av de bästa alternativen till kaffe. Den är näringstät och kommer från bladen från regnskogens järnekträd. Det som skiljer Yerba mate från vanligt kaffe är att det ger en hälsosam kick av koffein minus koffeinkraschen som är vanligt med vanligt kaffe. Liksom kaffe kan yerba mate också tillagas på olika sätt, från varm yerba mate till is. Kan du göra detta hopkok med en fransk press? Jo det kan du. Det är så bekväm Yerba mate är.

Vanligt te- Vanligt te innehåller 50 % mindre koffein än vanligt kaffe, men det är fortfarande en formidabel utmanare till kaffe på grund av dess naturliga flavonoler eller antioxidanter. Det finns också så många sätt att tillaga te att du aldrig kommer att bli uttråkad av dem. Det stora antalet variationer i snabbköpshyllorna kommer också att garantera att du kommer att ha massor av alternativ hemma.

Varm äppelcider – Het äppelcider kanske inte har koffein, men vi skulle ändå rekommendera det eftersom det erbjuder probiotiska fördelar och andra hälsofördelar som är värda din tid. Äppelcider är också förknippat med aptitkontroll och viktminskning, så det här är en dryck som du kan prova om du planerar att gå ner några kilon i år.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top