Vilken mat som orsakar inflammation? |

Orsakar ägg inflammation? Är ägg inflammatoriska? Finns det livsmedel som orsakar inflammation i lederna? Låt oss ta reda på i dagens blogg om matvaror som kan orsaka inflammation i vissa vävnader i kroppen.

Men innan dess, låt oss bryta upp en vanlig myt om en av de hälsosammaste frukterna i världen – bananen. I motsats till myter kring den ödmjuka bananen, orsakar bananer inte inflammation.

De är också mycket bra för dig, eftersom de är packade med viktiga näringsämnen, såväl som kolhydrater för energi. Bananer har också två kemiska föreningar som bekämpar inflammation istället för att orsaka det: kaempferol och quercetin. Förutom att bekämpa vävnadsinflammation är dessa två föreningar också ansvariga för att förhindra följande i människokroppen: tumörbildning, nervös nedbrytning, för tidig celldöd och minskning av risken för att utveckla olika typer av sjukdomar, inklusive högt blodtryck. Så om du älskar bananer, men har varit tveksam till att äta mer på grund av myter om det, är vi här för att säga att dessa myter inte är sanna, och du kan äta massor av bananer utan att utveckla några symtom.

Lista över inflammatoriska livsmedel

Ägg

Forskning har visat att ägg har föreningar som uppmuntrar och motverkar inflammation. Fosfolipider kan specifikt uppmuntra eller motverka inflammation på direkta och indirekta sätt. Trots den grundläggande kunskapen att ägg kan hjälpa till att förebygga inflammation, visar aktuell forskning att fosfolipider är inblandade i inflammatorisk verkan genom bildandet av trimetylamin-N-oxid i tarmarna. Föreningen har också visat sig orsaka åderförkalkning eller inflammation i blodkärl i djurstudier. Ytterligare forskning behövs för att bevisa om den ägg-inducerade bildningen av trimetylamin-N-oxid bidrar till ytterligare inflammation i vävnader och en ökning av risken för inflammationsrelaterade sjukdomar, som obstruktiv hjärtsjukdom, högt blodtryck, etc. Ägg innehåller också massor av kolesterol, vilket på det hela taget är pro-inflammation. I djurstudier görs hög dosering av kolesterol, vilket leder till observationer att kolesterol ökar inflammationen i vissa däggdjursvävnader.

Socker

Läkare har länge varnat människor för farorna med att konsumera socker regelbundet. Förutom risker att utveckla ADHD hos barn är socker också känt för att orsaka vävnadsinflammation. I djurstudier utvecklade djurförsökspersoner som konsekvent matades med dieter med hög sackaros bröstcancer som så småningom metastaserade till andra organ, som lungorna. Cancer frodas i kroppar med höga nivåer av inflammation, och socker kan lätt utlösa allmän vävnadsinflammation även hos människor. Det observerades också att människor som konsumerade stora mängder läsk och andra sockerhaltiga drycker konsekvent utvecklade höga urinsyranivåer, vilket predisponerade dem för andra sjukdomar som också är relaterade till inflammation. Att äta stora mängder socker, antingen genom maten vi äter eller genom de drycker som vi regelbundet dricker, kan också utlösa metabolt syndrom, hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes hos vuxna.

Margarin och andra artificiella transfetter

Margarin är en omtyckt källa till fett när du lagar mat, men visste du att det inte är det nyttigaste? Transfetter kallas även hydrerade oljor i livsmedelsetiketter globalt, så om du upptäcker dem kanske du vill minska din konsumtion av transfetter för din kropps skull. Margarin har varit känt för att sänka mängden bra kolesterol i kroppen som kallas HDL eller högdensitetslipoproteiner. Det ironiska här är att sorters margarin ofta tillsätts mat för att stabilisera bearbetade livsmedel och för att förbättra deras hållbarhet. Annat än det är det säkert att säga att du kan hämta fett från andra källor som är mycket hälsosammare. En annan nackdel med att konsumera margarin är att det försämrar funktionen hos blodkärlen, vilket kan predisponera en person att utveckla hjärtsjukdomar.

Vetabiliska oljor

Många vegetabiliska oljor innehåller omega-tre-fettsyror, som är bra för kroppen eftersom de motverkar inflammation. Men vad andra människor inte vet är att dessa vegetabiliska oljor också innehåller omega-sex fettsyror, som gör precis tvärtom. Omega 6-fettsyror kan utlösa inflammation i olika vävnader, inklusive hjärtat och blodkärlen. Så problemet här är att människor måste vara ständigt uppmärksamma för att öka sitt intag av omega-tre-fettsyror för att motverka de proinflammatoriska effekterna av omega-sex-fettsyror. Om du inte är mycket noggrann med din konsumtion av olika livsmedelsgrupper, kommer detta inte att vara särskilt exakt, och du kan troligen sluta med att du konsumerar mer omega-sex-fettsyror. Om du tror att ditt intag av omega-sex-fettsyror är högre nuförtiden, kan du öka ditt intag av omega-tre-fettsyror genom att äta mer fisk och skaldjur. Dessa är naturliga bifloder, inte bara av omega-tre utan också användbara spårnäringsämnen som zink och magnesium som hjälper till att normalisera många kroppsprocesser.

Alkoholhaltiga drycker

Även om det finns bevis för att lätt till måttlig konsumtion av rött vin och öl kan ha positiva effekter på kroppen, kan för mycket dricka orsaka motsatt effekt. Vissa studier har visat att när en person dricker mer än den genomsnittliga hälsosamma mängden alkohol per dag, ökar även den inflammatoriska markören CRP. Ökat alkoholintag har också kopplats till ökad risk för dödliga tillstånd som stroke, högt blodtryck och liknande.

Förädlat kött

Processat kött som bacon och korv utgör en enorm inflammatorisk risk för både vuxna och barn. Samma risk finns om du regelbundet konsumerar produkter som jerkies, skinka och korv. Alla typer av köttprodukter som har genomgått överdriven bearbetning för att göra dem smakrika kan öka inflammationen i kroppen. Orsaken till risken är förekomsten av avancerade glykeringsslutprodukter. Dessa biprodukter i köttet bildas när det bearbetade köttet utsätts för högtemperaturkokning. Vad mer är att den typ av inflammation som utlöses av AGEs har kopplats till olika typer av cancer, inklusive tjocktarmscancer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top