Hur Ofta kan man Äta Nötter?

Du kanske har hört talas om fördelarna med nötter för ditt hjärta, hjärnfunktion och matsmältning. Nötter har många hälsofördelar och är hälsosamma och läckra snacks som du kan lägga till i din dagliga kost.

Men visste du att för mycket nötter kan vara skadligt för din kropp? Och vet du hur många nötter som är för många? Det tillräckliga antalet nötter du kan äta på en dag skiljer sig mellan nötter. I denna artikel går vi därför igenom de vanligaste nötterna och hur ofta man kan äta respektive nöt.

Antalet nötter du ska äta varje dag

Det rekommenderas att äta upp till 30 gram nötter per dag. Eftersom nötter har en annan mängd kalorier, protein, vitaminer och andra näringsämnen, bör du vara försiktig med att inte överskrida denna mängd.

Vad händer om du äter för mycket mandlar?

Du kan hitta en hög mängd protein, vitamin E och kalcium i en mandel. Eftersom denna nöt innehåller hälsosamma fetter, fibrer och magnesium är det mycket effektivt för att sänka blodsockret och sänka blodtrycket. Du bör dock veta att för var 28e gram mandlar har 163 kalorier och 14 gram fett. Det är därför du bör hålla ett öga på hur många mandlar du äter varje dag. En generell rekommendation är omkring 20 till 30 mandlar på en dag, eller cirka 30 gram.

Överkonsumtion av mandlar kan leda till toxicitet och orsaka andningsproblem, kvävning eller nervös nedbrytning. Även om mandlar anses vara bra för matsmältningen är det bättre att blöta dem innan du äter dem för att undvika smältproblem. Dessutom, eftersom mandlar har massor av kalorier kan överkonsumtion leda till att du går upp i vikt.

Vad händer om du äter för mycket cashewnötter?

Cashewnötter innehåller mycket proteiner, antioxidanter, järn, magnesium och selen. Den höga mängden selen i cashewnötter kan hjälpa till att förhindra olika cancerformer och är också bra för huden. Men som alla andra nötter finns det en begränsning i att konsumera cashewnötter på en dag också. 15 cashewnötter är nästan lika med 30 gram. Även om detta inte är för mycket, rekommenderar vissa viktkontrollsexperter att bara äta 4 till 5 cashewnötter om dagen för att undvika att gå upp i vikt.

Liksom andra nötter innehåller cashewnötter mycket kalorier och att äta för många av dem varje dag kan leda till viktökning. Dessutom kan vissa människor vara känsliga för denna nöt eftersom den är fylld med aminosyror som kan orsaka huvudvärk.

Vad händer om du äter för mycket pistaschnötter?

Denna läckra och krispiga nöt är en av de mest populära nötterna du kan hitta. Populariteten hos pistaschnötter beror på den höga nivån av protein, kalium och antioxidanter som den innehåller. Pistaschnötter är också ganska höga i kalorier. Det är därför konsumtion av dem kan öka din dagliga energi. Normalt är det fortfarande hälsosamt att äta 30 pistaschmandlar på en dag. Du bör dock vara medveten om andra livsmedel du äter samtidigt som du konsumerar pistachnötter.

Överkonsumtion av pistasch kan leda till övervikt eftersom pistaschnötter innehåller mycket kalorier och fett. Även om de används i viktminskningsprogram kan överkonsumtion av dem ha negativ resultat.

Uppblåsthet och illamående är andra biverkningar av att äta för många pistaschnötter på en dag.

Vad händer om du äter för mycket jordnötter?

Jordnötter är en av de mest allergiska nötterna. Men många kan vara allergiska mot jordnötter. Dessa läckra nötter är en utmärkt källa till protein, antioxidanter, järn, magnesium och fiber. Dessutom är det laddat med hälsosamt fett, vilket är bra att sänka kolesterolet i kroppen. Om du undrar hur många jordnötter du ska äta på en dag rekommenderar nutritionister 40 eller cirka 30 gram.

Som nämnts tidigare kan människor vara allergiska mot jordnötter på grund av mängden protein det har. Därför, även om du inte är allergisk, kan det vara farligt att konsumera för mycket av detta protein.

Hudutslag, klåda runt munnen och magkramper är några av de milda reaktionerna du kan stöta på när du äter för många jordnötter. Men allvarliga reaktioner, såsom åtstramning i halsen eller andfåddhet, kräver läkarvård.

Vad händer om du äter för mycket hasselnötter?

Denna runda och krämiga nöt är en av de rikaste fiberkällorna, vilket är bra för matsmältningen. Det innehåller också mycket kalium, folat och vitamin E. Cirka 30 gram hasselnötter innehåller okring 180 kalorier, vilket är varför du bör vara försiktig med antalet hasselnötter du äter på en dag. 20 nötter, cirka 30 gram är tillräckligt för att konsumera på en dag.

Att äta för många hasselnötter leder inte bara till övervikt utan kan också orsaka eksem på huden, hosta, buksmärtor, kräkningar eller svullnad i läppar och tunga.

Även om det är sällsynt kan det orsaka en allvarlig allergisk reaktion, kallad anafylaxi, som kräver omedelbar medicinsk vård.

Vad händer om du äter för mycket valnötter?

Att konsumera valnötter är fördelaktigt för din kropp eftersom denna nöt har massor av hälsofördelar. Från att öka hjärnans funktion till behandling av typ 2-diabetes och minska risken för cancer, kan du hitta lösningen på de flesta hälsoproblemen i denna friska, krispiga, läckra nötter. 30 gram valnötter är lika med 10 hela valnötter. Håll ditt dagliga intag till denna mängd för att hålla dig frisk och undvika allergisk reaktion.

Biverkningarna av att äta för många valnötter är uppsvälld och lossad avföring. Liksom andra nötter innehåller valnötter så mycket kalorier, att överkonsumtion kan leda till viktökning.

Vad händer om du äter för mycket pekannötter?

Högt i fiber och antioxidanter, pekannötter är hälsosamma nötter för att förbättra matsmältningen och öka immunförsvaret. Eftersom det också innehåller enkelomättade fetter är det också så hälsosamt för hjärtat. Det tillräckliga och hälsosamma antalet pekannötter du kan äta på en dag är 15.

Om du tar för många pekannötter kan du lägga till ytterligare kalorier i din kost, och under tiden kommer det att gå upp i vikt och kolesterolnivån kan öka. Yrsel, andfåddhet och kräkningar är andra reaktioner du kan få när du äter för många pekannötter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen