Kan man Äta för Mycket D Vitamin?

Eftersom vi tillbringar mer tid i våra hem har en daglig dos D-vitamin aldrig varit viktigare för att hjälpa dig och din familj att hålla dig frisk. Men är det möjligt att äta för mycket D-vitamin?

Vi behöver alla tillräckligt med D-vitamin, men precis som allt annat är det möjligt att få för mycket av det goda. Det är svårt att få för mycket D-vitamin från din kost eller från solljus. Matkällor kan bara leverera en begränsad mängd av vitaminet, och din kropp är bra på att reglera sitt eget vitamin D. Allt extra som produceras genom exponering för solsken lagras i ditt kroppsfett.

Många människor vänder sig till att ta vitamin D-tillskott, särskilt under vintermånaderna när de känner att de inte får tillräckligt med exponering från solljus. Det här är bra men det är möjligt att få för mycket D-vitamin, så du bör vara försiktig och noggrann med tillskott.

De mest extrema nivåerna av överdosering av vitamin D i tilläggsform kallas hypervitaminos D. Toxicitet är sällsynt men kan vara allvarlig. Det är lätt att undvika: var medveten om dosen av ditt tillskott och ta endast den rekommenderade dagliga mängden.

En generell riktlinje föreslår 10 mikrogram (400 iu) vitamin D för vuxna och barn i åldern 12+ månader. Om du håller dig inom dessa riktlinjer är det inte troligt att du får några negativa effekter. Det enda förbehållet för detta skulle vara om din kropp saknar förmågan att absorbera eller använda D-vitamin.

Vilka är riskerna?

Om du skulle ta för mycket D-vitamin från ett tillskott, riskerar du höga halter av kalcium i blodet. Den medicinska termen för detta är hyperkalcemi. Det kan leda till illamående och förstoppning. Det kan också påverka din mentala förmåga, vilket gör att du känner dig suddig och förvirrad. I extrema fall kan det leda till njursten.

Välj ett vitamin D-tillskott som är tydligt märkt med information du förstår. Överskrid inte den rekommenderade dagliga dosen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen