Hur påverkar snarkning hälsan?

Snarkning uppstår på grund av att vävnader vibrerar i näsans och halsens luftvägar. Snarkning orsakas av turbulenta luftflöden via begränsade luftvägar, vilket orsakar vibrationer. Sömnstadiet, sovställning och användning av droger och alkohol påverkar alla snarkningen. Det kan leda till apotea snarkning. Snarkning kan bekymra den snarkandes familj och sovande kamrater och ett symptom på en medicinsk åkomma som behandlas icke-kirurgiskt eller kirurgiskt. Snarkning är en term som avser den handling som en person som snorkar gör.

Liksom alla andra ljud skapas snarkning av vibrationer i luften, vilket gör att ljudvågor utvecklas. Våra stämband, till exempel, vibrerar för att skapa vår röst när vi pratar. Vår mage och våra tarmar vibrerar när luft och mat passerar genom dem när vi morrar (borborygmus).

Orsaken till snarkning är turbulenta luftflöden som får vävnaderna i gommen (munhålan) och halsen att vibrera när vi sover. Snarkning är ett ljud som orsakas av turbulent luftflöde som får vävnaderna att vibrera när vi sover.

Vad är förekomsten av snarkning?

Snarkning är något som alla kan göra. Personer som vanligtvis inte snorkar rapporterar ofta snarkningar efter virusinfektion, alkoholkonsumtion eller användning av vissa droger.

Snarkare finns i många former och storlekar. Vi förknippar ofta en snörare med en gigantisk man med bred hals. En slank kvinna med en liten kanal kan å andra sidan snarka lika högt. Generellt sett blir snarkning värre när individer blir äldre och går upp i vikt. De kan bli av med snarkandet med snarkmaskin. 

Vilka är de olika faktorerna som orsakar snarkning? 

Luft färdas in och ut i en kontinuerlig ström mellan näsa, mun och lungor när vi andas. När vi sitter lugnt och andas djupt är det mycket få ljud som hörs. När vi tränar färdas luften snabbare och ger upphov till olika ljud när vi lever. Det uppstår när luften rör sig snabbare in och ut ur näsan och munnen, vilket orsakar ökad turbulens i luftflödet och viss vibration av vävnaderna i näsan och munnen. När vi sover smalnar området i nacken av och stängs till och med kortvarigt när musklerna vilar.

Den exakta mängden luft som rör sig genom detta mindre utrymme i snabbare takt kan få vävnaderna runt omkring att vibrera, vilket resulterar i snarkningsljud. Snarkare kan ha flera orsaker till att deras näsgångar stängs. En förträngning i näsan, munnen eller halsen är möjlig. Palatal snarkning är vanligare när någon andas via munnen eller har en näsblockering.

Vad orsakar att vissa personer snarkar?

Att andas via näsan är det bästa sättet att leva när man är i vila. Inkommande luft fuktas, värms upp och filtreras genom näsan. Dessa förändringar av luften som kommer in i våra lungor är mindre märkbara när vi andas via läpparna. Även om våra lungor fortfarande kan använda kallare, torrare och smutsigare luft har du kanske observerat att det kan vara smärtsamt att andas in extremt kall, torr eller oren luft. Därför föredrar våra kroppar att andas genom näsan när det är möjligt.

För att sammanfatta!

Som alla är medvetna om påverkar snarkning din hälsa och din sömncykel. Det kan orsaka en rad olika sjukdomar och skada din allmänna hälsa. Det finns en mängd olika produkter som kan hjälpa dig att övervinna andningsproblem som snarkning.

Tillbaka till toppen