Så Väljer du Rätt Kaffebönor – En Komplett Guide

Det finns tusentals val när det gäller att välja bra kaffebönor. Men om du gör fel val är ditt kaffe dömt och du slösar dina pengar. Med så många olika kaffebönor att välja mellan, hur ska du tänka och göra för att hitta rätt?

I den här guiden delar vi med oss av frågorna som du bör ställa dig själv när du väljer kaffebönor och de vanligaste och mest populära kaffebönorna att välja mellan.

Det gör det enkelt att välja de perfekta kaffebönorna och ditt kaffe kommer att smaka så mycket bättre.

Var köper du de bästa kaffebönorna?

Det bästa kaffet kommer från människor som bryr sig om kaffe.

När du köper kaffe direkt från ett bra rosteri köper du köper en högkvalitativ, färsk rostad produkt från någon som bryr sig. Ditt första steg för att köpa bra kaffe är att börja utforska olika rostare.

Att använda dig av en ”kaffe i månaden” klubb/prenumeration är ett bra sätt att prova kaffebönor från olika rosteri utan att behöva göra timmar med forskning.

Ett bra sätt att få tag på kaffebönor är att beställa online. Bästa är om du beställer direkt från tillverkaren. Det som är viktigt är att du väljer ett företag som tydligt säger att de bara rostar kaffe efter det har beställts. Du vill inte att de ska rosta kaffe månader innan de levereras. Det går så klart bra ändå, men alla aromer kommer att vara helt färska och livfulla direkt efter det rostats.

Och här kommer det största misstaget när du väljer kaffe online. Det finns några platser som du definitivt inte bör köpa kaffe från. Ett ställe är livsmedelsaffären. Dessa säljer ofta bönor av låg kvalitet med lång hållbarhet.

Hur man väljer bra kaffebönor

Nu är det dags att lära sig att välja mellan alternativen av kaffebönor. Det finns tusentals alternativ online att välja mellan när du ska köpa kaffebönor.

Genom att ställa dig själv dessa enkla frågor blir det uppenbart vilka bönor du bör välja, och ditt beslut blir mycket lättare.

Vilken typ av kaffebryggare använder jag?

Detta är ett enkelt, men förbisett faktum om att välja kaffebönor. Vilken kaffebryggningsmetod ska du använda? Detta påverkar i hög grad vilka bönor du bör välja.

Du bör bekanta dig med din kaffebryggningsstil och välja vilka bönor som passar bäst.

Brygger du med en fransk press? Leta efter något medelstort till mörkt stek för ett fylligt brygg.
Kallt bryggkaffe? Ljusgrillade bönor med ett och samma ursprung med högre surhet är bäst här.
Om du brygger med en espressomaskin måste du vara extra försiktig i de bönor du väljer. Vissa kommer att smaka bra, andra kommer att smaka fruktansvärt!

Vilken smakprofil söker jag?

Den andra frågan du bör ställa är en uppenbar fråga: vad vill du ha? Vissa kaffälskare söker vinliknande blommiga profiler för kaffebryggning, medan andra vill ha ett fylligt, jordligt och starkt ”kaffe som smakar som kaffe” som de kan lägga till mjölk till.

Vissa smakpreferenser kräver vissa typer av kaffebönor. Här är några tips för att komma igång:

Om du längtar efter ”vinliknande”, fruktiga, exotiska blommiga smaker som vanligtvis är förknippade med hällkaffe, välj ett trevligt ljust stekt kaffe med en enda ursprung och lägg inte till mjölk.
Om du vill ha något fylligt som smakar mycket ”kaffe som”, ta ett mörkrostat kaffe.

Vanliga kaffeländerHawaii kaffebönor

Kona-kaffe är dess mest populära sort. Det är populärt för sin rika smak blomtoner.

Colombia

Variationer av Arabica-kaffet kommer från Colombia och de är kända för sina kaffebönor som visar en god balans mellan surhet och kropp.

Brasilien kaffebönor

Många fylliga kaffe kommer från Brasilien och är kända för sina längre kaffebönor som gör dem perfekta för espresso.

Etiopien

Detta är Afrikas största kaffeproducent. Du kan förvänta dig kaffe som är fruktigt med rik kropp och vinliknande noter.

Kenya

Detta är den fjärde största kaffeproducenten i Afrika och känd för sina kaffebönor med full smak.

Det mesta av kaffet odlas utomhus och är känt för en rikt smaksatt kaffe.

Den tredje och sista frågan är för dig om du har vissa kaffedricksvanor eller önskningar. Du vet antagligen redan exakt vad du vill, men här är några länkar för att få några idéer:

Om du inte har någon kvarn är det inga problem. De flesta rostare maler faktiskt åt dig, så gå tillbaka och välj baserat på någon av ovanstående frågor. Om du emellertid verkligen är otålig, här är en lista över de bästa markmärken för kaffe. Men vi rekommenderar starkt att skaffa en kvarn och köpa hela kaffebönor för bästa smak.

Behöver du extra koffein? Det finns en superhög koffeinhaltiga kaffebönor som är värda att överväga. Vill du istället ha kaffe med låg koffeinhalt?

Letar du efter kaffe som är snäll mot magen? Vill du ha bilogiskt kaffe?

Bästa kaffebönorna

Här är listan på bästa kaffebönorna.

Hawaianska Kona kaffebönor

Kona är den största ön på Hawaii och är den bästa för att odla högkvalitativt kaffe. Det är det bästa kaffet i USA. Med ett utmärkt mikroklimat med en perfekt blandning av regn och sol, och bördig, vulkanisk jord, är backarna på den stora ön perfekta för odling av kaffe.

För att få tag på Kona-kaffe av hög kvalitet måste du betala en premie. Inte bara är kaffe härifrån begränsat i produktion och mycket eftertraktat, men det odlas också i USA där jordbrukare får mycket mer betalt än den genomsnittliga jordbrukaren i ett traditionellt kaffeodlingsland.

Ett högkvalitativt Kona-kaffe är definitivt värt pengarna. Undvik att vissa Kona-blandningar kan innehålla så lite som 10% av riktig  Kona. Köp alltid extra fin eftersom det är den högsta kvaliteten. Detta kaffe har en medelkropp, låg surhet och har en rik och smidig smak.

Konaakaffe erbjuder mellanrostat eller mörkrostat beroende på hur du brygger.

Indonesiska Sulawesi Toraja kaffebönor

Sulawesi, tidigare känd som Celebes, är en indonesisk ö öster om Borneo. ”Toraja” är namnet på gruppen människor som odlar och skördar kaffe i öns norra högländer.

Kaffe är ett familjeföretag på denna ö. Familjer odlar kaffe på sin egendom som ett sätt att få en ökad inkomst till sitt hushåll men det är ofta inte prioriterat, vilket är anledningen till att är kaffeinfrastrukturen inte så stark. Det kan vara anledningen till att dessa bönor inte är så vanliga.

Kaffebönor bearbetas delvis av familjen innan de säljs till en mellanhand på de lokala marknaderna. Dessa mellanhänder går sedan till de större bearbetningsanläggningarna där bönorna helt torka för att göra de till färdiga kaffebönor.

De bästa kafforna från Sulawesi är väldigt sött och komplext, med låg syrahalt, fullkropp och jordnära och växtbaserade toner.  En mellan eller mörk rostning framhäver sötman och dess fulla kropp.

Centralamerikanska Geisha kaffebönor

Få kaféer serverar dessa kaffebönor eftersom det är ett extremt dyrt kaffe och det serveras bäst som filterkaffe. Kaféer serverar främst mjölkbaserat kaffe, så det är inte vettigt för många att servera ett kaffe som bara kan drickas svart. Du har troligen aldrig smakat ett kaffe som detta förut. Det är verkligen unikt. Om du gillar ljusare, lättare kaffe är det här någonting du måste prova.

Bönorna expanderar med fukt och skapar en rik finish – så vi rekommenderar att du provar dem om du bor i en fuktig miljö för att få ut mesta möjliga av upplevelsen.

Yirgacheffe bönor från Etiopien

Yirgacheffe betraktas som helig bland det globala kaffesamhället.

Etiopien betraktas som födelseplatsen för kaffe.  Sidama är en region i Etiopien som innehåller mikroregionen Yirgacheffe.

Etiopiskt kaffe är vanligtvis våtbearbetat och producerar ett kaffe som är lätt, nästan te-liknande med komplexa frukt- och blommor.

Kaffet ger också en uppfriskande iskaffe eller cold brew. Prova en mellanrostad variant eller något mörkare för en välsmakande espresso.

Blue Mountain Coffee From Jamaica

Jamaica producerar en relativt liten mängd kaffe varje år, och inte allt kommer från Blue Mountain. Men det kaffe som växer här odlas på mycket hög höjd.

Det är extremt begränsat i produktionen och cirka 80% av varje års gröda går till Japan. Dessutom är det extremt arbetsintensivt att producera och handplocka från bergssluttningarna. Den höga höjden, svala temperaturer och vulkanjord hjälper till att resultera i en skörd som tar nästan 10 månader, vilket är mycket längre än i andra kafferegioner.

Den resulterande koppen kaffe kommer att vara välbalanserad med en fullkropp, medium surhet med en mild söt smak. Vissa säger att blue mountain skaffe är det bästa kaffet de någonsin smakat.

Med det sagt kostar dessa bönor en del, men alla som har smakat Blue Mountain kaffe tycker ja.

Många varumärken vilseleder dig att köpa deras kaffe och använder det jamaicanska Blue Mountain-namnet. Undvik blandningar och jamaicansk kaffe som är billigt.  För att kalla ett kaffe Jamaicansk Blue Mountain Blend behöver bara en mycket liten mängd kaffe vara Blue Mountain.

Drick det svart och njut av ett av de mest eftertraktade kaffe i världen.

Kenya AA kaffebönor

Kenya kaffebönor är bland de finaste i världen. Insatsen som jordbrukarna går igenom gällande rengöring och bearbetning av dessa bönor är oöverträffad.

Kanske en av de största bidragarna till kvaliteten på kenyansk kaffe är det faktum att bönderna belönas för bättre kaffe. Regeringen genomför en auktion där allt kaffe i Kenya säljs. Kaffe av högre kvalitet säljer till ett högre pris, vilket ger jordbrukarna ett incitament att förbättra sin gröda.

”AA” är den största storbönan, följt av ”AB”. I Kenya, desto större desto bättre. Leta alltid efter ’AA’. Dessa kaffe kännetecknas av söta fruktiga noter, en vinig surhet och en sirapskropp. På grund av bearbetningen är dessa kaffe bland de renaste i världen.

Peaberry bönor från Tanzania

Ett Peaberry-kaffe är en enda, rund kaffeböna i kaffekörsbäret. En vanlig kaffekörsbär innehåller 2 bönor, sida vid sida, var och en med en platt sida. Peaberryen är ensam inne i körsbäret och formas annorlunda.

På grund av den runda formen och det faktum att dessa bönor är tätare än de flesta kaffebönor, rostas de mer jämnt. För att få en hel del peaberrybönor krävs en noggrann handsortering för att skilja dem från sina motsvarigheter till halvbönor. Denna ökade arbetskraft ökar kostnaden.
Peaberry finns från många regioner men Peaberry bönor från Tanzania är populära eftersom de tenderar att ha en ljusare surhet, medium kropp och anteckninoter av brunt socker och subtil fruktighet.

Mörkrostade Sumatra Mandheling från Indonesien

Detta kaffe är uppkallad efter Mandheling-folket som en gång odlade kaffe i norra Sumatra. Kaffe från detta område tenderar att ha lägre surhet med en söt, slät kropp. Kaffet kan variera i smak från kakao och tobak till jordnära och örtartade. Många väljer att mörkrosta Sumatra-kaffe för att förbättra sötma och dess nästan kryddig smak.

Kaffe från Sumatra som helhet bearbetas vanligtvis med en hybridmetod. Denna bearbetningsmetod är kanske den största faktorn i utfallet av kaffesmaken.

På grund av sin fulla kropp och låga surhet passar kaffet mycket bra i en fransk press.

Arabica eller Robusta?

Arabica-bönor är mycket överlägsna Robusta när det gäller smak och kvalitet. De odlas ofta vid högre höjder vilket ger bönorna mer tid att utveckla sin smak. Robusta bönor innehåller mer koffein än Arabica. De är också mycket mer sjukdomsbeständiga och ger en större skörd. Det är därför bönder fortfarande gillar att odla Robusta, även om de säljer till ett mycket lägre pris.

Robusta odlas för företag som producerar snabbkaffe och andra blandade livsmedelsbutiker av lägre kvalitet. Du skommer antagligen inte se ett rosteri som stolt marknadsför sitt Robusta-kaffe, så håll dig borta från det om du är en riktig kaffeälskare.

Surhet eller bitterhet

Kaffe är naturligt surt men det är inte en dålig sak. Surheten är bra eftersom det ger kaffe sin naturliga smak. Men olika bönor har olika surhetsnivåer och vissa människor är känsliga för dessa syror. Den surhet som finns i kaffe har mer att göra med smak i motsats till pH 2, även om många påstår att surhet i kaffe kan orsaka matsmältningsproblem.

Kaffe från Afrika kännetecknas vanligtvis av en högre surhet, med fruktiga eller blommiga smakar. Kaffe från platser som Brasilien eller Sumatra tenderar att ha en mycket lägre surhet med kakao och nöttoner.

Surheten påverkas starkt av höjden som de växer på. Kaffe som odlas i lägre höjder har i allmänhet lägre surhetsnivåer.

Bitterhet är resultatet av bryggning. Alltför bittert kaffe är dåligt. Om du drar ut för mycket ur det malda kaffet blir resultatet en hård, bitter smak. Detta händer vanligtvis när din malstorleken är för fin, eller om du överbrygger. Partiklarna är mindre, så vattnet kan röra vid mer av kaffet och i slutändan extrahera mer av det.

Så i sammandrag: bitterhet i kaffe är något du kan undvika genom att brygga ordentligt. Syra i kaffe är naturlig och kan inte undvikas. Men du kan ”täcka” en del av surhetsgraden med en mörk rost, eller genom att välja låg-syrliga bönor.

Single Origin eller blandningar?

Många kaffeföretag erbjuder kaffe med ett enda ursprung samt blandningar.

Single origin, ett ursprung,  betyder helt enkelt oblandat. Det är ett kaffe från en specifik region. En blandning betyder därför olika bönor, blandade i ett paket.  Du vill inte förstöra ett vackert filterkaffe med ett enda ursprung från genom att lägga till mjölk. Därför går det bra att dricka blandat om du ändå ska ha mjölk i det.

Blandningar är utformade för att skapa en balans när det gäller smak, kropp och surhet. En rostare kan blanda ett kaffe med en hel kropp med ett annat kaffe som har mycket ljusa smakprov för att få det bästa av båda kaffebönorna i en kopp.

Om rostaren är oerfaren kan de smälta in för att dölja dåligt rostade bönor bland vanliga bönor. Håll dig till rostare som har ett gott rykte.

En anledning till att kaffe blandas i den kommersiella världen kan vara användningen av kaffe av lägre kvalitet i blandningen
Denna praxis är vanligt i industrin som säljer dyra kaffebönor.

Ett ursprung är ett bra val när du planerar att dricka ditt kaffe svart. Blandningar är bäst för espressobryggning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen