Så Motverkar du att Kycklingen Blir Torr!

Vi har alla lagat kyckling. Rätt tillagad kan den vara utsökt. Kyckling är enkelt kött att laga, men det är också ganska lätt att laga på fel sätt.

Lyckligtvis kan du undvika överkokning av din kyckling när du har identifierat de faktorer som leder till att det händer. När du identifierat dessa faktorer bör du kunna tillagaperfekt kyckling varje gång utan att göra den torr samt några av de bästa sätten att förhindra att din kyckling översteks.

Överstekt kyckling?

Är det okej att äta torr och gummiaktig kyckling? Det är en vanlig fråga som dyker upp på grund av hur lätt det är att översteka eller grilla den. Svaret är ja, men den är inte alls lika trevlig och god som perfekt tillagad kyckling.

Överkokt (en term som vi fortsättningsvis använder för att referera till överlagad kyckling, oavsett hur du väljer att tillaga den) är vanligtvis mycket torr och svår att tugga. I fetare styckningar av kycklingkött kan det kännas som om du tuggar på gummi. Färgen ändras också. Istället för att vara vit och levande kan köttet se tråkigt och nästan gulaktigt ut.

Det är dock helt säkert att äta. Det smakar bara inte så bra och strukturen är inte lika härlig.

Vad får din kyckling att bli torr?

Det finns några viktiga faktorer som får din kyckling att överkoka. Här är en detaljerad uppdelning av varje faktor.

Överkokning

Detta borde vara uppenbart för de flesta. Det tar inte så lång tid att laga kyckling när du förbereder den ordentligt, men många lagar mat mycket längre än de behöver eftersom de är rädda för salmonella. När ett kycklingbröst är ordentligt berett tar det bara några minuter på varje sida att tillaga det helt. Om du är lite tveksam till att äta kyckling som tillagas snabbt, köp en termometer. Du vill inte äta rå kyckling, på samma sätt som du inte vill äta överkokt kyckling.

Plötslig temperaturförändring

En plötslig förändring av temperaturen på din grill eller panna kan snabbt göra att all fukt från kycklingen försvinner. Du vill laga den vid hög temperatur och du vill behålla den höga temperaturen under hela tillagningsprocessen.

Torrhet på ytan

Detta är inte en stor sak om du har hela bitar kyckling. Huden hjälper köttet att behålla fukten och det ger en sköld som skyddar köttet under hela tillagningsprocessen. Ben hjälper också köttet att behålla fukt på insidan.

Men när du arbetar med skinnfria köttbitar finns det inget som skyddar köttet medan det tillagas, och det förlorar mycket saft. Saftigheten försvinner när den tillagas, därför du måste förbereda den ordentligt och du måste laga den snabbt.

Här är några tips som hjälper dig att laga din kyckling ordentligt för att motverka att din kyckling blir torr.

Förbered kycklingen ordentligt

Innan du börjar laga kycklingen måste du ta dig tid att förbereda den ordentligt. Med benfria och skinnfria köttbitar finns det några steg du måste ta.

För det första finns det fetare delar och smalare delar. Du vill jämna ut köttet innan du lagar det. Det mest grundläggande sättet att göra detta är att ta bort filén från bröstköttet och sedan dunka köttet tills det har en tjocklek

Om du använder ett köttstycke som inte kommer från kycklingens bröstområde kan du dela det och sedan lägga det platt. Det är vanligtvis inte nödvändigt om du följer alla andra steg ordentligt.

Oavsett vad du gör måste du klappa köttet torrt med en pappershandduk innan du utsätter det för värmen. Den tillagas inte på det bästa sättet om den är blöt.

Laga köttet vid hög temperatur och laga det snabbt

Du vill få kycklingen att tillagas under så lite tid som möjligt. Du vill inte att den ska stå och puttra efter att den redan är färdig, eller så torkar den ut.

För att göra det vill du tillaga den vid mycket hög temperatur. Det är vanligtvis exakt motsatsen till vad du vill göra med en grill, men det är nödvändigt när du lagar kyckling. Glöm inte att kontrollera köttets temperatur efter att det har vilat. Underkokt kyckling kan vara dödlig, och det är mycket värre än gummiliknande kyckling.

Bada kycklingen

Om ditt kött är riktigt torrt kan du låta det bada i vatten ett tag. Naturligtvis är det nog inte vad du vill göra om du grillar, men det är bättre än att slösa bort en massa kyckling.

Att låta den sitta i en enkel kycklingbuljong för att göra den mer fuktig och trevlig kommer motverka att den blir torr men också förbättra smaken.

Sås

Såser är bra för att maskera dåliga texturer, smaker, och motverka torr kyckling.

Om du torkar ut din kyckling kan du enkelt servera den med god sås. Såsen döljer den torra kycklingen och får det att smaka bättre. Det är dock bara en konstgjord förbättring. Den faktiska kycklingen kommer fortfarande att vara torr, men det blir inte lika märkbart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen