22 Enkla Men Effektiva Matlagningstips

Att äta är vårt mest grundläggande mänskliga behov. Men det är en enorm skillnad mellan att äta för att överleva, och att samtidigt njuta medans man äter. Det är med andra ord stor skillnad mellan mat och mat.

Ett problem för många är att det krävs kunskap för att laga mat, och därför blir många beroende av restauranger, snabbmat, och snacks. Men utemat är både dyr och inte alltid så nyttig.

För att hjälpa dig med att laga godare mat och både föbättra och förenkla din matlagning i köket har vi skapat en guide med våra bästa enkla men effektiva matlagningstips.

Enkla men viktiga kökstips för godare och bättre mat(lagning)1. Örter som ska vara gröna och bör köpas färska

Med det möjliga undantaget av torkad oregano är örter alltid bättre färska. De är också billiga och tillgängliga nästan var som helst. Köp i synnerhet alltid färsk persilja, basilika, koriander, timjan, dragon eller gräslök om du kan. Det är en bra idé att alltid ha dem i kylskåpet och tillgängliga och färska när du än behöver. De torkade versionerna av dessa kryddor är OK om de inte är alltför gamla, men de är väldigt känsliga och burken kommer förmodligen att bli dålig innan du hunnit använda den så många gånger.

2. Undvik kryddstänger

Om du vill att kryddor ska hålla sin smak, och inte tappa smaken, bör du undvika kryddstänger. Kryddorna går enkelt sönder, och när deras färg börjar bli tråkig har de förlorat mycket av sin smak. Det finns flera torkade kryddor som är ovärderliga i köket, men du bör köpa dem som du behöver och i små mängder om du inte använder dem ofta, för att försäkra dig om att de är fräsha och smakrika. Det är bättre att köpa en kvarn och mala de kryddor dy behöver.

3. Torka kött, baljväxter och grönsaker innan du tillagar dem

Vatten och värme skapar ånga, så när du försöker laga något som fortfarande är blött kommer det inte att stekas och rostas ordentligt. Kött bör läggas på pappershanddukar innan du kastar det i pannan, kikärter kan dräneras i ett durkslag och sedan torkas på en handduk innan de läggs på pannan. Detta gäller även för grönsaker.

4. Sätt inte lock på pannan

Oavsett om du bakar eller steker en stek, är det viktigt att undvika att sätta lock på pannan. På samma sätt som när grönsaker eller proteiner tillagas medan de är fuktiga, ångar dem istället för bryns, och detta är inte det du vill uppnå, eller hur?

5. Rengör och diska

Istället för att stapla varje skål och redskap du använde för att laga en måltid i diskbänken så är ett tips är att rengöra och diska allt eftersom. I stället för att lämna grönsaksbeslag och skal i diskhon, brukar det vara enklare att diska lite i taget, och undvika enorma berg. Detta motverkar att du skjuter upp diskningen, men det gör också att de redskap du behöver finns tillgängliga.

6. Använd frysen

Du vet redan att många råvaror i grund och botten kan hålla mycket länge i frysen. Men om du får plats i frysen kan du också placera ett antal andra ingridienser som underlättar ditt liv. Fryst ingefära förblir färsk väldigt längre, och den är även enkel att riva när den är fryst.  Tomatsås och andra såser kan frysas i isbitar och lätt tinas upp för ett recept. Du kan också frysa kakor,  pajdeg, äggvita och äggulor och grönsaksbeslag, och mycket mer, och använda dem när du behöver. Detta förenklar din matlagning och gör det lättare för dig att laga god mat.

7. Undvik överkokning

Överkokta grönsaker blir smaklösa, överkokt kött är segt och tråkigt, överkokt pasta blir extremt tråkig och livlös. Med andra ord är överkokt mat dålig mat. Lär dig konsten att ta av maten från värmen strax innan den är klar och låt den avsluta tillagningen med sin inre temperatur. Du kan alltid koka längre, men du kan aldrig laga någonting mindre.

8. Salt, vinäger, eller olivolja kan vara lösningen

Om du har en rätt som du tycker är nästan perfekt men som du anser saknar något, kan det vara bristen på salt. Även om över-saltad mat verkligen smakar dåligt, är under-saltad mat intetsägande och tråkig och en liten skvätt av salt kan ofta rädda en maträtt.

Om du fortfarande tycker att du har lagt tillräckligt med salt men något fortfarande saknas, kan du prova en liten stänk av vinäger eller citron  för att göra smaken ljusare. Du kan även testa att lägga till olivolja. Det hjälper speciellt om maten är något torr.

9. Frukt ska inte förvaras i kylen

Kylskåp gör smaken på de flesta frukter tråkigare. Så om du har köpt frukt som inte behöver som inte behöver vara i kylen, lämna den ute. De flesta frukter inklusive äpplen, apelsiner, päron och bananer hör inte i kylskåpet såvida du inte planerar att äta dem snart.

11. Läs hela receptet först

Om du lagar mat från ett recept är det bästa tipset vi kan ge dig att läsa igenom hela recepted noggrannt innan du börjar laga mat, men även under. Detta kommer inte bara att hjälpa dig att få en bättre förståelse för hur resultatet ska se ut och smaka, du kan också fastställa vilka krukor, kokkärl och verktyg du behöver, samt fånga viktiga instruktioner vilket gör att du kan förbereda dig bättre.

12. Slipa alltid knivarna

Var inte rädd för vassa knivar. Tråkiga och slöa knivar har konstant visat sig vara farligare. De är mer benägna att glida när du skär, vilket gör att risken att skära dig är högre än med en vass kniv. Om du ser till att hålla knivarna skarpa, bör du också lära dig hur du håller en kockkniv ordentligt, liksom hur du skär maten.

Det finns tre grundknivar som gör att du kan förbereda nästan vad som helst i köket: En kniv, en kockkniv och en snidkniv.

Kockens kniv är vad du antagligen kommer att använda minst 90% av tiden. Det är en heltäckande kniv som är perfekt för huggning, skärning, skärning och skärning. Den mindre parningskniven är bra för små detaljerade arbeten såsom skalning. Och naturligtvis är snidkniven bra för att skära tillagat kött och även skära upp bröd.

När det gäller knivar, se till att göra ditt bästa för att göra enhetliga snitt. Oavsett om du hugger, tärnar eller hackar, se till att dina snitt är lika stora. På så sätt kommer maten att slutföra matlagningen samtidigt. Om du hugger av en lök och vissa bitar är stora och några små, kommer du att hamna antingen undercooking de stora bitarna eller bränna de små bitarna.

13. Smaka av ofta

Detta är viktigt. Smaka av och krydda enligt behov under tillagningens gång. Salt är nyckeln till att få matens smak att bli tydlig och underbar. De flesta recept kommer att säga till när du ska lägga till salt och eventuellt peppar, men det är en bra tumregel att lägga till minst en nypa eller två när du börjar laga mat, och lite i slutet.  Här är det din smak som avgör, så smaka av regelbundet för att känna när det är perfekt.

14. Skaffa en salladsslunga

Vissa säger att salladsslungor är onödiga. Visst, den är jobbig att rengöra, men en salladsslungatvättar av sallader, örter och grönsaker och torkar dem så mycket och så effektivt som möjligt. Perfekt för härliga sallader.

15. Rulla citrus för att få ut mer juice

Ibland behöver du bara tillsätta citrus för att ta en rätt till nästa nivå. För att få ut mest saft ur din citrus, rullar du den på en skärbräda innan du skär i den. Detta frigör juice.

16. Använd rätt pannor

När ett recept säger att du ska använda en viss typ av stekpanna, använd den pannan. Om du bara äger en nonstick-panna, är det bästa tipset att vänta på en bra utförsäljning i en köksbutik, sedan köpa dig en rostfri stålpanna och en gjutjärnspanna.

17. Skärbrädor

Undvik skärbrädor av glas och sten. De kommer att göra dina knivar slöa extremt snabbt. De bästa skärbrädorna är tillverkade av antingen trä- eller plastkomposit. De är båda snälla mot dina knivar, och har god hållbarhet.  Skärbrädor i plast är också bra eftersom de vanligtvis går att diska i diskmaskin.

18. Förvara citrus och ingefära i kylen

Förvara alltid citrusfrukter och ingefära i kylen. Citrusfrukter ska vara spänstiga och friska, men om du har de stående utomhus i rumstemperatur blir de fort slöa.  Samma sak för ingefära.

19. Ju mjukare det är, desto tidigare bör du använda det

Olika produkter har olika lång hållbarhet.  En generell regel är att desto mjukare den är, desto kortare är dess hållbarhet. Prioritera sallader, spenat och andra mjuka grönsaker; gurkor; paprika; körsbärstomater; broccoli och blomkål. Spara dina potatis och sötpotatis, kål, morötter, fänkål och till och med hårdgröna grönsaker som grönkål under de senaste dagarna innan du går tillbaka till livsmedelsbutiken.

20. Mät ingredienser på rätt sätt

I de flesta kök använder vi koppar och skedar för att mäta volym istället för vikt. Det här fungerar bra med välsmakande recept, men det är mer ett problem när du bakar eftersom exakta mätningar behövs för reproducerbara perfekt resultat.

Densitet spelar också in med olika livsmedel, särskilt med olika typer av mjöl. Slutligen luftas vissa livsmedel lätt eller kompakt med mer tryck. Alla dessa saker kan påverka de faktiska ingrediensmängderna som läggs till i ett recept.

Det första du ska göra är att se till att använda rätt verktyg för jobbet:

Torra ingredienser som mjöl, örter, hackade ingredienser, socker eller tjocka och viskösa livsmedel bör mätas med en mätkopp.
För små mängder såsom 1 matsked eller lägre, använd mätskedar om de är torra eller våta.

Använd en vätskemätkopp med tydliga markeringar för alla vätskor, se till att hälla på en plan yta.

För knepiga ingredienser som mjöl, socker eller kakao, använd dopp- och sopmetoden. Jag tycker att det ger mindre variation. Doppa helt enkelt mätkoppen i påsen eller behållaren, använd sedan en rak kniv för att sopa bort överskottet.

För att ta din matlagningsrepertoar till nästa nivå använder du en digital köksvåg. En digital våg verifierar att mängden är densamma varje gång för mer konsekventa resultat.

21. Ingridienser är allt

Har du någonsin smakat en riktigt enkel maträtt på en restaurang och undrat varför den smakar en miljon gånger bättre än när du gör samma sak hemma? Sanningen är faktiskt att i flesta fall beror detta inte på att kockarna har ett eget hemligt recept utan istället att de bara använder råvaror av högsta kvalitet, med perfekt mogna ingredienser.

Bra restauranger är extremt noga med att köpa det bästa av varje ingrediens. De hoppas inte bara på mogna tomater eller bär, de kräver dem. Tyvärr är de flesta matbutiker inte ideala för detta.  Det kan många gånger vara svårt att hitta perfekta ingridienser i matbutiker, speciellt när det kommer till frukt och grönt.

Gör ditt bästa för att handla på jordbruksmarknaderna eller direkt från gårdar såsom gårdsbutiker. Bra bönder är stolta över vad de odlar och producerar. Det är nästan garanterat att deras produkter kommer att smaka bättre. Och de kommer bara att sälja vad som är i säsong.

22. Låt alltid köttet vila innan du skär i det

När du lagar kött börjar muskelfibrerna och proteinerna att krympa och pressa ut fukt. Om du omedelbart skär en bit kött kommer den fukt som har pressats ut från muskelfibrerna att rinna ut.

Därför, låt köttet vila i 15 till 20 minuter innan du skär i det. Vid denna tidpunkt börjar fibrerna suga upp lite av fukten, vilket betyder mindre fuktförlust när du skär i den. Så ha tålamod, ge det tid, så kommer din biff att ha en mycket högre chans att komma ut mör och saftig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen