Smarta Matförpackningar – Framtidens Paketering

För att ett livsmedel ska nå fram till en konsuments tallrik från gården måste ett stort antal steg tas i en komplex försörjningskedja. Från skörd och bearbetning till förpackning och distribution, processen bakom produktionen av mat är långt mer komplex än vad de flesta inser.

För att säkerställa att varje livsmedel är av lämplig kvalitet och säkerhet har standarder implementerats och mycket omsorg och innovation har ägnats åt framsteg i förpackningen. Att skapa en smartare, mer hållbar livsmedelsförsörjningskedja har alltid varit en process av framsteg och revidering.

Utvecklingen av matpaketering går framåt med stormsteg och nya, smarta paketeringslösningar introduceras i en allt snabbare takt. Men vad är smarta matförpackningar? Och vad är fördelarna? Det ska vi reda ut i denna artikel.

Teknik som används i livsmedelsförpackningar

Tekniken har skapat nya möjligheter när det kommer till effektiva, säkra förpackningar som kan hjälpa till att få matprodukter från jord till bord, bevara matvaror och avsevärt minska avfallet, från smarta butiksförpackningar som håller längre till en smart hamburgerbox för snabbmatskedjor. Vanligtvis är dessa smarta förpackningstekniker uppdelade i två kategorier – intelligent förpackning och aktiv förpackning.

Intelligenta förpackningars primära syfte är att övervaka produktens status genom att mäta och tolka både interna och externa faktorer. Denna information relateras sedan till ett externt gränssnitt, vilket gör det möjligt att göra ändringar i försörjningskedjan vid behov.

Intelligent förpackning använder en mängd olika tekniker, såsom mognadsindikatorer, gasdetektorer och radiofrekvensidentifieringsanordningar.

Aktiva förpackningar, å andra sidan, är teknik som kan reagera på miljön och den information som förmedlas av intelligenta förpackningar.

Sådana förpackningar används för att aktivt anpassa sig till förändrade förhållanden, och därigenom bibehålla kvaliteten på livsmedelsprodukterna och säkerställa att de håller sig fräscha under de olika stadierna av försörjningskedjan. Teknikerna som är förknippade med denna form av förpackning inkluderar inbyggda system som används för att undvika förstörelse, till exempel sådana som antingen kan absorbera eller frigöra ämnen som påverkar färskheten.

Kartonger och förpackningar för burgare och takeaway

Eftersom förpackningar för takeaway är förpackningsindustrins största verksamhetsområde, ligger den globala industrin på 900 miljarder dollar per år på toppen när det kommer till matförpackning.

Matleveranser och hemleverans har ökat under det senaste decenniet. Med smartphone-appar kom en sömlös, centraliserad form av on-demand-mat hem till dörren. 

Takeawayförpackningar är nu mer mångsidiga än tidigare, och det finns många olika typer av takeawayförpackningar tillgängliga för restauranger. Dessa kan vara allt från biologiskt nedbrytbara material som trä, papper och kartong, till återvunna material som polypropen och PET.

Engångstakeawayboxen för hamburgare är en perfekt produkt för restaurangbranschen, inklusive cateringtjänster och foodtrucks för takeaway-förpackningar.

Dess hårda kartongkonstruktion är ett idealiskt sätt att isolera maten, så att den håller sig varm och fräsch. Strukturen gör att maten förblir intakt. Tack vare det praktiska locket förblir burgarlådan tätt stängd.

Vanliga kartonger och förpackningar för takeaway

Din pizza blir kall, din dricka har spillt över din burgare eller ditt kaffelock har smält. Om något av dessa förpackningsproblem inträffar i ditt företag kommer du att ha missnöjda kunder och dåliga onlinerecensioner. Rykten kan skadas på grund av fel förpackning, så det är viktigt att göra rätt val när det kommer till ditt varumärke. Förutom att välja rätt funktionalitet finns det många marknadsföringsfördelar med förpackningar med eget tryck eller specialtillverkade förpackningar jämfört med neutrala standardförpackningar. Tänk på följande när du fattar dina beslut för att välja kartonger och förpackningar för takeaway:

Förpackningar som ser bra ut och bara fungerar

Ärligt talat juiceflaska Rätt förpackning säkerställer en fantastisk kundupplevelse (som kan leda till mer försäljning) på följande sätt:

  • Temperaturkontroll och skyddande egenskaper säkerställer att maten ser bra ut, smakar och luktar fantastiskt
  • Säkert för konsumenterna: ingen beblandning tack vare skyddande lager, beläggningar och tätningar
  • Visar gemensamma värderingar: konsumenter väljer varumärken som speglar deras egna värderingar – välj förpackningar som visar dina prioriteringar
  • Ökar produktvärdet: konsumenterna kommer att betala mer för högkvalitativa produkter, och det inkluderar snygga, hållbara förpackningar
  • Utökar ditt varumärke: med anpassade mönster som märks på gatan kan du skapa budskap och designer som ökar medvetenheten på dina takeaway förpackningar

Material

Många människor miljövänliga produkter, vilket innebär att de flesta företag har varit tvungna att anpassa sitt tillvägagångssätt och de produkter de erbjuder för att möta denna efterfrågan.

Om du är en företagsägare som vill bygga positiva relationer med dina kunder, kommer det att gå långt när du visar att du på ett ansvarsfullt sätt köper in dina produkter.

Att använda kartonger för hämtmat kan vara det bättre alternativet för ditt företag. Detta kommer att ge dina kunder fler sätt att göra sig av med sina förpackningar.

Välj förpackning som kontrollerar temperaturen

Det finns inget värre än att beställa soppa, pizza eller annan takeaway mat och sedan när det är dags att äta så är det kallt. Faktum är att 60 % av matgästerna anser att kvaliteten, färskheten och temperaturen på sin mat är ”den mest kritiska faktorn för att beställa hemleverans.” Helst bör varm och kall mat förpackas separat så att varje rätt kommer till den temperatur den är tänkt att avnjutas vid.

Vanliga material för takeaway förpackningar

Frigolit är en fantastisk isolator som hjälper till att kontrollera temperaturen på varma och kalla livsmedel. Även om det är billigt, är det mindre bra för miljön.

Plast är starkt och ger utmärkt skydd för mat. Men plast håller också fukt bra, vilket snabbt kan leda till fuktig mat. Plast är dock inte särskilt miljövänligt.

Aluminium/folie har fördelarna av att vara hållbara, täta, och icke-absorberande. Den håller också värmen bra, vilket gör den perfekt för mat som burritos och grillade smörgåsar. Nackdelen är att materialet inte är lämpligt för mikrovågsugn och är lite dyrare.

Papper/kartong är biologiskt nedbrytbart, kostnadseffektivt, lätt att skräddarsy designer, och robust när det är korrekt vikt. Många restauranger som erbjuder pizzaleveranser använder wellpapplådor som ger värmeisolering och reglerar temperaturen. Lådan stängs ordentligt för att minimera mängden värme som släpps ut och har små hål på sidan, vilket gör att lite luft kan komma ut. Detta förhindrar kondens och gör att pizzan inte blir blöt.

Hållbara förpackningsalternativ, som sockerrör och bioplaster, är ofta dyrare, men mycket bättre för miljön.

Hur intelligent och aktiv förpackning hjälper mat

Förlust av mat under processerna mellan produktion och konsument är ett enormt problem som leder till överdrivet slöseri. En oroande hög andel av världens livsmedelsförsörjning går förlorad varje år, delvis på grund av förpackningsrelaterade problem.

Med den information som genereras av intelligenta förpackningar kan man få mer insikt i var det genereras mest avfall, vad som bidrar till nämnda avfall och vilka åtgärder som kan vidtas för att komma till rätta med problemen. Denna information är ovärderlig när det gäller att utveckla nästa generations livsmedelsförpackningar och att förbättra leveranskedjan för att bli mer effektiv.

Intelligenta förpackningar hjälper också till att lokalisera möjligheter för aktiv förpackning att göra en påtaglig skillnad i försörjningskedjan. Till exempel kan mer avancerade temperaturkontrollerade miljöer implementeras för att inte bara hjälpa till att bevara ömtåliga livsmedel utan också arbeta mot hållbarhet genom att använda den senaste energieffektiva tekniken. Andra förpackningstekniker, såsom design som innehåller nya, mer effektiva material, används också för att säkerställa att matsvinnet minskar över hela världen. Men även för att minska förpackningarnas miljöpåverkan och göra de mer hållbara.

Utmaningarna med att använda smarta förpackningar

Det råder ingen tvekan om att smarta förpackningar är framtiden för livsmedelsförsörjningskedjan. Det finns dock flera utmaningar mellan de teknologier som utvecklas och integreringen av dessa tekniker i leveranskedjan på något meningsfullt sätt.

Förstörelsen av mat är allt annat än enkel och kan framkallas och främjas av en mängd olika faktorer. Som sådan kan teknologier kunna minska vissa orsaker till matsvinn, men betydande framsteg krävs innan varje orsak till slöseri kan åtgärdas.

Även när dessa teknologier utvecklas och görs tillgängliga kommer det att bli exponentiellt utmanande att integrera dem i leveranskedjan på grund av det globala nätverkets omfattning, skala och komplexitet. Livsmedelsförsörjningskedjan är så väletablerad att en förändring av mycket viktiga delar av dess existens skulle ta betydande tid och engagemang.

Dessutom kan smarta livsmedelsförpackningar vara oöverkomliga. Medan matsvinnet är en enorm belastning på den ekonomiska sidan av livsmedelsindustrin – för att inte tala om de humanitära effekterna – kan kostnaden för smarta förpackningar för närvarande uppväga fördelarna, som att minska matsvinnet. Därför måste många av de teknologier som är förknippade med smarta förpackningar vara mer lättillgängliga och billiga för att kunna anammas brett.

Smarta förpackningar är utan tvekan en integrerad del av distributionen av matvaror för en säkrare och effektivare livsmedelsförsörjningskedja. I takt med att fler tekniker utvecklas och befintliga alternativ blir mer kostnadseffektiva kommer integrationen av smarta förpackningar att bli vanligare, och världen kommer att se en högre kvalitet och mer hållbar försörjningskedja växa fram.

Vad är smarta förpackningar?

Smarta förpackningar har fått allt större uppmärksamhet för de många sätt som det förändrar konsumentproduktsförpackningsindustrin och förpackningsindustrin som helhet. Så vad menar vi när vi pratar om smarta förpackningar?
Smarta förpackningar hänvisar till de framväxande teknologierna inom förpackningsindustrin som ökar både konsument- och företagsnyttan, samtidigt som det ökar enkelheten att komma åt och spåra informationen kring produkter och företag.
Denna ökade användbarhet kommer som ett resultat av ökad informationsspårning och delning som ges till konsumenten, resulterar i en möjlighet att lära sig mer om de företag och produkter konsumenter köper ifrån och använder. På affärssidan kan smarta förpackningar användas för att lära sig mer om de konsumenter och marknader företag säljer till samt att ge en mer personlig, unik och tillgänglig upplevelse för konsumenten att engagera sig i ett företags varumärke.

Framtidens förpackningar

Även om smarta förpackningar fortfarande är i sin tidiga tillväxt, är den potentiella tillämpningen och fördelarna med att integrera denna nya förpackningslösning enorma. Som namnet antyder erbjuder smarta förpackningar möjligheten att paketera med utökade funktioner. Den innehåller alla möjliga tekniker som är avsedda att uppnå mer än bara förpackning.
Detta leder till fördelar för både konsumenter och företag som distribuerar produkter. Konsumenter drar nytta av ökad tillgång till produkt- och företagsinformation, medan företag kan reda ut ineffektivitet och få mer kunskap om en produkts resa och användning.

Fördelar med smarta förpackningar

Insikt för kunder

Med teknologier som QR, RFID och NFC erbjuder intelligenta förpackningars större möjlighet för kunder som kan användas för att lära sig mer om den köpta produkten. Att skanna en QR-kod på till exempel ett matpaket kan ta kunden direkt till en sida med alla kostfrågor, ingrediensinformation och näringsvärde. Ett annat exempel är en egenutvecklad teknikförpackning som kan leda kunder till diverse guider och användarmanualer som är tillgängliga via deras smartphones.

Kvalitetskontroll

Med avancerade sensorer och indikatorer kan förpackningar utformas för att hjälpa till att övervaka en produkts tillstånd och indikera om den är bra eller har blivit dålig. Vissa förpackningar kan öka hållbarheten genom att ta bort oönskade partiklar eller liknande.

Resultatet är enklare tillgång till kvalitetsprodukter från tillverkaren. Smarta förpackningar resulterar också i mer hållbara lösningar.

Håll dig relevant med dina kunder

För ett företag är det oundvikligt att investera i ny teknik. Den stora uppgiften är att fastställa idealiska metoder och tekniker som kommer att påverka verksamheten och kunden positivt. Smarta förpackningar erbjuder en mycket bättre shoppingupplevelse. Naturligtvis kommer kunderna att söka efter bättre teknologier och upplevelser, vilket innebär att smarta förpackningar är här för att stanna. Att investera i smarta förpackningar är ett sätt att lyfta fram ditt företag som tekniskt avancerat och fånga kundernas uppmärksamhet.

Tillbaka till toppen