6 Bästa Tips för att Förbereda dig Inför Högskoleprovet

Högskoleprovet kan vara ett av de viktigaste proven som genomförs varje år i Sverige. Att lyckas väl på högskoleprovet kan ge fantastiska möjligheter för framtiden vilket är varför tiotusentals gör provet vid varje skrivtillfälle, som normalt är två gånger per år. Och detta är inte så konstigt när över en tredjedel av alla sökande kommer in på högskolan med hjälp av resultaten från deras högskoleprov.

Med det sagt vill du se till att du ger dig själv de bästa förutsättningarna möjligt för att lyckas och prestera så väl som möjligt.

Du kanske har gått på högskolemässor, tittar på hemsidor, och äntligen hittat din drömhögskola. Högskoleprovet är för många en fantastisk möjlighet att komma in, men med detta kan också stor press och stress uppkomma. För att öka dina chanser att lyckas och öka chanserna att prestera så väl som möjligt är förberedelse allt. Låt oss ta en närmare titt på några av de viktigaste sätten som du kan förbereda dig.

1. Plugga och studera

Det finns inte många genvägar när det kommer till att lära sig. Det handlar om att plugga konsekvent och regelbundet.

Du kan börja med att läsa igenom gamla högskoleprov och plugga på gamla frågor som har använts i tidigare högskoleprov.

Det finns massor av Facebook-grupper, forum eller hemsidor där högskoleprovet diskuteras och du kan få hjälp med ämnen att plugga på. Bland de mest populära är onlineutbildninghemsidor som skapar kurser där du kan plugga på frågor som liknar de som sannolikt kommer att komma på högskoleprovet. Som du vet, desto mer förberedd du är, desto bättre kommer det att gå.

Prata även med andra – vänner, bekanta, och använd till exempel i Facebookgrupper. Högskoleprovet diskuteras ofta flitigt i olika grupper och du kan få värdefull information och kunskap där. Elever som har lyckats väl på högskoleprovet är ofta väldigt glada över att dela med sig av sina erfarenheter till andra.

I utbytet med andra studenter hittar du ofta sammanfattningar och lärotips. Du kan också få värdefulla tips om hur du bör tänka kring provet och hur du ska sätta igång när du väl sitter i skrivsalen.

När man förbereder sig för högskoleprovet tillsammans med andra blir det mycket enklare och roligare.

2. Skapa en studierutin

Det går inte att komma ifrån att du måste plugga inför ett högskoleprovet för att lyckas väl. Det är helt enkelt så du lär dig. Men det finns olika sätt att plugga som är mer eller mindre effektiva.

Du kanske precis har slutat skolan och vill njuta av ditt sommarlov, eller så kanske du fortfarande har tankarna på träning och jobb. Hur som helst kan det vara svårt att tillgodose ytterligare studietimmar. Därför bör du skapa en långsiktig plan för provförberedelser och inte vara naiv när du förbereder dig inför högskoleprovet. Detta kommer att säkerställa att du börjar plugga tillräckligt tidigt.

Skriv ner hur mycket tid du kan undvara och på vilka dagar. Sätt sedan upp dig delmål: När vill du vara klar med vilka delar och ämnen? Att plugga konsekvent under en längre tid är oftast bättre än att stressplugga under en kortare tid.

Med en plan kan du också få en bra överblick över hur mycket det finns att lära och öva på respektive ämnen. Detta är ofta bra eftersom det ger ordning och struktur i ditt pluggande.

3. Leta efter specialkurser

Som diskuterat tidigare finns det fantastiska specialkurser för högskoleprovet som har blivit väldigt populära bland många som gör högskoleprovet. Varför? Helt enkelt för att de fungerar!

Framförallt onlinekurser för högskoleprovet har blivit populära av den anledning att de gör det möjligt att plugga när som helst, var som helst.

På kurserna får du inte bara värdefull information, utan också mycket expertis om hur du bäst tar dig an uppgifterna. Har du bara problem med ett delområde kan du undersöka om det också finns erbjudanden för detta (t.ex. för mattedelen).

Det kan också vara bra att plugga på ett sätt där du simulerar högskoleprovet. På så sätt är du inte riktigt lika nervös och pressad när det är dags.

Om du inte vill gå en hel kurs eller inte hittar det du letar efter, prova en handledare. Det kan vara någon som redan har klarat provet eller är expert på området. Med rätt handledare kan du klargöra alla öppna frågor.

4. Förbered dig på provets karaktär

När du ska plugga inför högskoleprovet handlar det inte enbart om att lära dig massa fakta och data. Ett annat sätt att förbereda dig är att lära dig om hur utformningen av högskoleprovet ser ut. Om du förväntar dig öppna frågor men sen inser att det är kryssfrågor kan du känna dig förvirrad vilket kan negativt påverka din prestation på provet.

Du bör inte underskatta särskilt flervalsfrågorna. De tenderar att sträva efter förståelse och om du kan tillämpa dina kunskaper på andra områden. För ofta verkar alla svaren på något sätt bekanta för oss, men det är svårt för oss att tilldela dem exakt.

5. Ta en närmare titt på alla deadlines igen

Kontrollera igen för att se till att du har tiden för provet väldefinierat.

Kanske har du blandat ihop något eller något förändrats. Om du råkar missa datumet får du ofta vänta ett halvår innan du kan göra högskoleprovet igen. Normalt görs högskoleprovet två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Se till att komma till skrivningen i god tid så att du inte behöver stressa dit med bara några minuter tills det börjar.

Kom också ihåg deadlinen för sista anmälningsdag. Avgiften för högskoleprovet är 450 kronor och görs på högskoleprovet.nu. Kom ihåg att betalningen görs senast den sista anmälningsdagen och det finns ingen möjlighet att anmäla sig efter att anmälningsperioden är slut.

6. Förbered allt inför provdagen

För förberedelse är det också bra att känna till att teknikaliteter och regler kring provet såsom kostnad, vad du måste ha med dig, att komma ihåg legitimation, och så vidare.

Om du kommer till provet helt oförberedd utan att veta vad du kan förvänta dig och hur du bör förbereda dig kring det praktiska kan det leda till onödig stress som får dig att prestera sämre.

För att genomföra högskoleprovet måste du ha giltig legitimation med dig. Du måste kunna styrka ditt personnummer genom din legitimation. Svenskt EU pass godkänns. Kom håg att provisoriska pass inte godkänns.

Högskoleprovet kan göras på en lång rad större orter. Men även om du kan göra högskoleprovet runtom i Sverige kan det fortfarande vara så att du bor en längre bit ifrån närmsta provställe. Om så är fallet måste du planera din resa, bestämma hur du ska resa, och se till att din avresa sker i god tid innan provet. I vissa fall kanske det också är lättare och bekvämare att övernatta i staden för provet för att sedan åka hem dagen efter.

Som nämnt tidigare, se till att komma i tid eftersom att det oftast är väldigt strikt med tiderna för provet. Om du kommer för sent kommer du inte att få göra provet.

Som du kan se, ju mer du sätter dig i situationen i förväg, desto bättre. Du kommer inte bara att vara mycket väl förberedd, utan också framstå som mer avslappnad och med dina tankar utredda inför högskoleprovet. Naturligtvis är pluggandet och förberedelse innan högskoleprovet det absolut viktigaste.

Så: Var självsäker, håll dig motiverad, och börja plugga i god tid innan.

Tillbaka till toppen