Vad är Processat (Bearbetat) Kött och Är det Farligt?

Bearbetade livsmedel har ett dåligt rykte. Dessa är ofta kända som processade eller helfabrikat.

Med detta tänker många säkert på saker såsom kemikalier, tillsatser och konstiga tillagningsmetoder, mättat fett och överskott av socker eller natrium. Av den anledningen pekas bearbetade livsmedel ofta på att de spelar en viktig roll i folkhälsoproblem som fetma, högt blodtryck och typ 2-diabetes.

Det finns viss sanning i detta, men bara när det gäller vissa typer av bearbetade livsmedel. Termen ”bearbetad” har blivit synonymt med ohälsosamt, men faktum är att bearbetat egentligen bara är varje avsiktlig förändring i en mat som inträffar innan den är tillgänglig att äta. Som du förstår finns det en mängd olika bearbetningar när det kommer till mat. Givetvis kan några vara dåliga för vår hälsa, men långt ifrån alla. Till exempel, att en frukt skalas innan den säljs är en form av bearbetning, men givetvis är detta inte någonting som är farligt på något sätt. Med andra ord, termen ”processat” eller ”bearbetat” kan vara ganska bred.

Med detta sagt inkluderar de metoder som oftast förknippas med bearbetning av livsmedel mer detaljerade beredningar. Vissa är helt okej från ett hälsoperspektiv och kan faktiskt göra livsmedel säkrare och hälsosammare att äta såväl som lättare att laga mat och lagra. Under tiden finns det gott om bearbetade livsmedel gjorda av raffinerade ingredienser (vilket betyder att näringsämnen tagits bort de har tagits bort) och konstgjorda ämnen som verkligen inte är bra för dig.

Vad är processat kött?

Bearbetat kött är ett kött som har behandlats på något sätt för att bevara eller smaka det genom saltning, härdning, jäsning och rökning. Detta inkluderar saker såsom bacon, korv, korv, konserver och andra härdade kött som salami. Det inkluderar även delikatesskött – oavsett om det är rött (som rostbiff eller skinka) eller vitt (som kalkon eller kyckling).

När det gäller bearbetat kött är konsumenterna ofta intresserade av tillsatta syntetiska nitrater, som används för att konservera köttet och hålla dem fräschare, längre. Om du är orolig för tillsatser kan dessa mer naturligt klingande kött verka tilltalande. Men det finns en hake.

Dessa naturliga kött (inklusive kyckling och kalkon) fortfarande bearbetas och att de fortfarande är gjorda med nitrater. De använder naturliga konserveringsmedel. Många företag använder selleripulver, sellerijuice eller sellerisalt, som innehåller mycket nitrater. De kan fortfarande märka sin produkt som ”nitratfri”, för de är naturliga och inte syntetiska, men de är nitrater ändå. Med andra ord, när du äter delikalkon eller kyckling eller skinka gjord med selleripulver eller annat naturligt konserveringsmedel konsumerar du fortfarande nitrater – det är bara i en annan form.

Hur bearbetat, processat kött kan påverka din hälsa

Det bästa sättet att se skillnaden mellan hälsosam raffinerad mat och inte så hälsosam raffinerad mat är genom att göra lite näringsinnehåll-

Det är användbart att se processat kött på ett spektrum av minimalt till kraftigt bearbetade.

Minimalt bearbetade livsmedel är sådana som har förbehandlats för enkelhets skull. Till exempel tvättade och påsade salladsgrönsaker, skalade och skivade frukter, rostade nötter och hårdkokta ägg.

Livsmedel som har bearbetats medan de är på topp när det gäller mognad, smak och näring. Exempel inkluderar konserverade tomater, konserverad tonfisk och lax och frysta frukter och grönsaker.

Livsmedel med ingredienser tillsatta för smak och konsistens, såsom sötningsmedel, kryddor, oljor, färger och konserveringsmedel. Det här är livsmedel som burk pastasås, salladsdressing på flaska, yoghurt och kakmixer.

Färdigmat. Några exempel på dessa mer bearbetade livsmedel är kex, potatischips och liknande snacks, granola och delikatesskött.
Tungt bearbetade livsmedel. Dessa är ofta färdiga måltider som frusen pizza och middagar i mikrovågsugn. Denna kategori inkluderar också konstgjorda sammansättningar som läsk, munkar, kakor och andra bakverk och godis. Tungt processade livsmedel innehåller ofta konstgjorda ingredienser som konserveringsmedel, färgämnen, smakämnen och kemikalier som är utformade för att ge dem en viss konsistens.

Är ultrabearbetade livsmedel dåliga för dig?

Många studier har visat att det är dåligt för din hälsa att äta mycket processade livsmedel. Forskning har kopplat ett högt intag med allt från fetma, depression och irritabelt tarmsyndrom, till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och bröstcancer.

Ultrabehandlade livsmedel är ofta energirika, innehåller mycket ohälsosamma typer av fett, raffinerad stärkelse, tillsatt socker och salt och är dåliga proteinkällor, kostfibrer och mikronäringsämnen.

De tenderar också att vara snyggt förpackade, bekväma och väldIgt smakliga. Som ett resultat är det lätt att äta för mycket av dem, och de kan ta bort naturliga eller minimalt bearbetade livsmedel i vår kost.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen