Vad du Bör Tänka på när du Ska Flytta – Tips & Guide

Att flytta till ett nytt hem kan vara stressande och tidskrävande. Det är en miljon saker du måste tänka på gällande flytten och du har också massor att hantera om du dessutom håller på att säljer och köper ett nytt hus samtidigt. Som tur är finns det massor av saker du kan göra för att göra flyttprocessen lättare. Med en rad olika smarta tips kan du göra processen enklare och mindre stressig.

Oavsett om du reser tvärs över gatan eller till ett nytt kvarter, delar vi med oss av våra bästa tips och tricks för att flytta hem som hjälper dig att få en smidig övergång!

Organisera flytten tidigt

När du ska flytta är det viktigt att vara ute i god tid för att minska stress och göra processen lättare. Om du inte måste packa ihop ditt hus snabbt då du har sålt det och snabbt måste flytta ut har du förmodligen någonstans mellan 4 – 8 veckor på dig att se till att du organiserar allt för din flyttdag. Börja planera tidigt och sätt igång med att packa i god tid.

Donera oönskade föremål

En av de största insikterna som många människor har när de börjar röja och städa sina hem är att de har mer oönskade saker än de hade insett. Det är ingen idé att flytta lådor från ditt gamla hem till ditt nya hem om de helt enkelt kommer att stå oanvända i månader. Spara tid och energi genom att bli av med dessa föremål – välgörenhetsorganisationer kan hjälpa till att hitta nya hem för föremål som gamla kläder och elektronik.

Börja packa

Se till att du förblir organiserad när du börjar packa upp ditt hus genom att se till att du får allt packmaterial som behövs i förväg; detta inkluderar lådor i olika storlekar, tejp, klistermärken, färgade markörer och bubbelplast. För mer detaljer, läs vår guide om hur du packar inför flytt.

Skaffa flytthjälp

Om du inte är välsignad med en mycket trevlig vän som har en tom skåpbil, kommer du förmodligen behöva ordna med en professionell som hjälper dig att flytta. Folk underskattar ofta antalet föremål de har i sitt hus, och experterna kan inte bara hjälpa dig att lyfta de tunga möblerna, utan ge råd och få saker att flytta mer effektivt och ändamålsenligt. Om du vill kan du begära att dina flyttfirma hjälper dig med allt från packning till återmontering.

Välj rätt van

Om du flyttar en kort sträcka kan du kanske komma undan med att använda en liten skåpbil och göra fler resor. Men om du har ett långt avstånd är detta inte idealt. I dessa fall är det bättre att om du kan hantera din flytt och göra den på så få resor som möjligt. Detta gäller både om du gör det själv eller anlitar flytthjälp. Om du ska flytta själv är det då lämpligt att se möjligheterna att använda en stor van eller lastbil för att få plats med alla dina tillhörigheter.

Om du anlitar flytthjälp vet flyttfirman hur stor skåpbil de ska använda, eller om de till och med behöver flera skåpbilar. Men om du funderar på att göra det ensam måste du planera hur mycket plats alla dina tillhörigheter är och om de får plats i bilen du planerar att använda.

Packa en väska med personliga tillhörigheter

Se till att du har en övernattningsväska med alla dina personliga saker. Även om du bara flyttar en kort bit bör du ha en väska med alla föremål som du behöver för att vara redo nästa dag (eller de närmaste veckorna om du inte lyckas packa upp alla dessa lådor).

Ett fräscht ombyte av kläder, nödvändiga toalettartiklar, telefonladdare och snacks (och till och med toalettrulle!) är användbara att ha i en ryggsäck eller genomskinlig plastlåda så att du enkelt kommer åt dem när ditt nya hem fylls med flyttkartonger!

Meddela viktiga kontakter om din nya adress i förväg

Gör en lista över verktyg och företag i både ditt befintliga och nya hem som behöver meddelas om ditt flyttdatum – att få en tid för din Internetinstallation kan ofta ta veckor om inte månader!

Gör en vårstädning

Att hitta var du ska börja kan vara skrämmande om du ska flytta. För att göra det lättare för dig själv, ju mindre saker du behöver packa, desto mindre tid och utrymme behöver du.

Ett bra ställe att börja är att bli av med allt och allt du inte använder längre. Saker som gamla kläder, sängkläder, prydnadsföremål, möbler, växter och till och med saker i ditt kök som inte har rörts på flera år. Genom att kasta ut det gamla och oanvända kommer detta att ge dig en nystart och en lättare rörlig resa.

Nedmontera möbler

Montera ned föremål och möbler som lätt går isär som du inte behöver använda innan du flyttar. Detta kommer också att öppna upp utrymme och är lätt att transportera.

Lägg eventuella avtagbara komponenter, som skruvar eller bultar från de nedmonterade möblerna i en genomskinlig plastpåse eller behållare. Tejpa fast väskan på större möbler eller fäst dem säkert någon annanstans – men se till att anteckna vilka komponenter som hör hemma var.

Spara utrymme

Packa eller nedmontera så mycket du kan och konsolidera mindre föremål som sannolikt kommer att försvinna om de packas i en större låda. Använd vakuumförseglade påsar för saker som kläder du inte bär ofta, lakan, handdukar etc.

Få ut det mesta av korgar, resväskor och tvättkorgar genom att packa det du kan i dem. Undvik dock att packa dina värdefulla föremål inuti dem och i möbler som skåp eller lådor där de kan skadas eller gå förlorade.

Packa ömtåliga tallrikar upprätt

Att packa köksredskap är en mycket känslig och tråkig process. Stapla föremål som tallrikar och skålar vertikalt och använd trasor, pappershanddukar eller material för att separera dem så att de inte går sönder eller spricker. Försök att undvika att använda tidningspapper eftersom det kan fläcka och smutsa ner disken.

Ta bilder

Om du vill komma ihåg hur dina möbler lades upp i ditt tidigare hem, fota möblerna innan du demonterar den om du vill hålla dig till samma layout. Detta kommer också att ge dig en uppfattning om hur du sätter ihop möblerna igen.

Tillbaka till toppen