Vanliga skador hos Restaurangarbeterare och Hur du Undviker dem

Restaurangarbete kan med tiden slita på kroppen och leda till skador. Och kroppar som inte är på topp innebär problem att hålla tempo på jobbet och kan göra arbetet outhärdligt. Du kan missa arbete för att ta hand om dina värk och smärtor och för arbetsgivare kan det skapa stora problem med att anställda inte kan komma in till jobbet.

Akuta skador (som följd av en specifik olycka eller händelse) i denna bransch har minskat, enligt National Restaurant Association. Dessutom resulterade två tredjedelar av de skador och sjukdomar som rapporterades bland restaurangbranschen i inga förlorade arbetsdagar. Det är goda nyheter, men det som är svårare att mäta är skadorna som kryper upp gradvis och tenderar att ignoreras.

De fem stora problemområdena är händer, axlar, ländrygg, knän och fötter. Här är råd om hur du håller dina anställda borta från DL och på spelplanen.

Händer

Tillfällig och enstaka smärta i handleden/tummen är förmodligen inget att oroa sig för. Men om anställda klagar på det ofta och det inte verkar försvinna även när de har haft några dagars ledigt, är det dags att kolla upp det. Vad som händer, särskilt i en bransch som restaurangbranschen där scheman kan vara galna och stressiga är att de kommer att ignorera det, ta en smärtstillande och bara leva med det.

Men det är så mycket svårare att behandla flera månader in än att det är att ta tag i problemet direkt. Chefer måste ta ett stort ansvar här. Om de ser någon som skakar i sin hand eller tar tag i deras hand mycket – särskilt anställda i den mer mottagliga åldersgruppen 30 till 50 – måste de fråga vad som händer.

Tendinit är inflammation i senor, de repliknande strukturerna som går från muskeln i underarmen till fingrar och händer. De glider fram och tillbaka om och om igen när musklerna drar ihop sig, vilket gör att fingrar och händer kan röra sig. När de rör sig fram och tillbaka överdrivet, är det som ett rep som kommer att slita och till slut slitas sönder. Det är vad som kan hända när någon konsekvent gör mycket för lyft och hålla saker på ett besvärligt sätt – som att servera tunga tallrikar med tummen som stärker vikten, eller hacka grönsaker under långa perioder. Effekten är kumulativ.

Tendinit är vanligare och lättare att behandla än karpaltunnelsyndrom, en annan handledssjukdom. Initiala symtom på karpaltunnelsyndrom är domningar och stickningar i handflatan och i främst tummen, pek- och långfingret. Det händer när du har handleden böjd bakåt eller nedåt under extrema perioder eller mycket under dagen. Nerverna blir irriterade för att de blir knäckta. Senare kan det orsaka svaghet och smärta, som vanligtvis blir mycket värre på natten.

Tendinit förekommer både i handleden och tummen; karpaltunnelsyndrom är i handleden

Förebyggande tips

 • Träna dina anställda att sluta försöka bära allt på en resa.
 • Ge stöd till servitriser och servitörer som levererar mat till stora bord. Detsamma gäller för att rensa bort dessa bord.
 • Se hur personalen bär saker och rekommenderar förändringar om de utsätter sig själva för risker. Tunga brickor och tallrikar bör balanseras på handflatan för bättre viktfördelning, till exempel istället för att greppas i kanterna med fingrar och tumme.
 • I köket, se till att en person inte alltid fastnar och hackar grönsaker i timmar i sträck. Och uppmuntra dina medarbetare att ta frekventa pauser från uppgifter som kräver sådana repetitiva handrörelser.
 • Ge information om en mängd olika övningar som anställda kan göra för att bygga upp styrka och flexibilitet i sina handleder och händer.
 • För dem vars jobb kräver upprepade handrörelser, undvik att schemalägga flera på varandra följande långa skift.

Hur du åtgärdar problemet

När tendinit slår till, säger experter att den bästa medicinen är vila, isläggning av området (15 minuter åt gången, med en handduk eller annan barriär mellan isen och huden) och att ta icke-steroida antiinflammatoriska smärtstillande medel som acetylsalicylsyra eller ibuprofen.

Dessa åtgärder, plus mjuka stretchövningar för att hålla näringsrikt blod flödande till det drabbade området, bör ta hand om problemet. För karpaltunnelsyndrom i ett tidigt skede hjälper samma typer av smärtstillande medel, liksom att spjälka handleden hela natten. För karpaltunnelsyndrom i sent skede krävs vanligtvis operation.

Benhinneinflammation

Benhinneinflamamtion är kanske mest associerat med löpare och aktiv träning. Men restaurangarbetare såsom servitörer och servitriser kan också utveckla benhinneinflammaiton under sitt arbete. Detta på grund av att de kan behöva gå och springa i ett högt tempo under långa dagar och stressiga dagar. Dessutom kan bara att stå still under långa dagar skapa stor påfrestning på benen och leda till benhinneinflammation. Kockar till exempel kan stå långa dagar på samma ställe vilket kan vara väldigt påfrestande på benen. Se till att du varvar stående med stillasittande och ger dina ben en chans att få vila och återhämta sig.

Axlar

Den mest rörliga leden i kroppen, axeln är också en av de mest instabila.

Axeln har tre ben – nyckelben, skulderblad och överarmsben – och två leder för att underlätta rörelsen. Muskler, senor och ligament håller benen på plats och mjuka vävnader, som bursae, tillåter glidning mellan ben, muskler och senor.

Naturlig, åldersrelaterad degeneration av sådana mjuka vävnader är den primära källan till axelbesvär, enligt National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. Men överanvändning kan orsaka skador och bidra till problem.

Att bära tunga laster, dag efter dag, kan säkert resultera i axelbesvär och skador. För de flesta restaurangarbetare med det här problemet är det troligtvis senrelaterat. Bursit, eller inflammation i bursa-säckarna som skyddar axeln, kan också förekomma.

Tecken inkluderar obehag och smärta i den övre axeln eller övre tredjedelen av armen. När armen lyfts kan tendinit orsaka smärta.

Förebyggande tips

 • Låt inte servitriser överbelasta brickor eller försök att bära för mycket på en gång.
 • Träna servitriser att bära brickor placerade över axeln, inte med armarna utsträckta framför kroppen. Genom att göra det får lasten så nära din kroppsaxel som möjligt, din ryggrad, som är avsedd att bära saker.
 • Uppmuntra servitriser att variera axeln. Om de alltid bär på samma sida kommer vikten att börja kasta av dem och de kommer att få värk och smärta på den sidan.

Hur du åtgärdar problemet

Personal kan minska smärta och inflammation med vila, applicering av is och genom att ta antiinflammatoriska läkemedel som aspirin och ibuprofen. I vissa fall kan en läkare eller terapeut använda ultraljud för att värma djupa vävnader och förbättra blodflödet. Mjuka stretch- och stärkande övningar läggs till gradvis. Om det fortfarande inte finns någon förbättring kan kortisoninjektioner behöva följa. Och ett sista alternativ är operation.

Axelövningar

 • Stå, luta dig över och dingla din ömma arm. Flytta armen i en cirkulär rörelse, börja med små cirklar, sedan större. Upprepa 5 till 10 gånger om dagen. Sluta om du har ont.
 • Dra en gummislang elelr ett gummiband runt ett dörrhandtag. Böj armen 90° och ta tag i bandets ögla och dra sedan över magen 10 gånger. Öka antalet repitioner när smärtan minskar.
 • När din smärta avtar, försök att lyfta överkroppen. Ligg på sidan. Med en vikt i handen och underarmen över magen, höj underarmen. Håll armbågen nära din sida.

Rygg

Fall och ramlingar kan skapa ryggproblem och de är inte ovanliga i restaurangmiljöer. Men kroniska, arbetsrelaterade ryggproblem har ofta mer att göra med regelbunden, pågående belastning av musklerna som stödjer ryggraden. Det är här livsstil och total kroppshälsa spelar särskilt viktiga roller.

Ryggsmärtor och rökning är mycket nära besläktade. En nyckel för att förebygga ryggproblem är att inte röka. Det värsta en anställd kan göra är att ta en paus, gå ut och stå och ta en cigarett. De bör försöka få upp benen åtminstone över höfterna när de tar en paus. Och rökning orsakar vasal sammandragning.

Att vara överviktig är en annan stor faktor, särskilt för anställda som ständigt är på fötter.

Medan muskelbristningar är vanligast, kan andra tillstånd, såsom diskbråck, också förekomma. Diskar sitter mellan och hjälper till att dämpa ryggradens kotor. Herniation, eller bristning, är ofta resultatet av gradvisa, åldringsrelaterade, degenerativa processer, men det kan orsakas av samma faktorer som orsakar ryggmuskler. När en disk brister är det vanligaste besväret skarp eller pulserande smärta i ryggen och skjutande smärta i benet.

Om den skadade disken är i mitten eller nedre delen av ryggen kan domningar, stickningar och svaghet i skinkor, ben eller fötter uppstå.

Förebyggande tips

 • Stärk magmusklerna för att stödja ryggen. Det är lika enkelt som att göra crunches och sit-ups hemma.
 • Rök inte.
 • Håll dig aerobt i form; du kommer att “ha mycket mindre ryggsmärta
 • Böj och lyft genom att sitta på huk från knäna, inte böja dig från ryggen. Benmusklerna är starkare än ryggmusklerna.
 • Håll tunga laster så nära kroppen som möjligt, jämfört med att bära med utsträckta armar.
 • Fördela vikten när du laddar brickor, placera de tyngsta sakerna närmast kroppen.

Hur man åtgärdar problemet

Svår ryggsmärta är försvagande. Anställda måste ta ledigt. De kan behöva arbeta med en sjukgymnast för att lära sig hur man behandlar det, de rätta sätten att lyfta och förflytta sig på jobbet. För smärta som inte är så försvagande bör antiinflammatoriska läkemedel, varma eller kalla förpackningar, rygg- och magövningar och ett engagemang för en hälsosam livsstil få dem tillbaka på rätt spår. Lågeffektövningar som yoga och pilates kan hjälpa.” För diskbråck som inte svarar på behandlingen kan operation behövas.

Ryggövningar

 • Ligg på rygg, antingen på golvet eller annan fast yta. Böj knäna och håll fötterna platta på ytan.
 • Dra magmusklerna upp och in; detta kommer att platta ryggen mot golvet.
 • Lyft upp ett knä mot bröstet och håll sedan denna position i flera sekunder. Sänk nu benet tillbaka till tartingpositionen och upprepa på motsatt knä.
 • Lyft upp ett knä mot bröstet och räta sedan ut knät. Håll denna position i flera sekunder och sänk sedan benet långsamt tillbaka till startpositionen. Upprepa på ditt motsatta ben.
 • Lyft upp benet och håll knät rakt. Håll denna position i flera sekunder och sänk sedan benet långsamt tillbaka till golvet. Upprepa på ditt motsatta ben.
Back to Top