Varför är rödbetor bra för dig? Varför är Rödbetor Nyttiga?

Är konserverade rödbetor bra för dig? Hur många rödbetor ska jag äta om dagen? Det här är bara några av de grundläggande frågorna som folk ställer sig när det kommer till att konsumera betor. Lyckligtvis har vi svaren för dig idag när vi undersöker bevisen och räknar upp vad det skulle innebära för folk när de konsumerar rödbetor.

Rödbetor är en del av en exklusiv lista över livsmedel som kallas superfoods. Superfoods säljs för sina fantastiska helande egenskaper och för att de är de mest näringsmässigt täta frukterna och grönsakerna som är kända i mänsklighetens historia. Vardagsmat som blåbär och brysselkål är en del av den här listan, och ja, rödbetor hör med rätta till denna grupp också.

Hälsofördelar

Rödbetor är förknippade med följande hälsofördelar:

 • I vissa vetenskapliga studier har konsumtionen av minst två koppar betorjuice per dag associerats med lägre blodtryck totalt sett hos respondenterna. Rödbetor är rika på nitrater, och dessa har utpekats som orsaken till det lägre blodtrycket, eftersom nitrater kan hjälpa till att öppna upp blodkärlen.
 • Rödbetsjuice kan konsumeras för att hjälpa människor att minska sitt kaloriintag. En kopp råa rödbetor är ungefär bara 58 kalorier, med endast 13 gram kolhydrater, och är packad med mikronäringsämnen som är nödvändiga för att kroppen ska fungera normalt. Om du behöver fler kalorier med mindre av huvuddelen av råbetor, konsumera gärna betjuice, som har cirka 100 kalorier per amerikansk kopp, och 25 gram kolhydrater. Betorjuice är ett kraftfullt elixir för personer som behöver extra energi för träning minus de skadliga ingredienserna som finns i läsk och andra kommersiella drycker. hjälpa till att öka ditt intag av viktiga näringsämnen som vitamin C, folsyra och olika antioxidanter. Antioxidanter är viktiga för kroppen eftersom de hjälper till att bli av med fria radikaler, som är de skadliga biprodukterna av cellulär ämnesomsättning. Ju mer antioxidanter du har i din kost, desto friskare blir du eftersom dina celler inte åldras och dör i förtid.
 • Förutom att de har massor av antioxidanter har rödbetor också massor av naturliga cancerbekämpande näringsämnen och föreningar. Detta gör rödbetor till ett naturligt cancerbekämpande komplement till allas kost. Den stora rödaktiga färgen på betor är betacyanin, som sägs ha förmågan att bekämpa cancer i människokroppen. Observera att när du konsumerar betorjuice eller råbetor kommer din urin att bli rödaktig, och det är helt normalt.
 • På hjärt-kärl framför, rödbetor handlar om att hålla ditt hjärta pumpande. Den har två kraftfulla komponenter som är direkt kopplade till att ta hand om ditt hjärta och blodkärl: folat och betain. Dessa är spårnäringsämnen som också vanligtvis finns i annan mat, men rödbetor har exceptionella nivåer av folat och betain.
  Hur hjälper betor att ta hand om ditt hjärta? Genom att minska inflammation i dina blodkärl minskar din risk att utveckla hjärtsjukdomar. Om du konsumerar rödbetor regelbundet, kommer ditt hjärta att bli en glad husbil.
 • Överraskande nog är rödbetor också bra för ögonen. Detta beror på näringsämnet lutein, som har kopplats till lägre förekomster av makuladegeneration och skador på grund av grå starr. Grå starr går att operera, men om du kan förhindra att de växer på dina ögon under denna livstid, skulle du inte passa på att göra det?
 • Innehållet av salpetersyra i betjuice verkar öka blodflödet till alla organ, inklusive hjärnan.
  Detta betyder att det kan bidra till att minska förekomsten av demens, vilket kräver ett hälsosamt blodflöde till hjärnans främre del. Om du konsumerar betor regelbundet kan du oavsiktligt investera i bättre hjärnhälsa när du är i dina gyllene år.
 • Lider du av förstoppning och smärta när du gör nummer två? Du kanske vill äta mer rödbetor. Rödbetor hjälper naturligt matsmältningssystemet att röra sig, och det hjälper också till att minska smärtan under avföring. Även om rödbetor inte är indikerade för lös avföring, är det något du kan ta om dina tarmar inte samarbetar.

Hur mycket ska jag äta?

En till två koppar betorjuice eller råbetor per dag är den genomsnittliga säkra konsumtionen av denna supermat.

Betor är naturligt rika på nitrater, vilket gör dem mycket hjärtvänliga. Det har visat sig i en studie öka uthålligheten hos idrottare. Idrottsmännen åt betjuice blandat med lite äppeljuice.
Resultaten var inget mindre än fantastiska. Idrottarna uppvisade lägre viloblodtryck, och de rapporterade också att de hade mer energi och uthållighet under träningen. Detta är verkligen fördelaktigt för män, särskilt för dem som spenderar mycket tid på gymmet.
Uthållighet är inget som vi kan utveckla snabbt, men rödbetsjuice verkar ge ut det som godis när man får lite. Något att tänka på nästa gång du tänker på vad du ska ha i juicen eller shaken.

Det har också förekommit rapporter om män som ätit betorjuice för att hjälpa till med ED eller erektil dysfunktion. Återigen kan detta bero på att rödbetor i allmänhet förbättrar det kardiovaskulära systemet genom att minska inflammation och öppna upp blodkärlen.
ED är mestadels ett tillstånd som orsakas av den minskade blodcirkulationen till det manliga reproduktionsorganet, så denna naturliga terapi genom att lägga till rödbetor i ens kost är meningsfull.

Rödbetsförgiftningssymtom

Ibland uppstår symtom när en person konsumerar för mycket betjuice/råbetor. Andra gånger utlöses symtomen helt enkelt för att en person är genetiskt predisponerad för att utveckla symtom i samband med betkonsumtion.

 • Beeturia inträffar när urinen av personen blir röd som ett svar på att äta rödbetor. Det kommer inte att skada din kropp, men vissa människor kan känna sig obekväma med det.
 • Betor är naturligt höga i oxalater, vilket kan utlösa bildningen av njursten.
 • Återigen, på grund av oxalater, rekommenderas inte betor för personer som har giktartrit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top