Varför ger alkohol mig diarré? Vad du Bör Veta

Kan alkohol orsaka diarré i flera dagar? Får du diarré efter att ha druckit öl? Får du också diarré efter att ha druckit rött vin?

Alkohol och diarré verkar ha en konstig samhörighet med varandra, och bara för att vara säker har vi tagit en titt på alla medicinska förklaringar till detta fenomen så att du får en bättre uppfattning om vad som händer med din kropp när du gör en beeline för toaletten nästa dag. Din magkänsla känns som att explodera utan anledning. Vi måste kunna de här små sakerna, så vi vet också vad vi ger oss in på när vi går ut på en natt med umgänge och dricka.

Den stora frågan Varför händer det? Vad händer när du dricker alkohol? Här är några svar, tips och riktlinjer så att du inte kommer att lida lika mycket.

Alkohol har en dubbel effekt på kroppen.

Det första den gör när den kommer in i kroppen är att den undertrycker produktionen av vasopressin, som är ansvarig för att hålla dig hydrerad (bokstavligen, så att du inte torkar ut). Vasopressin håller kvar vatten i kroppen, och när vasopressinnivåerna är låga kommer du att göra en snabb linje för toaletten för nummer ett.

Alla är medvetna om att alkohol kan få dig att kissa, även om effekten är olika för varje person. Vissa kissar som en flod (eller ett vattenfall), medan andra inte kissar så mycket för att deras kroppar är så vana vid alkohol.

Men sedan igen, det är den magsjuka händelsen nästa dag. Du känner att du har diarré. Du kan springa på toaletten mer än två gånger nästa dag. Du känner dig inte rätt. Det här är de fruktade “löpningarna” som folk hatar efter en natt med supande.

Det som händer är att alkoholen når tarmen innan levern kan avgifta den. Bakterierna i magen är de som ansvarar för smärtan, och “springorna” till toaletten.

Bakterierna livnär sig på alkoholen, och deras biprodukter är vad du känner nästa dag. Du känner dig uppsvälld och tung utan någon speciell anledning. Och det är bara att gå på toaletten för det känns så fel.

Detta fenomen kallas tarmmotilitet, och ju mer rörliga dina tarmar är, desto mer springer du på toaletten. Tänk på att detta är en naturlig effekt av alkohol på kroppen. Det är ungefär lika stor effekt – du njuter av din öl och din drink och tarmarna går i hyperdrift nästa dag.

Om du undrar vilken typ av alkohol som är mest ansvarig för de värsta typerna av löpningar, då har vi dig täckt. Studier visar att ju mer koncentrerad alkoholen är, desto värre är effekterna på kroppen.

Detta är grundläggande vetenskap – lösningen med den högsta volymen kommer sannolikt att orsaka de värsta biverkningarna. Men återigen, alla får inte samma resultat, så det skulle vara bäst att mäta din förmåga att dricka. Överdriv inte om biverkningarna inte kan tolereras.

Ett annat sätt att mildra slaget mot din tarm är genom att växla upp det. Om en typ av alkohol alltid orsakar kramper och diarré, är det viktigt att du undviker det, eller minskar din konsumtion av det. Byt till andra typer av sprit som kan ha mindre effekt på din tarm. Inälvorna har specifika sammansättningar (tänk dig en skjutregel), och inte allt som andra människor dricker kommer att vara perfekt för dina tarmar.

Problemet är alltid hur snabbt saker händer: kroppen tar sin tid på att metabolisera alkoholen, och bakterier i dina tarmar är intresserade av att jäsa spriten som redan finns i den.

Det finns inget sätt att stoppa processen, och att dricka i flera år kanske inte löser problemet eftersom det tekniskt sett inte är ett problem för bakterierna i tarmen. Din lever, å andra sidan, är utrustad för att avgifta alkoholen, men inte förrän den gör en full runda på din tunn- och tjocktarm.

Men är det dödligt att springa efter en hel natts supande?

Trots känslan av att du dör av den ständiga springan till toaletten är svaret nej, och du dör inte.

Men diarrén bör upphöra inom kort inom dagen, och om du fortfarande springer på toaletten efter två dagar kan det vara något fel och det kan vara allvarligt. Vi rekommenderar att du omedelbart besöker din husläkare om så är fallet.

Observera att vissa personer med hälsotillstånd är mer benägna att få diarré efter att ha konsumerat alkohol. Dessa är personer med celiaki, personer med IBS eller colon irritabile, och Chrons sjukdom.

Chrons sjukdom är specifikt ett plågsamt problem med mag-tarmkanalen. Om du har Chrons sjukdom bör du undvika att dricka helt eftersom sjukdomen och alkoholen inte alls är förenliga, och du kommer att klara dig för mycket smärta bara genom att konsumera denna dryck.

Om du vill att diarré ska sluta snabbare måste du ta dessa påminnelser till hjärtat:

  • Om du redan lider av diarré, gör inte det ta några fler alkoholhaltiga drycker. Detta borde vara uppenbart eftersom du redan upplever obehag, och mer alkohol kommer att förlänga din smärta.
  • Ge din mage en paus. Börja inte dagen med något köttigt eller fet. Luta dig tillbaka på mejeriet nu. Du kan äta något av följande som är relativt snällt mot tarmarna: läskkex, bananer, bröd, ris och lite kyckling. Fläsk och nötkött är utanför menyn. Tänk inte ens på att beställa något tjock mexikansk mat, för din mage kommer att gå bra för dig.
  • Spannmål och fullkornsmat saker rekommenderas inte när du lider av alkoholinducerad diarré. Fibern kan orsaka ytterligare uppblåsthet, och du kommer inte att gilla det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top