Vikten av rätt marknadsföring inom restaurangbranschen

Syns man inte så finns man inte heter det ju inom reklam och PR-branschen och ingenting kan vara mer sant än det när det kommer till att profilera sitt företag – och då särskilt i en bransch där det råder stor konkurrens. Det kan vi ju konstatera att det är inom restaurangbranschen då utbudet på restauranger är stort och konkurrensen är hård. När vi pratar om att synas inom marknadsföring så tänker vi väl i första hand på skyltar kring restaurangen eller annonser i tidning eller på webben. 

Dock kan det ibland det löna sig att tänka utanför boxen och investera i reklam med en mer långvarig verkan där dina kunder blir påmind om ditt företag gång på gång – för alla vet att trägen vinner. Ett exempel kan vara att köpa packtejp med tryck så att kunderna ser det varje gång de ser en låda eller en take away från er. En tejp med din logga och namn ger även ett professionellt och trovärdigt intryck – samt att ni är seriösa nog att använda den. Om ni väljer en packtejp utan plast i visar ni även att ni som företag värnar om miljön. Ett annat exempel är att låta trycka upp påsar med ert företagsnamn på då allt fler beställer hem mat istället för att äta ute.

Marknadsföring – en definition

Rent krasst kan vi säga att marknadsföring är de åtgärder ett företag gör för att fånga kunders och framtida kunders intresse för ert erbjudande. Det kan också vara att företaget vill jobba på sin image och visa att de till exempel är miljövänliga eller jämställda. Målet med marknadsföringen är att skapa ett mervärde för kunderna och att bygga starka relationer inför framtida business. 

Begreppet marknadsföring kommer från den italienska ekonomen Giancarlo Pallavicini som även gav följande definitioner: marknadsföring handlar även om att fastställa och ta fram erbjudande som svarar kundens behov, möter de utmaningar som de stöter på och därmed skapar ett värde för kunden. 

Medeltida marknadsföring

Redan under medeltiden förstod många vikten av en bra marknadsföring – men då handlade det i första hand om att vara på plats, prata för sin vara och att skylta upp den bra. Det handlade om att visa upp sig på de lokala marknaderna och köpmännen i staden skyltade upp sina varor och sen handlade det om bra övertalningsförmåga för att sälja sina varor. På vissa orter var affärerna ofta samlade gatuvis med samma inriktning – så om du ville köpa till exempel ett par skor så fanns det många skoförsäljare på en och samma plats. I och med det så var det ännu viktigare att sticka ut och att marknadsföra sin vara bättre än de andra köpmännen.

Masstillverkning och märkeskläder

På 1800-talet så kom märkeskläder och många varor började masstillverkas och distribueras till återförsäljare. I och med pressens intåg kom möjligheten för producenterna att annonsera riks- eller åtminstone ortstäckande och meddela kunderna vilka affärer som sålde deras varor. Även detaljhandeln fick möjlighet till relativt billig reklam och kunde därmed annonsera ut vissa varor med ett extra bra pris utöver det normala sortimentet – eller helt enkelt informera om ett rabatterat pris.

Hur du kan marknadsföra din restaurang

Det finns naturligtvis inget facit om hur du bäst marknadsför din restaurang då alla har olika förutsättningar såsom storlek, kundunderlag och läge. Men som vi sagt tidigare så handlar det om att skapa ett värde för kunden och att synas. Nedan kommer några tips som kan hjälpa dig att fylla några tomma stolar och att sprida medvetenheten om din restaurang. 

  • Lämna rabatt till dina anställda, familj och vänner – och låt hela deras sällskap få rabatten. Det har fungerat förut och det är uppskattat och får folk att prata om din restaurang.
  • Gör avtal med lokala hotell – kontakta de lokala hotellen och föreslå ett samarbete där deras kunder får ett bättre pris eller något litet på köpet. Det har visat sig vara uppskattat och när kunderna gillar stället och maten så kommer de gärna tillbaka – och betalar fullt pris.
  • Tillfälliga erbjudanden – inför olika händelser så kan det löna sig att ha ett extraerbjudande för att locka kunder till din restaurang. Till exempel så kan bjuda på ett glas bubbel om en kund äter en trerätters middag på alla hjärtans dag. Eller bjuda på en efterrätt om kunderna äter en varmrätt kring jul eller nyår.
  • Lojalitetsprogram – som till exempel ett stämpelkort där dina kunder får var 10:e lunch gratis. Detta brukar fungera bra på människor som jobbar eller bor i närheten och det är även enkelt att se hur många stämpelkort du får in under en viss period – så det är lätt att mäta effekten av just den kampanjen.
  • Familjekvällar – om du har det lite lugnare på en viss veckodag kan du införa en familjekväll där du kanske bjuder på barnets mat om två vuxna äter. Du kan även dela ut ballonger och visa någon tecknad film på tv:n för att barnen ska tycka att det är roligt att gå just till din restaurang.
  • E-postkampanjer – be kunderna om deras e-postadress så du kan kontakta dem när det är en kampanj, om du ändrat menyn eller för att berätta om någon gästspel på menyn. Dock bör du skicka ut det några dagar innan så att folk hinner planera sin vecka.
  • Evenemang – skapa temakvällar när olika evenemang går av stapeln som till exempel ett stort sportevenemang eller när det är melodifestivalen. Skapa en speciell meny som passar tillfället och även ett tema som matchar. Även olika temamiddagar så som vilt, tacos eller skaldjur kan locka folk till din restaurang. En annan idé är att ha vin- eller cavaprovning med lättare tilltugg till – vilket brukar vara väldigt populärt.
  • Appar – se till att samarbeta med de appar som finns på marknaden där kunderna beställer mat hemifrån soffan och får den levererad hem inom någon timme.

Håll koll på dina konkurrenter

Förutom att marknadsföra din egen restaurang så är det viktigt att hålla koll på dina konkurrenter – vad de serverar, vilka priser de tar, om de har några jippon, hur många kunder de har och hur de jobbar med sin egen marknadsföring. Om ni är många restauranger i samma område som vänder sig till samma klientel kan det vara läge att fundera över att kanske ändra inriktning eller göra någon anna förbättring för att just du ska märkas mer än de andra. 

Tillbaka till toppen